26 / 04 / 2024

Gökhan Avcıoğlu mimarlık eğitimi veren okullar açacak!

Gökhan Avcıoğlu mimarlık eğitimi veren okullar açacak!

Mimarlık ile ilgili İstanbul’da bir okul kurmayı planladıklarım da belirten Mimar Gökhan Avcıoğlu , aynı zamanda bir kitap projesi üzerine çalıştıklarını söyledi...





ABD/Miami merkezli Nikki Beach projesini Doğan Grubu ile birlikte Bodrum Torba'da inşa etmeye başlayan mimarlık şirketi Global Architectural Development (GAD), aynı konsepti Akarsu Holding ile Malpler'e de taşıyor. Malpler'in Gaakoshibee adasında 116 bin dönümlük bir arazide inşa edilen Nikki Beach Resort Hotel ile en iyi otel mimarisi ödülünü de alan GAD, Ukrayna, Dubai gibi ülkelerde de çeşitli projeler gerçekleştirecek.



Global Architectural Development (GAD), 25 yıllık bir mimarlık şirketi. İstanbul, New York, Bodrum ve Paris gibi şehirlerde irili ufaklı ofisleri bulunuyor. Gittiği ülkedeki lokal gruplarla yaptığı işbirlikleriyle, İstanbul, Bodrum, New York, Washington, Virginia, Connecticut, Philedelphia, Rusya ve Libya gibi şehir ve ülkelerde ofis binaları, oteller, kültürel merkezler, kamusal alanlar, konutlar ve rezidanslar, spor merkezleri ve restoranların mimari tasarımlarını gerçekleştiriyor. Selçuk Üniversitesi’nden mezun olmadan önce resim, heykel gibi sanatın çeşitli dallarıyla uğraşan Gökhan Avcıoğlu, Anadolu’da gezerken gördüğü tarihi kalıntılardan etkilenerek mimarlığa ilgi duymaya başladı.


Bunun üzerine GAD’ı kuran Gökhan Avcıoğlu, İTU ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile Paris’te ESA’da mimarlık üzerine dersler de verdi. Bugün 60 kişilik mimar ekibiyle dünyanın çeşitli bölgelerinde projeler geliştiren yüzde 100 Türk sermayeli GAD, Dubai’den Ukrayna’ya kadar uzanan coğrafyada gerçekleştireceği projelerle rezidans, otel gibi farklı çalışmalara imza atacak. Doğan Grubu ile  İzmir  Torba’da Miami çıkışlı Nikki Beach konseptini gerçekleştirmeye başladıklarım kaydeden Avcıoğlu, aynı projeyi büyük resort otel olarak ve Malpler de de gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.


İlk kez Türkiye'ye geldi


Astaş Grup ile Bodrum’da Mandarin, Doğan Grubu ile Torba’da Malplerde ise Akarsu Holding ile Nikki Beach projeleri üzerine çalıştıklarım belirten Avcıoğlu, Nikki Beach konseptlerinin ilk olarak Miami sahillerinde doğduğunu ifade ediyor.


Bu konsepti Türkiye ve Malpler’e taşıdıklarını kaydeden Avcıoğlu, sahil kenarlarında yer alan bu projenin ilk kez Türkiye’ye geldiğini bildiriyor. 44 bin metrekare alan üzerine kurulu bu proje, 12 bin metrekare kapalı alanlı bir tatil köyü. Nikki Beach Resort&Spa Bodrum bünyesinde özel havuzlu ve güneşlenme alanlı süitler ve villalar, Cafe Nikki ile The Sunset Lounge yer alacak. Teraslı ve deniz manzaralı iç ve dış konferans alanları da olacak.


Yine Bodrum’da Swiss Otel’in projesini de üstlendiklerini ifade eden Avcıoğlu, diğer projeleri hakkında ise şu bilgileri veriyor:


“Eskişehir’de Polimeks ile birlikte termal otel projemiz var. Kiev’de Türk Büyükelçiliği’nin projesini üstlendik. Ayrıca yine Kiev’de bir otel projemiz bulunuyor. Rusya’nın Kazan şehrinde de otel ve rezidans projemiz var. İlk kez Dubai’de bir projeye başladık. Dubai’ye otel yönetimli yüksek katlı bir rezidans projesi yaparak farklı bir yaklaşım getireceğiz.” 


Ekolojik projeler


Malpler’de ekolojik bir proje geliştirdiklerine dikkat çeken Avcıoğlu, ülkenin koşullarına göre projeler gerçekleştirdiklerini belirtiyor. GAD projeye daha sürdürülebilir bir tavırla, doğal malzemeler kullanarak yaklaşıyor. Malpler’in Gaakoshibee adasında 116 bin dönümlük bir arazide inşa edilen Nikki Beach Resort Hotel, 3 kilometrekarelik bir laguna (kıyı şeridine sahip, sığ iç deniz) sahip. Malpler'de büvük resort projesi yaklaşık 150 odalı bir rezidans otel. İçerisinde Nikki Beach de yer alıyor. Akarsu Holding tarafından GAD’a yaptırılan bu proje ile şirket, Asia Pacific Hotel Award Best Hotel Architecture (En iyi otel mimarisi) ödülünü almış.


Genelde projelerinde yerel ahşap malzemeler kullandıklarım söyleyen Avcıoğlu, “Ancak ben asıl taş ve benzeri, ahşap gibi doğal malzemelerle çalışmayı seviyorum. Taş 3 bin yıllık bir malzeme. Çok sağlıklı. Güzel soğuyor ve ısınıyor” diyor.


İstanbul'da Esma Sultan, One & Ortaköy, Divan Kuruçeşme, Beyoğlu Borusan Sanat Merkezi, projelerini üstlendiklerini söyleyen Avcıoğlu, “İstanbul'da başka projelerimiz de olacak. Birkaç boğaz yalısını yenileyeceğiz. Tarihi binalarla çalışmak tecrübe istiyor. Çok hassas, dengeli müdahaleler gerektiriyor” diyor.


Okul kuracak


Mimarlık ile ilgili İstanbul’da bir okul kurmayı planladıklarım da belirten Avcıoğlu, aynı zamanda bir kitap projesi üzerine çalıştıklarını söyleyerek şu bilgileri veriyor:


“Klasik mimaride mimarlık geçmişiyle ilgili mimar Alpaslan Ataman ile 8 bin 500 yıllık mimarlık tarihi üzerine bir kitap çalışmamız var. Çünkü aslında tarih yazma fikri düşüncesi ilk Herodot’la Bodrum’da başladı. O zamandan beri bir tarih düşüncesi, kurgusu ve dokümantasyonu var. Bunun en etkili olduğu zaman ise Avrupa merkezli.


 Türkiye toprakları tarihin ilk yazıldığı ve batı kültürlerinin çok önemli unsurlarının olduğu yerler. Selçukludan itibaren daha çok Doğu’ya doğru bir bakış açısı var. Kendi değerlerimizin üzerinden yola çıkarak bu çalışmaya başladık.”



Mortgage


Geri Dön