18 / 04 / 2024

Gül İnşaat, Metroport'u 120 milyon dolara Almanlara satıyor!

Gül İnşaat, Metroport'u 120 milyon dolara Almanlara satıyor!

Gül İnşaat, Bahçelievler'deki Metroport Alışveriş Merkezini 120 milyon dolara Almanlara satmaya hazırlanıyor. Ali Gül, 'Vergilerle ilgili bir pürüz var, onu da aşarsak yılsonuna kadar satış olur' diyor



Florya, Yeşilköy civarında hayata geçirdiği projelerle tanınan Gül İnşaat, o bölgede arazi kalmayınca, İstanbul geneline yayıldı. Hatta Gül inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gül, kısa vade içinde şehir dışına da çıkmayı planladıklarını, Bursa'da Avrupalı bir ortakla, büyük bir projeye başlayacaklarını söylüyor. Gül, Bahçelievler'deki Metroport Alışveriş Merkezi'ni de Almanlara satmak için son aşamalara geldiklerini ifade ediyor

- Van depremiyle yine gözler müteahhitlere çevrildi..

Bu depremde 3 yıllık, 6 yıllık binaların yıkıldığını gördük. Artık Türkiye'nin en ücra yerinde bile hazır beton var. Burası 1. derece deprem bölgesi. Belediye neredeydi acaba bu binalar yapılırken. Önüne her gelen müteahhit oluyor. Burada ciddi bir denetleme sorunu var. Bence yıkılan binalarla ilgili herkesin sorumluluğu var. O çevrede oturan, şikayet etmeyen insanlar da buna dahil.

- Peki ne yapsın insanlar konut satın alırken

Önce mutlaka bu binanın ruhsatı var mı diye sorsunlar. Bina yapı denetim tarafından denetlenmiş mi; yapı denetim firması kim, bunların mutlaka sorulması gerekiyor.

Bir de topraktan daire alma meselesi var. Bence ancak o firmayı tanıyorlarsa, firmanın geçmişi temizse maketten ev alsınlar. O şirket bundan önce neler yapmış, mutlaka bakmaları lazım.

- Beklenen İstanbul depremi de tedirginlik yaratıyor. Eski binaların tamamı yıkılmalı diyenler var.

İstanbul'da 1999'dan sonra yapılan binaların yenilenmesine gerek yok. Ancak öncekilerin mutlaka ya güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca şirketler sosyal sorumluluk adına da kamu kurumlarına destek vermeli.  Geçen yıl Başakşehir'de 40 derslikli bir okulu yıkıp yeniden yaptık. Öyle bir okul yapmışlar ki makine girer girmez bina yıkıldı. Şu anda da Esenyurt'ta bir okul yapıyoruz.

2012'de üç yeni proje

EYÜP'TE çok yeni başladığımız bir proje var. Henüz lansmanı yapılmadı ancak ismi Eyüp Park olacak, 100 bin metrekare inşaat alanından oluşuyor. Yatırım bedeli 80 milyon TL olacak. 300 konut ve 100 mağazalı bir AVM'den oluşacak. Bir diğer projemiz ise yine şehrin merkezinde Bakırköy Osmaniye'de olacak. Henüz ismi belirlenmedi şu an projelendirme aşamasında. Birkaç ay içinde inşaata başlıyor olacağız. 15 bin metrekare inşaat alanı var, yatırım bedeli 45 milyon TL. Son yeni projemiz ise Beylikdüzü Kavaklı'da. 60 bin metrekare inşaat alanında 274 konut ve 70 adet dışa dönük mağaza'dan oluşan bir proje. Yatırım bedeli 30 milyon TL, bu projenin lansmanı da önümüzdeki günlerde gerçekleşiyor olacak.

Bakırköy'de metrekare 7 bin lira olacak

- Yeni projelerinizde metrekare fiyatları nasıl olacak

2500-3500 TL arasında olacak. Şu anda devam eden projelerde de böyle. Sadece Bakırköy'de 7 bin TL gibi bir fiyat düşünüyoruz.

- Bakırköy projesini diğer projelere göre daha mı lüks planlıyorsunuz

Evet hem lüks olacak hem de Bakırköy'de arazi maliyetleri yüksek. Buradaki proje 5 katlı binalardan oluşacak. İsmi de büyük olasılıkla Bakırköy Park olur.

Bursa'da Avrupalı partner

- Sizi Florya, Yeşilköy civarındaki projelerinizle tanıdık. Şimdi şehrin farklı semtlerinde de görüyoruz. Anadolu yakasına da gitmeyi düşünüyor musunuz

Evet artık o bölgede arazi kalmadı. Güneşli Bölgesi, Basın Ekspres yolu üzerine bakıyoruz. Odalar Birliği'nin bir arazisi var Zeytinburnu'nda, o araziyle ilgileniyoruz. Aslında şu anda Avrupa yakası'nda her yer ilgi alanımıza giriyor.

Anadolu yakası için de şimdilik, 'kontrol edemediğimiz yer bizim değildir' diyoruz. Ama Bostancı'da baktığımız fabrika arazileri var.

- Peki şehir dışına gider misiniz

Bursa'da AVM ve konuttan oluşan büyük bir projemiz olacak, Avrupalı bir partnerle birlikte Bursa'nın çok merkezi bir yerinde yapacağız bu projeyi. Ancak henüz koşulları netleşmedi.

SORUN KDV'DEN KAYNAKLANIYOR

- Metroport'a 120 milyon $ istedik Yabancılardan size de ilgi var mı

Evet Metroport'la ilgili de görüşmelerimiz var. Alman bir yatırımcıdan teklif geldi. Türkiye'de yatırımları olan bir şirket bu.Türkiye'de sabit getirisi olan bir mülk istiyorlar. Bir aşamaya geldik fakat ufak bir pürüz var. Vergiler çok yüksek. Yüzde 18 KDV, yüzde 20 Gelir Vergisi var. Paranın yüzde 38'i gidiyor. O konuda sıkıntı yaşıyoruz. Biz artı KDV istiyoruz. Onlar vermeyelim diyorlar. Bunu aşarsak yıl sonuna kadar satış olacak.

AKŞAM


Geri Dön