Gehry'nin kıvrımlı pavyonu basın karşısına çıktı

Gehry'nin kıvrımlı pavyonu basın karşısına çıktı Gehry'nin kıvrımlı pavyonu basın karşısına çıktı

Frank Gehry'nin İngiltere'deki ilk yapısı Londra Hyde Park Serpentine Gallery'deki enstelasyonu basının karşısına çıktı.

Hafta sonu gezilecek 10 proje 3 site!

Yapı, Kaliforniya ladiniyle kaplı dört büyük çelik kolona sahip ve karmaşık bağlantılı üst üste bindirilmiş cam yüzeyler Gehry'e göre kelebeği andırıyor.

Gehry, yapısının ilham veya tasarım süreci hakkında konuşmak istemedi ve basitçe: "Söylemem gereken her şey ortada," dedi.

Sıkıştığı zamanlarda, Geleneksel İngiliz Bahçeleri'nin ruhundan ilham aldığını belirten mimar: "Bahçe partilerini, ahşabın sıcaklığını ve pavyonlardaki şeritleri düşünüyordum," şeklinde konuştu.

Yapısındaki formun hızla çoğalan bilgisayar tasarımı binalara tepki olarak ortaya çıktığını belirtti: "Birçok mimar bilgisayarla tasarım yapıyor... Şekillerin bu programlarla daha tanıdık bir hale büründüklerini görüyorum, belki de bu bir şekilde tepki ama şiddetli bir tepki değil."

Yağışlar, işçilerin darbeleri nedeniyle bina olabileceğinin en iyisini sergilememiş ve diğer Gehry yapılarının akışkan formunu verememiş olsa da bağımsız bir ihtişama sahip.

Tüm Serpentine enstelasyonları gibi, davetin gelişinden yapının tamamlanmasına kadar olan süreç bu yapıda da sadece altı aydı. Gelecek üç ayda ise bir kafe ve panaromik manzarayla akşam sohbetleri ve etkinliklerine gün boyunca ev sahipliği yapacak.

Gehry'nin Birleşik Krallık'ta bugüne kadar yaptığı diğer bina ise İskoçya'daki Maggie's Center.

Mimarın Raporu

"Serpentine Galeri Pavyon 2008 ahşap bir iskelet olarak tasarlandı ve parktan galeriye kentsel bir sokak oluşturuyor. Pavyonun içinde iskeletin üzerini kaplayan cam güneşlikler, iç mekanı rüzgar ve yağmurdan korumakta ve güneşli günlerde gölgelik alanlar sunuyor."

"Pavyon, daha çok bir amfitiyatroyu andırıyor.Canlı müzik ve sanat performanslarına alan sağlamak amacıyla tasarlandı. Ziyaretçiler pavyonda yürürken, bu kentsel sokağın her iki yanında oturma alanlarına erişebilecekler."

"Oturma alanlarına ek olarak, 2 adet yükseltilmiş oturma bölmesine pavyonun çevresi boyunca erişilebilir. Bu bölmeler yolu çevreleyen görsel işaretlemeler yapıyor ve özel seyir ve yemek alanları oluşturuyor."

Yazan: Emily Cadman / Building Design
Çeviren: İdil Yücel / arkitera.com
Fotoğraf: Gehry Partners LLP