19 / 04 / 2024

Gebze İMES OSB'ye cami inşa edilecek!

Gebze İMES OSB'ye cami inşa edilecek!

Gebze İMES OSB Başkanı Süheyl Erboz İMES OSB'deki yatırımları anlattı. İşte Başkan Süheyl Erboz'un açıklamaları...



Altyapının yüzde 95'ini tamamladığımız İMES OSB'de çalışma ve işletme ruhsatma sahip firma sayısı 91'i buldu. Bölgede inşaat aşamasında 73, proje aşamasında ise 41 firma var. Ayrıca, tahsis aşamasında da iki firma bulunuyor. Toplamda 207 katılımcıya sahibiz. Mart 2016 itibarıyla imara açık 16 parseli bulunan bölgemiz, halen yüzde 80'lik doluluğa oranına sahip. Bölgemizde devam eden yatırımlara baktığımızda ise idari bina, cami ve meslek eğitim merkezi yapma projelerimiz var. Cami için alan belirlendi. Müftülük gerekli izni aldı. Tahsis edilen 7 dönümlük bir alana cami yapacağız. Buranın temelini nisan ayında atacağız. Derneğini de kurduk. Bu projeleri de gerçekleştirdikten sonra donatı anlamında yapacaklarımız bitiyor. 


OSB'ler ne yapmalı? 

Alt ve üst yapıyı tamamlayan, donatılarını inşa eden OSB'ler artık katılımcılarının üretim niteliğini arttıracak projeler geliştirmeli. Daha nitelikli ürün, daha çok ihracat, daha fazla pazar için firmalara önderlik yapmalı. Biz bunun için İMES Küçük Sanayi Sitesi'nde yıllar önce 'İş ve İşletme Geliştirme Başkanlığı' kurduk. Firmalarımızı fuara götürdük, KOSGEB'le olan ilişkilerini destekliyoruz, yabancı heyetlerle buluşturuyoruz ve aynı modeli İMES OSB' de tatbik edeceğiz. OSB'lerdeki sanayiciler sorunlarla boğuşmuyor. Onların sorunlarıyla OSB'ler ilgileniyor. Sadece üretime odaklanma fırsatı buluyor. 

Bir örnek vermek istiyorum. Daha önce 200 metrekare yerde çalışan bir firma İMES OSB'de 2bin 800 metrekare yer alarak fabrika kurdu,üretime başladı. Bir sene sonra dayanındaki 13 dönüm yeri aldı. "Ne oldu da burayı da aldın?" diye sorduk, bize "OSB'ye geldik işler yoluna girdi, siparişler arttı. Büyümeye hazırlık yapıyoruz" dediler. Dolayısı ile üreticiye vizyon kazandıran OSB'lerin de sorunlarına eğilmek gerekiyor. 


OSB'lerde yapılan altyapı yatırımları için KDV ödeniyor. Yani hem altyapıları biz yapıyoruz hem de devlete vergi veriyoruz. "Hiç vermeyelim" demiyoruz ama en azından yüzde 18 olmasın. İMES OSB olarak bugüne kadar 80 milyon TL KDV dedik. Daha da ödeyeceğiz. Bu rakam en az 10 fabrikaya eş değer. Ayrıca her arsa satışı başına ödenen yüzde 1'lik KOSGEB payı da OSB'lerin belini büküyor. 


Öte yandan, bölge yönetimi olarak Yalova'da yeni bir OSB kurma çalışması içindeyiz. Öncelikli projemiz bu. Geçen sene Yalova-İMES Sanayici ve İşadamları Derneğini kurduk. Şu anda yaklaşık 2 bin dönüme yakın talep var ve halen talep gelmeye devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan ön keşif heyeti geldi. Bazı sınır düzeltmeleri yaptı. Üç ay içinde müteşebbis heyeti kurmayı hedefliyoruz. 


Dünya


Geri Dön