25 / 04 / 2024

Giresun Adası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne aday oldu!

Giresun Adası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne aday oldu!

Mitolojide efsanelere konu olan Giresun Adası, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmeye aday oldu.



Karadeniz'in doğa harikalarından Giresun Adası, mitolojideki yeri ve kültür varlıkları ile öne çıkıyor. Karadeniz'in iskan edilebilir tek adası. Ada, Ocak ayında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmeye aday oldu. Mitolojide efsanelere konu olan Giresun Adası, Karadeniz'in iskan edilebilir tek adası olarak biliniyor.

TRT Haber'de yer alan habere göre, toplam 40 dönümlük alana sahip ada, kıyıdan bin 600 metre uzaklıkta bulunuyor. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan ada, üzerinde pek çok zenginliği yer alıyor. Aynı zamanda, bitki çeşitliliği ve arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor. 

Ada, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmeye aday oldu. Adanın özelliklerinin bulunduğu rapor, Ocak ayında UNESCO'ya verildi. Giresun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Doğa Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Gazanfer İltar, adanın "Karadeniz'in incisi" konumunda olduğunu dile getirdi.

İltar 'Eğer listeye dahil edilirse, yapılar üzerinde daha iyi restorasyon sağlanacak. Adanın özgün şekline dönüştürülmesi sağlanacak.' dedi

 


Geri Dön