27 / 04 / 2024

bina vergi oranı

bina vergi oranı

Bilindiği üzere Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm binalar emlak vergisinin konusunu oluşturuyor. Vergiden muaf tutulmayan gayrimenkul sahipleri ne kadar vergi ödüyor? İşte bina vergisi hesaplama...

Birden çok evi olanlara yüzde 1 oranında vergi gelecek! Ünlü ekonomistten seçim sonrası için ev sahiplerine kötü haber!

Geçtiğimiz günlerde sık sık gündem olan konutta yeni vergiler, ev sahiplerinin tepkisini çekmişti. Ünlü ekonomist Şeref Oğuz, seçimlerden sonra birden çok evi olanlara yüzde 1'ler seviyesinde vergi geleceğini belirtti. İşte Şeref Oğuz'un o açıklamaları...

Konutlara ağır vergi yükleri geliyor...

Yeni vergi olmayacağı sözü veren iktidar, oturduğu ev dışında konut alacaklara ağır vergi yükü getireceğini açıkladı. Buna göre, kredi ile  birden fazla konut alacaklar yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödeyecek.  İşte haberin detayları..

Yeniden değerleme oranı Resmi Gazete'de! Vergi, harç ve cezalara yüzde 58,46 zam geliyor! 

Yeniden değerleme oranı, bugünkü 32380 Sayılı Resmi Gazete'de  yüzde 58,46 olarak tespit edildi. İşte ayrıntılar ve o tebliğ...

1 Ocak'tan itibaren vergi, harç ve cezalar yüzde 58,46 artacak! Hangi vergi ne kadar olacak? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden değerleme oranında değişiklik yapmazsa, 1 Ocak 2024'ten itibaren vergi, ceza ve harçlardaki zam yüzde 58,46 olacak. Peki hangi vergi kaç TL'ye yükselecek? 

GİB'den yeniden değerleme oranı açıklaması!

2023 yılı için üçüncü geçici vergi dönemi yeniden değerleme oranı %34,80 olarak belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda ilgili sirküleri yayına aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi, harç ve ceza miktarlarıyla ilgili olarak yapılan yanıltıcı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Başakşehir'deki riskli binaların oranı yüzde 50'den 13'e düştü!

Başakşehir Belediyesi tarafından 3 mahalledeki kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, 2009 yılından bu yana yürütülen çalışmalarla riskli bina oranı yüzde 50'den 13'e düştü.

Vergi yükü yüzde 71,5 oranında artış gösterdi!

İlk altı ayda 1,6 trilyon lira olan toplam vergi gelirinin, ikinci yarıda 1,8 trilyonu tüketimden olmak üzere toplam 2,7 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor.

Akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı! Pompaya yansıdı

Akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergi oranı yeniden belirlendi. Benzin ve motorine litrede 6 lira zam gelecek. İşte tüm detaylar...

Tiryakileri üzecek haber! Sigaranın paketine 5 lira zam yolda!

Meclis'teki yeni ek vergilerin yasalaşması halinde sigaranın paketine 5 lira birden zam gelecek. Böylece bir paket sigaradaki vergi oranı yüzde 82,5’a yükselecek.

Vergi affı 2023 başvuru nasıl yapılır? 2023 vergi affı başvuru ne zaman? Vergi borcu ödenmezse ne olur?

Vergi borcu yapılandırma; belli zaman dilimlerinde, kişinin ödemesi gereken verginin belli oranının silinmesi ve kalan kısmının devlet tarafından belirlenen tarihler içinde taksitler ile ödenme işlemidir. İşte bu konuya dair detaylar!

Vergi muafiyeti cep telefonlarını da etkileyecek! Dev indirim

AK Parti'nin Ankara'da düzenlenen programda seçim beyannamesini açıklaması sonrasında cep telefonlarındaki vergi oranına ve ne kadar indirim uygulanacağı merak ediliyor. Şimdi ise vergi muafiyetinde cep telefonu detayı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş depremleri sonrası tüm Türkiye alarmda! Bina güçlendirme ve prefabrik ev yapımı talepleri katlandı!

Tüm Türkiye’yi yasa ve üzüntüye boğan Kahramanmaraş depremlerinin ardından deprem testi ve bina güçlendirme talepleri arttı. Taleplerin yarıdan fazlası İstanbul’dan gelirken, prefabrik ev yapımı taleplerinin de yüzde 488 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Başakşehir'de riskli bina oranı yüzde 13'e indi!

İstanbul Başakşehir’de depreme güvenli konut sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Başakşehir genelinde süren kentsel yenileme çalışmalarıyla 2009'da yüzde 50 olan riskli bina stoku oranı yüzde 13’e düşürüldü. 

bina vergi oranı Haberi

bina vergi oranı

Bina vergisi hesaplama!

Bina vergisi, her sene devlete konut, işyeri ve yapı gibi gayrimenkul sahiplerinin ödemeleri gereken vergi olarak tanımlanıyor. Bina vergisi kanununa göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm binalar, bu verginin konusu oluyor.


Dolayısı ile bina vergisini de binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Söz konusu vergi iki eşit halinde ve yılın belli dönemlerinde ödenebiliyor. Vergi ödemeleri: Mart, Nisan ve Mayıs aylarında birinci taksit; Kasım ayında ise ikinci taksit şeklinde ödeniyor. Peki ödenmesi gereken bina vergisi nasıl hesaplanır?


Bina vergisi hesaplama:

Bina vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkullerin rayiç bedelleri üzerinden her sene yeniden belirlenen emlak...