20 / 04 / 2024

ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi

ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi

Kira zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi? Ev sahibi kiracısına ne zaman zam yapabilir? İşte yanıtı..

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 

Kiracı istediği zaman evden çıkabiliyor ama ev sahibi çıkaramıyor: Mağdur ev sahiplerinden barınma hakkı isyanı!

Mağduriyet yaşayan bir ev sahibi de resmi X sosyal medya hesabından "Kiracı istediği zaman sözleşmeyi sonlandırıp evden çıkabiliyor ama sen ev sahibi olarak ne kadar ihtiyacın olursa olsun çıkaramıyorsun" dedi. Peki diğer ev sahipleri ve kiracılar bu duruma ne diyor? İşte o paylaşıma gelen yorumlar

1940 yılında hükümet fakir halkı ev sahibi yapmak için harekete geçmiş!

1940 yılında hükümet, fakir halkın ev sahibi olabilmesi için düğmeye basmış. Vatandaşları ev sahibi yapmak isteyen hükümet belli şartlar dahilinde fakir vatandaşların ev sahibi olmasına destek olmuş. İşte o haber...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık ev sahibi istediği saatte müşteri getiremeyecek!

Kiracı ve ev sahipleri arasında arabulucuya taşınan anlaşmazlıklara "satılık konutu alıcıya gösterme" de taşındı. Ankara'da meydana gelen olayda arabulucu, yüksek yargı kararları kapsamında konut malikinin istediği saatte müşteri getirmesini kişinin özel hayatına müdahale olarak değerlendirdi.

Depremzede kiracılar da ev sahibi olabilecek!

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde büyük yıkım alan Malatya'da temel atma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Çamurlu Mahallesi'nde bugün temeli atılan 400 sosyal konut projesinden depremzede kiracıların da ev sahibi olabileceği açıklandı.

Kiralık evlerde kriz derinleşiyor: Kiracılar fahiş zamlardan, ev sahipleri istediği artışı yapamamaktan şikayetçi!

Konut sahipleri istediği oranda kirayı yükseltememekten, kiracılar da fahiş rakamlarda yapılan kira zamlarından şikayetçi. Peki arabuluculukta son durum ne? İşte ayrıntılar...

Hükümet ilk kez ev almak isteyenler için start verdi! Düşük faizli kredi desteği geliyor!

Yüksek ev kiraları ve emlak piyasasındaki fahiş artışlar karşısında hükümet ilk kes ev sahibi olacaklar işçin devreye girdi. 

Gayrimenkul yatırımcıları dar ve orta gelirli aileleri ev sahibi yapmak için kolları sıvadı!

Gayrimenkul yatırımcıları, dar ve orta gelirli ailelerin ev sahibi olabilmesi için yeni projeler geliştirmeye başladı.

İlk kez ev sahibi olacaklar için yeni düzenleme yolda! Faiz oranı ve vade ortaya çıktı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde ilk kez ev sahibi olacaklar için destek sağlanacağını açıklamıştı. Konuyla ilgili ayrıntılar gelmeye başladı, faiz oranı ve vade ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ve kiracı sorunlarında gelinen son nokta! Ev sahibi kiracısına evden çıkması için 200 bin TL teklif etti! 

Ev sahibi ve kiracı sorunları artmaya devam ediyor. Ülke genelinde kiracı ve ev sahipleri sorunları her geçen gün başka boyut almaya başladı. Şimdi de Ankara'da bir ev sahibi kiracısına evden çıkması için 200 bin TL teklif etti. 

Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! 120 metrekare prefabrik ev kaç para? 7 Temmuz 2023 prefabrik ev fiyat listesi!

Ev sahibi olma hayalinizi gerçekleştirmek artık daha kolay ve erişilebilir hale geldi! Prefabrik evler, yenilikçi yapısıyla dikkat çeken ve uygun maliyetleriyle kaliteli ve ekonomik bir çözüm sunuyor. Artık, istediğiniz evi hayal etmek ve sahip olmak çok daha mümkün... 7 Temmuz 2023 prefabrik ev fiy

Ev sahibi olmayanlara 200 bin TL nakit desteği! Aile Bakanlığı müjdeyi verdi!

Ev fiyatlarındaki yükselişle mücadele eden hükümet, ev sahibi olmayan vatandaşlara yönelik büyük bir destek programı başlattı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geri ödemesiz olarak sunulan 200 bin TL nakit desteği, ev sahibi olma hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyenlere büyük bir fır

İstanbul’da evi olmayanlar ev sahibi olacak! Üstelik 7,500 TL taksit imkanıyla! İşte detaylar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’da evi olmayanları ev sahibi olmak isteyenlere müjdeli haber verdi. İşte detaylar!

ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi Haberi

ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar karşılıklı olarak kira sözleşmesi imzalıyor. Kira sözleşmesinde kira bedeline, yıllık kira zammına ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarihe ilişkin esaslara yer veriliyor.


Ancak kira zammının ne zaman yapılacağı kira sözleşemesinde belirtilmiyor. Zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi?


Kira zammı yıllık kira sözleşme döneminin yenilendiği zaman yapılıyor.


Kanun gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşmenin yazılı bölümünde açıkça belirtilmediği sürece, sabit süreli kira sözleşmesi boyunca kiraya zam yapılamıyor.


Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce tarafların anlaşmayı dikkatlice okuması gerekiyor. Kabul edilmeyen maddeler üzerini karalayarak sözleşmeden çıkartılabiliyor.


6 ay içinde bir kereden fazla kiraz zammı yapılamıyor. Bu durum, periyodik (örneğin aydan aya) kira sözleşmelerinde ve sözleşmenin, sabit süre boyunca...