16 / 04 / 2024

bina cephesi kanunu

bina cephesi kanunu

Bina, kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine yarayan yapılardır. Peki, bina cephesi nedir? İşte yanıtı...

1933 yılında İstanbul'da yüksek binalara tepki! Bina kanunu çıkmalı!

1933 yılında İstanbul'da her geçen gün sayısının arttığı yüksek binalara tepkiler artmaya başlamış. Bunun önüne geçebilmek için bina kanunun çıkarılması talep edilmiş.

Betonarme bina metrekare maliyeti 2023! Betonarme bina metrekare maliyeti 2023'te ne kadar oldu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2023 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri resmen açıklandı. 2023 yılı inşaat maliyet bedelleri, 81 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2023 ne kadar oldu?

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.

Apartman sakinleri inanamadı!  Bina duvarsız kaldı... 'Duvarı çalmışlar'

İstanbul Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yanındaki bina ile ortak duvarı kullandığı ortaya çıktı. Yıkımı yapılan evin yanındaki binanın bir cephesi duvarsız kaldı. Apartman sakinleri yaşanan durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Betonarme bina metrekare maliyeti 2021!

2021 yılı inşaat maliyet bedelleri, 77 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2021 ne kadar oldu?

Emekliler bina vergisinden muaf!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesine göre, yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelirler arasında değerlendirilmeyecek.

Değerli konut vergisi ve bina yüksekliklerinde önemli değişiklik!

Resmi Gazete'de, İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikler yayımlandı. Yapılan değişikliklere göre bina yüksekliklerine sınır getiridi ...

Bina yüksekliklerine sınır geldi!

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa bugünkü 31045 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, imar planlarında bina yükseklikleri de serbest olarak belirlenemeyecek.

Beyoğlu'nda ön cephesi çöken bina yıkıldı!

Beyoğlu Asmalı Mescit Caddesi'nde yer alan ve ön cephesi çöken tarihi bina kontrollü bir şekilde yıkıldı.

Ayvansaray'da 3 katlı metruk bina çöktü!

İstanbul'un Ayvansaray bölgesinde yer alan 3 katlı metruk bina büyük bir gürültü ile çöktü. Binanın ön cephesi ayakta kalırken, diğer bölümlerin yıkımı gerçekleşti.

Betonarme bina metrekare maliyeti 2020!

2020 yılı inşaat maliyet bedelleri, 75 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2020 ne kadar oldu?

2B arazilerine bina yapanlara hapis cezası!

Orman Bakanlığı’ndan Şehircilik Bakanlığı’na hatırlatma yazısı gönderildi. Bakan Bekir Pakdemirli'nin açıklamalarına yer verilen yazıda; Orman Kanunu kapsamında bina yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olduğu belirtildi.

Fatih’te 5 milyon 67 bin TL’lik cephe yenileme çalışması!

İstanbul Fatih’te 5 milyon 67 bin TL’lik bina cephesi yenileme maliyetinin 1 milyon 875 bin TL’si İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden, 3 milyon TL’si Fatih Belediyesi’nden, geri kalanı ise vatandaşın cebinden çıkacak.

bina cephesi kanunu Haberi

bina cephesi kanunu

Bina cephesi nedir?

Bina, kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır. 


Bina cephesi ise, parsel nizamında binanın toprak üstündeki ilk katının parselin yol tarafındaki duvarının dış yüzü, Köşe başı parsellerde ise binanın kot aldığı yol tarafındaki toprak üstündeki ilk kat duvarının yüzü olarak tanımlanıyor.


İmar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, binaların zemin seviyesi altında kat kazanmak maksadıyla, bina cephe hattından yola kadar olan kısımda, zeminin kazılarak yaya kaldırımının seviyesinin altına düşürülmesine müsaade edilmiyor.

Her ne sebeple olursa olsun evvelce ön bahçeleri yaya kaldırımı seviyesinden 0.50 metreden daha aşağıda teşekkül etmiş bulunan binalarla bu gibi arsaların sahipleri, gelip geçenlerin emniyetini temin etmek üzere, yol...