24 / 04 / 2024

Gebze'ye 322 milyonluk yatırım yapıldı!

Gebze'ye 322 milyonluk yatırım yapıldı!

Valilik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda açıklanan verilere göre Kocaeli'de en çok yatırımın Gebze’ye yapıldığı ortaya çıktı. Gebze’ye geçen yıl 321 milyon 969 bin 809 TL’lik yatırım oldu




Yılın ilk Valilik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, gerçekleştirildi. Valilik binasında bulunan Akçakoca Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıda kamu yatırımlarının 2015 yılı dördüncü dönem sonu değerlendirilmesi yapıldı. Toplantıya Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 12 ilçe kaymakamı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve daire müdürleri katıldı.

 

BELİRLEYİCİ BİR KENTİZ

Toplantıda konuşan Güzeloğlu, “Toplantımız hayırlı uğurlu olsun. Sözlerime başlarken terör olaylarında hayatlarında kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Kocaeli ülkemizin temel sektörlerinde lider illerinden birisi. Derinlikli bir kent. İmalattan, hizmet sektörüne kadar tüm temel sektörde belirleyici bir kentiz. Türkiye’nin hedefi dünyanın gelişmiş ilk on ülkeye taşımaktır. Bunun için yapısal olarak dönüşümü gerçekleştirmek. Türkiye’nin en birikimli kentiyiz. Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 
DÖNÜŞÜMDE LİDER OLACAK

Güzeloğlu konuşmasında Gebze Teknik Üniversitesi ile ilgili bilgiler vererek, “Gebze Teknik Üniversitesi, en gelişmiş sanayi bölgesinde yeni dönemde katma değeri yüksek bir bilim merkezi olarak tanımlıyoruz. Gebze Teknik Üniversitesi, kurumsallaşmasını çok kısa sürede gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk bilişim merkezi olan Silikon Vadisi projesi çok önemli bir yatırımdır. Birinci etap alt yapı çalışmalarımız bitmek üzere. İkinci etapta ise üretime geçeceğiz. TÜBİTAK’ın araştırma laboratuvarları ve teknoparkımızla beraber üretimin taşıyıcısı olan Kocaeli’miz Türkiye’nin dönüşümünde lider olacak. Bu kente değer katacak gençlerimizle bu perspektifi geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

 

PLANLI OLMALIYIZ

Güzeloğlu yapımına devam eden projeler hakkında da açıklamalar yaparak, “İstanbul  İzmir  otoyolunun tamamlanmasını çok önemli görüyoruz. Körfez geçişini 5 dakikaya indirecek. Bursa’sı Kocaeli’si bir bütün olacak. Tamamlayıcı etkilerini çok önemsiyoruz.2016’ın ilk yarısında körfez köprüsü bitecek. Kocaeli her yıl 50 bine yakın insanı göç alıyor. Peki, almaya devam edecek miyiz? Evet. O zaman alt yapıdan üst yapıya kadar tüm kurumsal yapıları yatırım ve planlama anlayışı ile donatmalıyız. Hızlı verimli ve efektif bir planlama içerisinde olmalıyız. Hepinizden istediğimizde bu planlamanın içerisinde olmanızdır” ifadelerini kullandı.

 
AKSAKLIK YAŞANMADI

Koordineli çalışmanın önemini vurgulayan Güzeloğlu, “Etkin bir işbirliği içinde olmalıyız. Sizlerin birbiriyle ve kentle ilişkisinin gelişmesi için işbirliği içinde olmalıyız. Örneğin bir sağlık planlamasının ulaşım planlamasından bağımsız olması düşünülemez. Bunların hepsi artık bilimsel bir veri perspektifinde çalışmanın gereken bir alan. Bilim bize her türlü veriyi hemen hemen sunuyor. Bu toplantılarla ilçelerin tomografisini çektik. Kış şartlarını yaşıyoruz, tüm bölgesel kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Hiç bir aksama yaşamadan koordine ve planlı bir şekilde sıkıntı yaşamadan devam ediyoruz. SEDAŞ’ı kış şartlarında görmemiz lazım. Yolları kış şartlarında görmemiz lazım. Bu sene çok güzel bir koordinasyonla gidiyoruz. Umarım böyle devam eder. Yüzde 50 projeyi tamamladık. Yüzde 41 projemiz devam ediyor. Yüzde 91 projemizi hayata geçireceğiz. Yüzde 9luk bir başlanamama kabul edilebilir. Onlarında şüphesiz en kısa zamanda başlanacağını düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 
TRAMVAY ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Gökmen Mengüç, genel çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Mengüç, “Kış şartları açısından çalışmalarımız devam ediyor. Birçok çalışmamızda sona geldik. Tramvay çalışmalarımız da devam ediyor.7 Aralık’ta tramvay çalışmalarımıza başladık. Şu anda yüzde 5’lik bir kısım tamamlandı.2017 Şubat ayında ihaleye sunmayı planlıyoruz” dedi.

 

SOĞUKPINAR PROJESİ ÖNEMLİ

Mengüç’ün ardından söz alan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Bayram konuşmasında, “Stratejik yatırımlarımızdan birisi de Başiskele’nin Soğukpınar HES  İhale Hattı. Bu projeyle Yuvacık, Başiskele, Gölcük bölgelerine  Soğukpınar’ın suyunu vererek enerji üreteceğiz. Hattın önemli bir kısmı gerçekleştirildi. Gebze atık suyu projemizi de tamamlamak üzereyiz. Biz geleceğe dönük alt yapı çalışmalarımızı yapıyoruz. HES projelerimiz var” ifadelerini kullandı.

 
İLÇELERİN PROJE SAYILARI

Toplantıda Kocaeli İli 2015 Yılı Kamu yatırımlarının ilçelere göre değerlendirilmesi yapıldı. 2015 yılında toplam 763 proje oluşturulurken en çok proje 123 proje ile İzmit ilçesinde yer aldı. En az proje is 23 projeyle Darıca’da yer aldı. 2015’in toplam yatırımı ise 1 milyar 218 milyon 395 liralık bir tutar iken en çok yatırım 321 milyon 969 bin 809 lira ile Gebze’ye yapıldı. En az yatırım miktarı ise Darıca 22 milyon 701 bin 763 lira da görüldü. Toplam Harcama miktarlarında ise Gebze 204 milyon 51 bin 892 lira ile zirvede yer alırken Darıca 15 milyon 320 bin 93 lira ile en az toplam harcama miktarına sahip ilçe oldu.

 

BAŞLANAMAYAN PROJELER

Biten proje sayısında İzmit 57 biten projesiyle zirvede yer alırken biten projesi en az olan ilçeler ise Körfez ve Derince oldu. Devam eden projelerde Gebze 62 projeyle ilk sırada yer alırken Darıca 5 projeyle son sırada yer aldı. Başlanamayan proje sayısında Karamürsel Belediyesi 10 ve Kartepe Belediyesi 8 proje ile üst sıralarda yer alırken Başiskele ve Dilovası Belediyesi’nde başlanamayan proje bulunmuyor.


Manşet Kocaeli



Geri Dön