26 / 04 / 2024

Geleceğin mimari anlayışı Selçuklu ve Osmanlı olacak!

Geleceğin mimari anlayışı Selçuklu ve Osmanlı olacak!

AK Parti’ nin 30 Mart Seçim Beyannamesi’ne göre yeni dönemde ‘akıllı belediyecilik’le halkın yaşamı kolaylaştırılacak, birçok kentte de Selçuklu ve Osmanlı mimari estetiği öne çıkarılacak.




30 Mart yerel seçimleri öncesi Seçim Beyannamesi’ni açıklayan AK Parti,  halkın günlük yaşamını kolaylaştıracak akıllı projeleri uygulayarak, ulaşımdan güvenliğe, çevreden sosyal yaşama kadar köklü değişiklikler yapmayı hedefliyor. ‘Akıllı belediyecilik’ uygulamayı ve ‘estetik kentler’ yaratmayı hedefleyen AK Parti Seçim Beyannamesi'nde şu unsurlar öne çıkıyor: 


‘AKILLI’ ULAŞIM SİSTEMİ 

AkYolbil Projesi, otobüslerin GPS/GPRS teknolojisi kullanılarak online izlenmesini ve otobüslerin duraklara tahmini varış sürelerinin, duraklara yerleştirilen elektronik panolar aracılığıyla yolculara duyurulmasını, işletme ve hat verimliliğinin artması ile maliyetlerin azalmasını sağlayacak. Bazı bölgelerde pilot uygulaması olan proje, tüm kentte yaygınlaşacak. 


‘İNTERNETTEN RUHSAT’ UYGULAMASI MODEL OLACAK 

Konya'da Büyükşehir Belediyesi "akıllı" uygulamalara ağırlık veriyor. Türkiye'de ilk kez işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvuruları internet üzerinden alınıyor. Bu uygulama, yurt genelindeki belediyelerde yaygınlaşacak. 


İSTANBULKART YENİ İMKANLAR SUNACAK

Metrodan metrobüse, otobüsten vapura bütün ulaşım araçlarında kullanılan İstanbulkart’ın kapsamın genişletilmesi, otoparkların yanı sıra sosyal ve kültürel hizmetlerde de kullanılması planlanıyor. 


GÜRÜLTÜ HARİTALARI HAZIRLANACAK 

2016'ya kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nde demiryolu, otoyollar ve sanayi alanları için stratejik gürültü haritaları hazırlanacak. Temiz hava eylem planları devreye girecek. Ankara'da metroların ardından Başkentray Projesi hayata geçecek. Bursa Büyükşehir'in ürettiği Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği de, diğer kentlere örnek olacak. 


MİMARİDE GELENEKTEN GELECEĞE ANLAYIŞI

AK Partili belediyelerin "estetik şehir" planı çerçevesinde, her metro istasyonunun yanına katlı otoparklar yapılacak. Şehir merkezlerinde yapılaşma eğilimi azaltılacak. Çok katlı binalardan kaçınılacak. Mimari ise "gelenekten geleceğe" anlayışına dönüşecek. Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Aksaray, Karaman gibi iller "Selçuklu"; İstanbul, Manisa, Bursa, Edirne, Amasya, Trabzon, Balıkesir gibi iller "Osmanlı" mimari üslubuyla inşa edilecek. Yöresel malzemelere ağırlık verilecek. Istanbul’a 100 bin erguvan, Bursa’ya 100 bin kestane dikilecek. 


 

Hakkı Kurban/Akşam


Geri Dön