20 / 04 / 2024

GÜ ve YDÜ Milli Tarih Müzesi oluşturacak!

GÜ ve YDÜ Milli Tarih Müzesi oluşturacak!

Girne Üniversitesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyetleri ortak kararları doğrultusunda Kıbrıs Türk tarihine ışık tutacak Milli Tarih Müzesi oluşturuluyor.



İki üniversitenin üstlendiği bilimsel misyonlara tarihi bir sorumluluk daha ekleyerek sosyal ve beşeri bilimlerde çalışmalar yapan 35 bilim insanı ve deneyimli devlet adamı TBMM eski Başkanı ve AK Parti  Ankara  Milletvekili Cemil Çiçek'in katkılarıyla Kıbrıs Türk Halkının tarihsel süreçte varoluşuna ve geleceğine ışık tutacak Milli Tarih Müzesi'ni oluşturma kararı aldı. 


PROF. DR. ÖZKUL YAPACAK 

Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi'nden sosyal ve beşeri bilimler konularında akademik çalışmalar yapan 35 bilim insanı bir ilk olarak 445 yıllık Kıbrıs Türk Tarihi konusunda en kapsamlı verilerin de toplanacağı, ağırlıklı olarak Kıbrıs Türkünün Kıbrıs'ta varoluş tarihine ışık tutacak, Kıbrıs'ın en büyük ve kapsamlı tarih müzesi olacak Milli Tarih Müzesi'ni oluşturma çalışmalarına başladı. Milli Tarih Müzesi oluşturma çalışmalarının yürütücülüğünü Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul yapacak. 


ÇOK ÖNEMLİ FARKLAR 

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, "Her halkın, her ulusun bir hikayesi, bir ulusal tarihi vardır. Ataları 445 yıl önce bu topraklara ayak basan, bu topraklarda kökleşen Kıbrıslı Türklerin ulusal tarihini, özgün tarih hikayesini benzerlerinden ayırt eden çok önemli farklar da vardır. Kıbrıslı Türkler anavatan Anadolu'dan Kıbrıs'a geldikleri tarihten beri yüzlerce asır boyunca köklerini, kültürel değerlerini, bir halkı halk, ulusu ulus yapan tüm maddi ve manevi değerlerini koruyarak, sahiplenerek, bu uğurda ağır bedeller ödeyerek, tarihe mal olmuş mücadeleler vererek, mücadele mirasını nesilden nesile aktararak bugünlere kadar gelmiştir" dedi. 



Sabah Güney


Geri Dön