25 / 04 / 2024

Grohe'den dev tasarruf harekâtı!

Grohe'den dev tasarruf harekâtı!

Alman Grohe, Türkiye'de dev bir tasarruf projesine imza atıyor. Türkiye ve Yunanistan'da eş zamanlı başlayacak projeyle 200 su tesisatçısına sertifika verilecek. Ustalar ev hanımlarına tasarrufu öğretecek




Ülkeler arası rekabette petrol ve doğalgaz başrolü kimseye kaptırmıyor. Oysa suyla ilgili sorunlar da ulusal yönetimlerin odaklandığı bir konu. İçilebilir su kaynakları toplam rezervin sadece yüzde 8'ini oluşturuyor ve uzmanlara göre bu miktar giderek aşağı çekiliyor. Sudaki ayak izlerini azaltmaya yönelik projeler, henüz istenilen oranda sıradan vatandaşın gündemine oturmuş değil. 2013'te Japon Lixil'le birleştikten sonra dünya sıhhi tesisat pazarında en büyük paya sahip olan Alman Grohe, su tasarrufuyla ilgili bilinçlenme projeleriyle dikkat çekiyor. Türkiye ise son iki yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüyen nadir ülkeler arasına girerek şirketin gündemine oturdu. Bu da beş ülkenin İstanbul'a bağlanmasına ve yeni yatırımlara neden oldu. Grohe Doğu Akdeniz Bölgesi Başkan Yardımcısı Serhat Sabaz, su tasarrufuna yönelik Türkiye'de ilk kez geniş çaplı bir sosyal sorumluluk projesi için düğmeye bastıklarını söyledi. 


200 KİŞİYLE BAŞLAYACAK 

Sıhhi Tesisat Odaları'yla işbirliğine gittiklerini anlatan Sabaz, "Usta tesisatçılarla bir eğitim projesi başlatacağız. İlk etapta 200 tesisatçıya sertifika vereceğiz. Onlar da ev hanımlarına tasarrufu öğretecek" dedi. 


SUYUN YÜZDE 33'Ü KİŞİSEL TEMİZLİĞE

Grohe 18 yaş üzeri bin 500 kişiyle su tasarrufunun nasıl algılandığına dair bir araştırma yaptı. Buna göre katılımcıların yüzde 85'i su ve enerji tasarrufunun önemli olduğunu düşünüyor. Ancak sadece yüzde 45'i tasarrufa yönelik ürünler kullanıyor. Bunun da büyük bölümünü A+ ve üzeri enerji tüketen beyaz eşyalar oluşturuyor. Araştırmalara göre hanelerde tüketilen suyun yüzde 12'si çamaşır yıkanırken harcanıyor. Asıl tüketim kişisel temizlik sırasında gerçekleşiyor. Bu da yüzde 33. Yüzde 32'si de sifon gibi yollarla tuvaletlerde kanalizasyona karışıyor.


TÜKETİME DİKKAT!

Eğitimlerde doğru ürün kullanımı ve su tüketiminde tasarrufa ağırlık verileceğini belirten Sabaz, şöyle devam etti: "Projeyi tamamlamak gibi bir niyetimiz yok. Hedef süreklilik. Asıl amacımız ise bu ustaların yanlarındaki çıraklar ve ev hanımlarına tasarrufu öğretmeleri. Bu şekilde su faturasının yüzde 50 aşağı çekilebileceğini hesaplamalarla ortaya koyduk." Proje ilk etapta İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Antalya'da başlayacak.




Sabah


Geri Dön