24 / 04 / 2024

Global tur operatörlüğü kurulmalı!

Global tur operatörlüğü kurulmalı!

Devlet önderliğinde global bir tur operatörlüğü kurulması gerektiğini söyleyen Mika Tur Genel Müdürü Timuçin Kuş, "Bu işi profesyonelce yapanlar bir araya gelmeli. Bir kooperatif modeli uygulanabilir" dedi



Turizm sektöründe uzun zamandır dile getirilen devlet destekli global tur operatörlüğü oluşumuna Mika Tur Genel Müdürü Timuçin Kuş'tan kooperatif modeli önerisi geldi. Kuş, "Devletin önderliğinde, bu işi profesyonelce yapanlar bir araya gelmeli ve kooperatif modeliyle global bir tur operatörlüğü kurulmalı. Böyle bir projeyle yurtdışındaki acentelere bağlı olmaktan çıkar, turisti ülkemize kendimiz taşırız" dedi. Kuş ile Mika Tur'u, turizm sektörünü ve önerilerini konuştuk. 


Türkiye'deki turizm hareketini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Şu anda turizm yanlış bir ivmeyle ilerliyor. Sektörün doğru düzgün bir kanunu yok. Birtakım eski kanunlarla kör topal gitmeye çalışan bir sektör var. Böyle olunca da turizmin nereye gideceği ve ne olacağı aslında tam olarak bilinmiyor. Bir riskle karşı karşıya kalındığında da insanlar panik oluyor. Bu nedenle turizm sektörünü düzenleyici bir kanun çıkarılmalı. Özellikle de tur operatörlüğü kanunu acilen hayata geçmeli. Bunlar tamamlandıktan sonra global tur operatörü kurmak için adımlar atılmalı. 



GELİR İKİYE KATLAR 


 Bu kanunun küçük acenteleri öldüreceği ve tekelleşmeyi getireceği düşünülüyor... 

Biz de küçük bir acenteydik. Kendi girişimlerimizle büyüdük. Kredi kartlarıyla çalışan bir sektörüz ve online işimizin büyük bir bölümünü kapsıyor. Eğer küçük bir şirketseniz ilk tokadı bankadan yiyorsunuz. Kredi kartı oranlarını çok yüksek tutuyorlar. Oteller de kontenjanını büyük tur operatörlerine ayırıyor, küçükler kalanlarla idare ediyor. Tüm bu süreçlerin zorluklarını yaşadık. Şu anda sektörde ilk 5'te yer alsak da küçük bir acente olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz, kanunun da buna göre düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Bunu yapmak çok zor değil, yurtdışında birçok örneği var. Konu masaya yatırılıp, tüm taraflar bir araya getirilerek herkesin para kazanacağı bir sistem getirilebilir. 


 Global tur operatörü demiştiniz. Bunu biraz açabilir misiniz? 

Turizm, bir ülkenin cari açığını kapatmada en önemli rol oynayan sektör. Bunun bilincinde olan devletler tur operatörlerini bankalarla destekliyor. Tüm dünyada hizmet veren bu operatörler şu an için çok güçlüler. Ve Türk turizm sektörüne de ciddi baskıları var. Türkiye'nin bu operatörlerin baskısından kurtulması gerekiyor. Bunun için global bir tur operatörü kurulması gerekiyor. Çin, Hindistan, Avrupa, ABD, Rusya, Balkanlar'da güçlü bir yapılanma şart. 


 Bu devletin kuracağı bir acente mi olacak? 

Hayır devletin böyle bir çalışmaya girmesine gerek yok. Tek bir acenteyle de bu kadar büyük çaplı bir oluşumu hayata geçirmek imkânsız. Devletin önderliğinde, bu işi profesyonelce yapanlar bir araya gelmeli ve kooperatif modeliyle global bir tur operatörlüğü kurulmalı. Böyle bir projeyle yurtdışındaki acentelere bağlı olmaktan çıkar, turisti kendimiz taşırız. O zaman Türkiye'deki turizm hareketi ikiye katlar. Gelir aynı oranda artar. İstihdam sorunu bile çözülür. 


KENT KONSEYİ KURULMALI


 Sadece acente kurarak tüm bunları sağlamak mümkün mü? 

Hayır, tabi ki iş tek başına turisti taşımakla bitmiyor. Türkiye'de de altyapının doğru planlanması gerekiyor. Ülkemizde turizm potansiyelinin sadece yüzde 30'u kullanılıyor. Bunun tamamının kullanılması için belediyeler ve turizm oyuncuları birlikte hareket etmek zorunda. Turizm merkezleriyle belediyeler birbirinden kopuk. Bu nedenle şehirlerde belediyeler ve turizm oyuncularının bir araya geldiği bir kent konseyi kurulmalı. Turizmciler denildiğinde akla sadece otelciler geliyor ama sadece otelcilerden bahsetmiyorum. Kafesi, restoranı, lojistiği, eğlence merkezi yani turizm içinde yer alan 82 sektörün tamamı... 


 Hepsinin bir arada olduğu konseyin kurulması biraz zor değil mi?

Yapılamayacak bir şey değil. Zor diye bakarsak şehirde turizm için gerekli olan hiçbir adımı atamayız. Turist de otelden dışarı çıkmadan bir hafta kalır ve gider. Şehirlerde istediğimiz kalkınmayı sağlamak ve turizm gelirlerini artırmak için turisti dışarı çıkarmamız şart. Sokakların da turistik olması için sektörün tüm oyuncuları bir araya gelmeli.


YILSONUNA KADAR İN-COMİNG YAPACAĞIZ


 2014 yılı nasıl geçti? 

Biz şirket olarak 2014'te en hızlı büyüyen turizm acentelerinden biri olduk. Geçen yıl 400 bin kişiye hizmet verdik. 2013'e oranla yüzde 38 büyüme yakaladık. İç pazarda yaklaşık 3 yıldır hizmet veriyoruz. Çok genç bir firma olmamıza rağmen hızlı bir büyüme ivmesi yakaladık. 


 2015 planlarınız nasıl?

2015'in ilk iki ayında yüzde 20'lerde bir büyüme oranı yakaladık. Yılsonu hedefimiz yüzde 25 büyüme oranıyla 500 bin kişiye hizmet vermek. 


 Sadece iç pazarda mı hizmet veriyorsunuz?

Şu an için evet ama bu yıl ki planlarımız arasında in-coming de (yurtdışından turist getirmek) var. Balkanlar, Orta Avrupa ve Rusya'yı rotamıza aldık. Çalışmalarımız devam ediyor.


Sabah


Geri Dön