23 / 04 / 2024

Anayasa Mahkemesi emsal kararları

Anayasa Mahkemesi emsal kararları

Anayasa Mahkemesi toplu konut için kamulaştırılan gayrimenkullerin amacına uygun şekilde kullanılmamasını "hak ihlali" saydı

2 milyon memura kötü haber! Maaşlar bir anda düşebilir! 

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 18 Ocak 2024'te almış olduğu bir kararla, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için "yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma" şartı iptal edildi. Peki bu durum maaşları nasıl etkileyecek? 

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM'de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

CHP, 9 Kasım 2023 tarihli Kentsel Dönüşüm Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Kentsel dönüşüm yasasının iptali için hamle geldi! Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılacak!

CHP, kentsel dönüşüm yasasının iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunacak.

Afet yasası mülkiyet hakkını ihlal edecek mi? CHP, AYM'ye gidiyor! 

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile ilgili tartışmalar devam ederken, CHP, söz konusu kanunu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürmeyi planlıyor. İşte yeni yasa ile ilgili tartışılan o konular...

Ev sahipleri 5 yıl dolmadan kirayı artırabilecek! Mahkemeden emsal karar

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi kira zammı konusunda emsal bir karar imza attı. Mahkeme, uzun süreli kira sözleşmelerinde kira parasının günün ekonomik koşullarına uyarlanması için her zaman “uyarlama” davası açılabileceğine karar verdi. 

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

Uskumruköy Arıköy Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen yeni kentsel dönüşüm kanununun tartışıldığı panelde konuşan Av. Kemal Aytaç yeni yasanın tekelleşmeye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ise “Anayasa Mahkemesi bir şeyler yapmayacaksa da, yurttaşlar olarak biz karşı çıkacağız” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nden son dakika açıklaması: Ek zam oranlarını belirleyen düzenleme iptal!

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hakim savcılardan daha çok ek zam yapılmasını öngören kanun hükmü iptal edildi.

Değerli konut vergisinde son dakika! AYM'de 10 yıl için kararını verdi! Ev sahipleri aman dikkat!

Değerli konut vergisi kapsamında, Anayasa Mahkemesi, biri bugün, diğeri ise 12 Eylül 2023'de yayımlanan iki karar bulunuyor. İşte değerli konut vergisindeki son durum...

Ek MTV için dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişiler ne yapmalı?

Dünya yazarı Zeki Gündüz, Anayasa Mahkemesi'nin iptal talebini reddettiği ek MTV'de dava açanlar ile dava açmayıp ödeme yapmamış kişilerin ne yapması gerektiğini kaleme aldı.

Son dakika! AYM kararı sonrası MTV 2. taksit ödemeleri için son tarih ve faiz oranı belli oldu! 

Anayasa Mahkemesi kararı sonrası motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksit ödemeleri için son tarih ve faiz oranı belli oldu... İşte konu ile ilgili son dakika detayları...

Ek MTV'yi ödemeyenler yandı: Maaşınızı alamayabilirsiniz!

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) iptaline ilişkin ret kararı verdi. Bu kapsamda Ek MTV taksiti için yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanacak. Taksitlerin yine ödenmemesi durumunda ise maaşlara haciz uygulanacak.

SON DAKİKA: Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi başvurusu reddedildi!

Anayasa Mahkemesi, Ek Motorlu Taşırlar Vergisi'nin (MTV) iptaline yönelik başvuruyu oy birliğiyle reddetti.

Resmi Gazete'de uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ile ilgili yeni düzenlemeler yayımlandı

Anayasa Mahkemesi'nin uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik hükümlerine dair kararı açıklandı. Anayasa Mahkemesi, 13/7/2023 tarihinde alınan E: 2022/47, K: 2023/124 numaralı kararıyla, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndan bazı maddeleri iptal etti. Bu karar 27 Eylül 2023'te Resmi Gazete'de duyur

Anayasa Mahkemesi emsal kararları Haberi

Anayasa Mahkemesi emsal kararları

Anayasa Mahkemesi (AYM), toplu konut yapımları amacıyla kamulaştırılan taşınmazların bu amaca uygun kullanılmadığı öne sürülerek gerçekleştirilen bireysel başvuruda mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bugünkü 31661 Sayılı Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Ankara Çankaya'da yer alan toplamda 52 taşınmaz, toplu konut yapımı için 1993 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı fakat aralarında başvurucunun hissesi yer alan toplamda iki taşınmazın da yer aldığı parselasyon işlemi sonucunda ifraz edilen toplamda 12 parselde 2012 yılına kadar kamulaştırma amacına uygun herhangi bir işlem yapılmadı.

İlerleyen süreçlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012, 2013 ve 2014 yılında toplam 3 parsel dışında kalan taşınmazlar, mülkiyet satışı ve kat karşılığı inşaat yapımı için ihaleye çıkarıldı. Yaşanan bu süreçte söz konusu bu taşınmazlardan beş...