17 / 04 / 2024

Güçlü konut kredisi faiz indirimi beklentisi!

Güçlü konut kredisi faiz indirimi beklentisi!

Konut sektöründe yaşanan üretim ve satış daralmasını aşmak için kamu bankalarının devreye aldıkları 180 aya kadar 0.99 oranındaki konut kredisi faiz oranı ile beraber sektörde canlılık göze çarpıyor.



Kamu bankaları tarafından yapılan indirimler sonrasında pek çok alıcı bankaların ve konut şirketlerinin kapısını çalıp 15 yıla uzanan vade seçeneklerinden ve uygun fiyatlardan faydalanıp ev sahibi olmak için kredi başvurusu yaptı. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; indirim öncesinde 1.99 ile 2.50 bandında dolaşan konut kredisi faiz oranları nedeniyle pek çok alıcı parasını mevduat hesaplarında tutarken, Merkez Bankası’nın  yüzde 24 olan faiz oranını yüzde 19.75’e çekmesiyle beraber kamu bankalarının aldığı kararla konut satışları hızlandı. Pek çok tüketicinin kredisi başvurusuna onay verilirken, yine birçok alıcı da bankaların kapısını çalıyor. Fakat sektördeki tüm yük kamu bankalarının sırtına binerken, özel bankalar ise konut faizlerini indirmekte tereddüt yaşıyor. 

BİR SIÇRAMA YAŞARIZ

Özel sektörün 1.45 düzeyinde bulunan konut kredisi nedeniyle bu ürünleri tüketiciler tarafından ilgi görmedi. Son olarak Akbank, konut kredisi oranını 1.35 seviyesine çektiğini açıkladı. Özel bankalar yakın bir zamanda 0.10 puan oranında konut faizi indirimlerine giderken sektör temsilcileri ise yapılan bu indirimin yeterli olmadığı görüşünde bir araya geldi.

Güçlü konut kredisi faiz indirimi beklentisi!

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, kamu bankaları gibi özel sektör bankalarının da taşın altına ellerini koymaları gerektiğini kaydetti. Özyut, şu açıklamalarda bulundu: “Bu ayın başında kamu bankaları tarafından faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesiyle sektörde umut veren gelişmeler yaşanmaya başlamıştı. Sektör temsilcileri olarak, kamu bankalarıyla başlayan faiz indirimine özel bankaların da dahil olması yönünde bir beklentimiz oluşmuştu. Bugün özel bankaların da indirime gitmesiyle birlikte bu beklentimiz karşılanmış oldu. İlk haftada 14 bin konutun satışının yapılmıştı. Özel bankaların da faiz indirimiyle bu rakamın hızla artışa geçerek, satışlarda ciddi sıçrama etkisi yaratacağını düşünüyoruz.”  

Güçlü konut kredisi faiz indirimi beklentisi!

5.9 MİLYARLIK TALEP 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Başkanı Altan Elmas ise “Faiz indirimi sonrası 34 bin kişi 5.9 milyar TL’lik kredi talep etti. Buna özel bankalar sembolik indirimle destek oldu. Sektörün beklentisi karşılanmamış oldu. Oysa kazan kazan mantığı ile verilecek bir destek ile tüm paydaşlar kazanacak. Şu anda 180 ay vade fırsatı çok önemli. 500 bin TL ve altında kredi kullanacak vatandaşlar için önemli bir fırsat var. Kamuoyununda bu konuda önemli desteği var. Hepimizin ekonomiye destek olması lazım” diye konuştu.

Güçlü konut kredisi faiz indirimi beklentisi!

KONYA’DAKİ SATIŞLAR COŞTU

Türkiye’de yılın 7 ayında en çok konut satışının yapıldığı 7. il olan Konya’da, bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına düşmesi konut piyasasını hareketlendirdi. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle piyasaların canlandığını kaydetti. Gayrimenkul sektörünün bir süredir durağan olduğunu söyleyen Altınay, şu ifadeleri kullandı: “Devlet, gayrimenkul sektörünün canlanması için önemli adımlar attı. Bu adımların başında da tapu harçlarının yıl sonuna kadar düşürülmesi, damga vergisinin ve KDV’nin düşürülmesi vardı. Bu çalışmalarla bir canlılığın yaşanması söz konusuydu. Ancak buna ilaveten faiz indirimi konut piyasasını canlandırdı. İstanbul,  Ankara  ya da İzmir’e nazaran bizdeki konutların metrekareleri neredeyse yüzde 50 daha fazla. Konya, yatırım yapılan iller arasında yer alıyor. ”   

Özel bankalar da konut kredisi faiz indirimlerine hız verdi!


Geri Dön