29 / 03 / 2024

Gebze'deki Honda fabrikasının yeni sahibi belli oldu!

Gebze'deki Honda fabrikasının yeni sahibi belli oldu!

Uzun senelerdir Türkiye’de üretim faaliyeti gerçekleştiren Japon üretici Honda’nın Gebze’de bulunan fabrikasının yeni sahibi Habaş Topluluğu oldu.



1992 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren ve 1997 yılından beri Gebze’de üretim yapan Honda Türkiye, 2019'da yaptığı açıklama ile anılan tesisteki üretimini 2021 yılı itibariyle durduracağını açıklamıştı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bu açıklamadan sonra, uzun bir zamandır fabrikanın yeni sahibinin kim olacağı merakla bekleniyordu. Honda Türkiye AŞ tarafından cuma günü yapılan açıklama ile beraber fabrikanın yeni sahibi açıklandı. Honda Türkiye Fabrikası için Habaş Topluluğu’na devredilmek üzere anlaşıldığını açıkladı.

TARİH EYLÜL 2021

Japon üretici tarafından yapılan açıklamada, “Honda Türkiye AŞ, Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğuna devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde söz konusu taşınmazın teslim tarihi Eylül 2021’den sonra gerçekleştirilecektir. 1992 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonları ile en kaliteli hizmeti sunmaya devam edecektir. Faaliyetlerine İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde devam edecek olan Honda Türkiye AŞ, etkin bayi ağı ile ülkemiz için değer yaratmayı sürdürecektir” ifadeleri yer aldı.

Gebze deki Honda fabrikasının yeni sahibi belli oldu!

YILLIK KAPASİTESİ 38 BİN ADETTİ

İLK olarak 1997'de Gebze’deki fabrikasında üretime başlayan Honda Türkiye bu fabrikada Civic modelini üretiyordu. Yıllık 38 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olan fabrikanın çalışan sayısı da 770 kişiydi. Honda buradaki üretimini durduracağını 2019'da yaptığı bir açıklama ile kamuoyuna açıklamıştı. Bu açıklamada 2021 yılı itibariyle Gebze’deki fabrikada Civic üretiminin tamamen duracağını ve Japon markanın sadece pazarlama faaliyetleri ile Türkiye’de kalmaya devam edeceği bildirilmişti.

FABRİKANIN YENİ SAHİBİ KİM?

Yüzde 100 yerli sermayeye sahip olan Habaş Topluluğu, 1956'da kurulmuş ve birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyor. İlk olarak “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası” adı ile temelleri atılan topluluk, temel olarak sınai ve tıbbi gazlar, çelik, elektrik enerjisi, ağır makina, tüp ve kriyojenik tank üretimleri dışında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dağıtımı yapan, liman ve deniz taşımacılığı hizmetleri sunan bir sanayi kuruluşları topluluğu.

 

Reysaş GYO Kocaeli'deki Honda Türkiye Fabrikası için 450 milyon TL teklif verdi!


Geri Dön