25 / 04 / 2024

GEMSS 2019 Sergisi 30 Kasım’a kadar uzatıldı!

GEMSS 2019 Sergisi 30 Kasım’a kadar uzatıldı!

Genç Mimarlar Seçkisi’nin sergisi yoğun ilgi nedeniyle 30 Kasım’a kadar uzatıldı. 6 Eylül tarihinde The Circle’da açılan sergiye seçkin 14 mimar katıldı.



Türkiye’de geleceğin mimarisini yönlendirecek 40 yaş altı 14 mimarın bulunduğu Genç Mimarlar Seçkisi ve Sergisi 6 Eylül’de The Circle’da açıldı. Sait Ali Köknar önderliğinde VitrA, Şişecam, Trimline, Ersa, Petra ve Arkitera’nın destek vermesiyle düzenlenen GEMSS seçkisi, mimarların yanı sıra sanatçılar, akademisyenler ve sektör temsilcilerinden meydana gelen ‘multidisipliner’ bir seçici kurul tarafından açıklandı.

Mimarlık alanı içinde bina tasarımı ve üretiminin yanı sıra geçici mekan tasarımları, ürün tasarımı, araştırma, yayın, eğitim gibi farklı pratikleri seçilen, Türkiye’de bulunan mimarlık kültürüne pratik, akademik ve sanatsal anlamda çok yönlü katkı sunan mimarların bulunduğu GEMSS 2019 sergisi günümüz mimarisine dair kapsamlı bir manzara yaratıyor.

Sergi tasarımını Dilara Tekin Gezginti ve Sanja Jurca Avcı’nın üstlendiği GEMSS 2019, seçkinin temel prensipleri arasında bulunan “mimarların entelektüel kimliğini ve mimarlık yapma biçimlerini” dikkate alma durumunu benzer bir niyetle devam ediyor. Serginin tasarımında bulunan mimarların düşünme ve üretme biçimlerini, kendilerini ortaya çıkarma araçlarını ve yöntemlerini ziyaretçiye aktarmanın amaçlandığını söyleyen Dilara Tekin Gezginti, bu hedefin kimi zaman her mimara eşit ve aynı formatta alan ayırmak, kimi zaman da olanca serbestliğiyle çeşitlenen temsil araçları kullanmak olarak karşılık bulduğunu belirtti. Gezginti, şu açıklamalarda bulundu: “Mimarların seçki başvurusunda kullandıkları, 1 ya da 2 projelerini sundukları paftalar; seçki sürecinde yer alan temsil ürününü ziyaretçiyle paylaşmak için şeffaf bir duruş sergiliyor.''

Serginin bir diğer bileşeni arasında bulunan portföyler ve eskiz yüzeyleri, mimarın kişisel ve mesleki arşivini sergi sürecine eklemlemek için yararlı araçlar olarak kullanılıyor. Mimara daha özgür bir alan tanımak için sergiye seçilen 3 boyutlu objeler, bir maket ya da 3D print olabildiği gibi, mimarın sergiye katmak istediği anlamsal karşılığı bünyesinde bulunan herhangi bir obje olarak yer alıyor. Sergide benzer bir esnekliği ve çeşitliliği medya alanında da temsil etmek amacıyla mimarların kendi pratiğini anlatmak için ürettiği birer dakikalık videolarına da bulunuyor.

Seçilen 14 mimar profilinin “portföy, eskiz, obje ve video” temsilleri buluşarak, ziyaretçinin bu birlikteliği deneyimlemesi ve üzerine düşünmesiyla amaçlanıyor. Bu bir aradalık, Küratör Sait Ali Köknar’ın tabiriyle “Şu sıralar mümkün mimarlık yapma biçimleri”nin sergide bulunan karşılığı olan bir harita olarak ortaya çıkarıyor.


Geri Dön