19 / 04 / 2024

Girişimcilik ekonomisine faiz ve resesyon freni! Hangi sektör ne kadar yatırım aldı?

Girişimcilik ekonomisine faiz ve resesyon freni! Hangi sektör ne kadar yatırım aldı?

2022 yılının 3. Çeyreğinde Türkiye Startup Ekosisteminde, toplamda 74 girişim, 202 farklı yatırımcıdan 97 milyon dolar yatırım aldı. Bu çeyrekle birlikte 2022 yılında şu ana kadar 232 yerli girişim toplamda 1,49 milyar dolar yatırım toplamış oldu. 



2022 yılı dünya genelinde daralan ekonomilerin ve de faiz politikalarının sonucunda startup yatırımlarının azaldığı bir yıl geride kalıyor. Yılın ilk yarısında Türkiye bu düşüş durumunda pek de etkilenmemiş gözüküyordu. Ancak dünyadaki bu düşüşün Türkiye’yi geçtiğimiz 3 ayda etkilediği açık şekilde görülüyor.

3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ise yatırım sayısı 91’den 74’e yaklaşık yüzde 18 düştü. Yatırım miktarı ise 114 milyon dolardan 97 milyon dolara geriledi ve yaklaşık yüzde 15 düştü.

StartupCentrum ve StartupWatch’ın hazırladığı raporda yer alan genel başlıklar ise yatırım adedi ve miktarının çeyrek analizi, en çok yatırım alan sektörler, yatırım yapılan şehirler, yatırım aşamaları (aşamaların yatırım adedi, medyan ve ortalama yatırım miktarı), yatırım turları sayısı, kitle fonlaması (Kaç platformda ne kadar yatırım yapıldı, yatırım alan girişimlerin sektörleri ve şehirleri), yatırımcılar (Kurumsal ve bireysel yatırımcıların liderlik ettiği turların dağılımı, yerli ve yabancı yatırımcıların sayısı ve yatırımcı tipleri), girişimlerin kaç kurucu ortaklığı olduğu ve kurucu ortakların cinsiyetleri, ekosistemdeki ikincil işlemlere, Türk diasporası olarak yer verildi.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön