19 / 04 / 2024

Gökova'da zeytinlik alanının özelleştirilmemesi için eylem yapılıyor!

Gökova'da zeytinlik alanının özelleştirilmemesi için eylem yapılıyor!

Gökova Özel Çevre Koruma Alanı'nda, Akyaka'da yer alan 19 bin 300 metrekarelik zeytinlik alanın Başbakanlık Özelleştirme idaresi Başkanlığı'nca özelleştirme programına alınmasına karşı bugün eylem yapılıyor...



Akyaka Yerel Yönetim Platformu tarafından yapılan açıklamada, ÖİB tarafından yapılan uygulama imar planı değişikliğiyle alanın tapu kaydının "arsa" olarak belirtildiğine dikkat çekerek, böylece bölgenin "Zeytin Koruma Yasası" olarak bilinen ve zeytin yetiştirme alanlarının korunmasını öngören yasanın koruması dışında bırakıldığı belirtildi. 


Çevre Kanunu'nda Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi olarak ilan edilmiş alanlarda İmar Kanunu'ııun 9'uncu maddesi hükümlerinin geçerli olmadığını vurgulandığı açıklamada, "Hal böyleyken, plan değişikliği yapma yetkisini bu maddeden alan ÖİB, ÖÇK Bölgesi içinde yer alan Akyaka'd a plan değişikliği yapmak suretiyle yetkisini aşmıştır" denildi. 

Açıklamada Akyaka'nın Uluslararası Yavaş Kentler Birliği üyesi olduğu da belirtilerek, Akyaka'nın, doğayı ranta feda ederek büyümeyi öngören imar planları ile yönetilmek, kimliğini hızla yitiren bir belde olmak istemediği kaydedildi. 

AKYAKALI NE İSTİYOR? 

Platformun acil talepleri şöyle: • ÖİB tarafından yasaya aykırı olarak yapılan plan değişikliği iptal edilmeli ve tüm Akyakalıların ortak yararlanma hakkı olan bu kamusal alanın imar plan yetkisi Akyaka Belediyesi1 ne devredilmelidir. 

• Akyaka Nazım İmar Planı değiştirilerek 3841 No'lu parselde yapılaşmaya izin veren imar plan hükümleri kaldırılmalıdır. 

• 3841 No'lu parselin tapu kaydı "zeytinlik" olarak değiştirilerek üzerindeki zeytin ağaçları yasal korumaya alınmalıdır. 

• İmar planlarının yapım ve değiştirilmesi süreçlerine yerel halkın etkin katılımını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. 

• Her türlü doğa koruma alanlarının "üstün kamu yararı" gerekçesiyle yatırıma açılabilmesini öngören ve yasalaşmak üzere TBMM gündemine getirildikten sonra geri çekilen "Biyo-Çeşitliliği Koruma Yasası" tamamen geri alınmalıdır. 

Akyakalılar, bu talepleri bir kez daha dile getirmek için bugün saat 12.30'da Zeytinpark'ta basın açıklaması yaparak "Orası sizin arsanız değil, bizim zeytin parkımız" diyecek. 


Sol Gazetesi


Geri Dön