19 / 04 / 2024

XPS Isı Yalıtımı yüzde 50 enerji tasarrufu yüzde 50 daha az kirlilik demek!

XPS Isı Yalıtımı yüzde 50 enerji tasarrufu yüzde 50 daha az kirlilik demek!

Enerji tasarrufu sağlamak ve küresel ısınmanın doğa ve insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için bireysel olarak alacağımız önlemlerin başında ısı yalıtımı geliyor



Kışın kullandığımız ısıtıcılarla, yazın ise klimalarla daha çok elektrik ve yakıt harcayarak çevreye daha çok zarar veriyor, küresel ısınmayı tetikliyoruz. Üstelik ay sonunda gelen elektrik ve doğalgaz faturalarıyla yazın da kışın da tadı kaçıyor. 

 

Türkiye’de ısı yalıtımı bilincinin gelişmesini sağlayarak ülke ekonomisini ve çevreyi korumayı misyon edinen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, Dünya Çevre Günü’nde herkesi ısı yalıtımı konusunda daha bilinçli olmaya davet ediyor. Yörük, yalıtıma yapılacak yatırımla ülke ekonomisinde yıllık ortalama 7,5 milyar doların üzerinde tasarruf sağlanacağını ve çevre kirliliğinin yüzde 50 azalacağını ifade etti. Yörük, CE Belgeli markalar seçildiğinde ve doğru uygulandığında XPS ısı yalıtım levhalarının, bina ömrü boyunca başlangıçtaki ısı yalıtımı performansını hiç kaybetmeyen uzun ömürlü bir ürün olması sayesinde diğer ısı yalıtım malzemelerinden ayrıldığını da vurguladı.

 

Ülkemizde ısı yalıtımı bilinci hâlâ tam olarak oluşmadığı için yalıtım maliyetinin masraf olarak görüldüğünü belirten Yörük, yalıtımın getireceği yararların göz ardı edildiğini vurguladı. Yörük, “Isı yalıtımın getirdiği maliyetin payı, bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Bu maliyet, küresel ısınma yüzünden doğal dengenin bozulması, dünyanın fosil yakıt kaynaklarının tükeneceği tehlikesi ve enerji için nükleer santrallere başvurulması karşısında çok önemsiz kalıyor.” dedi.

 

Yaşanan çevre sorunlarıyla birlikte önemi iyice anlaşılan ısı yalıtımının isteğe bağlı olmaktan çıkıp zorunlu bir uygulama haline geldiğini belirten ErtuğrulYörük, Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilerek, 25 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile ısı yalıtımı uygulamalarının artacağını da sözlerine ekledi.

 

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne ulaşmanız yeterli. 



Geri Dön