25 / 04 / 2024

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Kira zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi? Ev sahibi kiracısına ne zaman zam yapabilir? İşte yanıtı..



Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar karşılıklı olarak kira sözleşmesi imzalıyor. Kira sözleşmesinde kira bedeline, yıllık kira zammına ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarihe ilişkin esaslara yer veriliyor.


Ancak kira zammının ne zaman yapılacağı kira sözleşemesinde belirtilmiyor. Zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi?


Kira zammı yıllık kira sözleşme döneminin yenilendiği zaman yapılıyor.


Kanun gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşmenin yazılı bölümünde açıkça belirtilmediği sürece, sabit süreli kira sözleşmesi boyunca kiraya zam yapılamıyor.


Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce tarafların anlaşmayı dikkatlice okuması gerekiyor. Kabul edilmeyen maddeler üzerini karalayarak sözleşmeden çıkartılabiliyor.


6 ay içinde bir kereden fazla kiraz zammı yapılamıyor. Bu durum, periyodik (örneğin aydan aya) kira sözleşmelerinde ve sözleşmenin, sabit süre boyunca bir kira zammına olanak sağladığı sabit süreli kira sözleşmelerinde de geçerli oluyor. 


Ancak sabit süreli kira sözleşmelerinde; 6 aylık bir dönem için birden fazla kira zammı yapılabilir şeklinde bir madde varsa, bu madde geçerli olarak kabul ediliyor. 


Bu nedenle, kira sözleşmesinde kira zamları ile ilgili olarak hangi madde onaylandıysa, o madde geçerli olarak kabul ediliyor ve o şekilde uygulanıyor.



Kiracı zam yapmazsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön