19 / 04 / 2024

asma çardak

asma çardak

Daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde rastlanan çardak nedir? Çardak nasıl yapılır? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Fuar İzmir'in asma tavanları çöktü!

Başkan Kocaoğlu’nun her fırsatta iftihar ettiği Gaziemir’deki Fuar İzmir’de yağışlı havalarda çatının akması sonucu asma tavanlar çöktü, havalandırma tesisatı hasar gördü.

Denizli Çardak Beylerli’nin alt yapısına neşter!

Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ, Çardak ilçesinin Beylerli Mahallesi'nde 19 bin metre kanalizasyon hattı,10 bin metre içme suyu hattı ile 1 adet 500 metreküp içme suyu deposu yapımına başladı.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü GÖKTÜRK-2 ile görüntülendi!

İzmit'teki Körfez Geçişi Asma Köprüsü, GÖKTÜRK-2 uydusunca görüntülendi. "Haftanın fotoğrafı" başlığı altında yayımlanan görüntüde, inşaatı devam eden Körfez Geçişi Asma Köprüsü yer aldı.

İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nde çalışmalar hız kazandı!

İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nde iki yakanın birleşmesine çok az kaldı. Köprünün iki ayağının arasının birleşmesine çok az kalırken, önümüzdeki günlerde tabliyelerin montajının tamamlanacağı bildirildi.

Narlıdere Asma Bahçeler'de Bahara Merhaba Partisi düzenlendi!

20 yılı aşkın zamandır Narlıdere Bölgesi'nde ürettiği konutlarla Narlıdere'nin çehresini değiştiren Tanyer İnşaat, prestij projesi Asma Bahçeler'de "Bahara Merhaba Partisi" düzenledi.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü havadan görüntülendi!

433 kilometrelik Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli ayağını oluşturan İzmit Körfezi Asma Köprüsü havadan görüntülendi. İşte dev projenin son görüntüleri...

Osmaniye Karaçay Deresi'nde asma köprü tamamlandı!

Osmaniye Belediyesi'nin Karaçay Deresi Rekreasyon Alanı'nda yapımını tamamladığı asma köprü törenle açıldı. Köprü ile Karaçay'ın iki yakası üçüncü kez buluştu

Asma Bahçeler projesi üniversitelerin dikkatini çekiyor!

Narlıdere'de tamamlanan Asma Bahçeler projesi, üniversitelerin dikkatini çekmeye başladı. Yaşar Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nin ardından Tanyer İnşaat, bu kez İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerini ağırladı.

Türkiye'nin 4. büyük asma köprüsü bu yıl hizmete girecek!

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Türkiye'nin 4. büyük asma köprüsünde sona gelindi. Köprünün yıl sonunda hizmete girmesi planlanıyor. Köprü, 14 ayak üzerine inşa ediliyor.

Narlıdere Asma Bahçeler projesi kentsel dönüşüme örnek!

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Asma Bahçeler projesini örnek aldı. Narlıdere'de tamamlanan Asma Bahçeler projesi, üniversitelerin dikkatini çekmeye başladı.

Denizli Çardak OSB'nin tapuları dağıtıldı!

20 yıldır atıl vaziyette bekleyen Çardak Organize Sanayi Bölgesi'ni canlandırmak için atılan adımlar meyvesini vermeye başladı. Metrekaresi 3 dolardan arsa satın alan yatırımcıların tapuları, Bakan Dr. Sema Ramazanoğlu tarafından dağıtıldı.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde çalışmalar sürüyor!

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde çalışmalar devam ediyor.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde sona yaklaşıldı!

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde tabliyelerin takılması için son aşamalardan biri olan 220 halattan 144'ünün montajı tamamlandı.

asma çardak Haberi

asma çardak

Çardak nedir?

Çardak, kelime anlamı olarak, dört kemer anlamına geliyor. Söz konusu kemerlerin üzerine bir kubbe örtülerek, yapılan barınak da "çardak" olarak ifade ediliyor.


Bir diğer deyişle çardak, tarla, bahçe, ova gibi yerlerde ağaç dallarından örülmüş barınağa deniyor. Gölgelik olarak da nitelendirilen çardaklar genellikle açık alanda, oturmak ve aynı zamanda güneşten korunmak için yapılıyor.


Çardaklara daha çok sebze bahçelerinde, bostanlarda veya evlerin önlerinde rastlanıyor. Bölge olarak ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da seyrek ağaçlı yerlerde çardak kullanımı yaygın olarak karşımıza çıkıyor.


Ayrıca kahve ve lokanta gibi kullanılan barınma yerleri de çardak şeklinde düzenlenebiliyor. Genellikle ahşap çardak olarak yapılan barınaklar için farklı tasarımlar da söz konusu.


Asma çardak

Asma çardak

Asma gibi bitkilerin dallarını sardırmak için direklerle yapılan yer, asma çardak olarak ifade ediliyor.




Işıl Seren...