26 / 04 / 2024

ev sahibi zammı ne zaman yapar

ev sahibi zammı ne zaman yapar

Kira zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi? Ev sahibi kiracısına ne zaman zam yapabilir? İşte yanıtı..

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında flaş detay! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına yeni örnek Kağıthane'den geldi. 1 senedir tehdit aldığını ve emekli maaşıyla geçindiğini, kira zammını ödeyemeyeceğini söyleyen yaşlı kadının şikâyetinin ardından, konut sahibi hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Aman dikkat! Kiracı, ev sahibi ile anlaşamazsa kiracıya mahkemeden 100.000 Türk Lirası fatura çıkıyor

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda çok fazla gündeme gelen kira zammı anlaşmazlıkları mahkeme yolu ile çözülebilir. Fakat bu mahkeme yolunda, ev sahibi ile anlaşmayan kiracıya oldukça fazla bir fatura çıkabiliyor. İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 2 bin TL olan kira 10 bin TL'ye yükseltilebilir mi? 

Geçtiğimiz sene kira zammına yüzde 25 artış sınırının getirilmesinin ardından, ev sahibi ile kiracıların anlaşmazlıkları arttı. Peki kira zammı nasıl yapılır? 

Ev sahibi ve kiracı tartışması büyüyor! İstediği zammı alamayan ev sahipleri mahkemeye koşuyor! 

Yüksek enflasyon ile artan yaşam pahalılığı konut kiralarının da katlanmasına neden oldu. Ev sahibi ve kiracı tartışması büyüyor! İstediği zammı alamayan ev sahipleri mahkemeye koşuyor! 

Ev sahibi geriye dönük zam yapabilir mi? Kira zammı nasıl hesaplanır?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında zaman zaman kira zammına ilişkin sorunlar yaşanabiliyor. Bunlar arasında ise kira zammının nasıl hesaplandığı ilk sıralarda yer alırken, bazı mecralarda ev sahibinin geriye dönük zam yapması durumu da konuşuluyor. Peki, ev sahibi geriye dönük zam yapabilir mi? Kir

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Kirada oturan ve ev sahibi değişen pek çok vatandaş ‘Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi?’ ve ‘Satılan ev için kira zammı yapılır mı?’ tarzında soruların yanıtlarını arıyor. Kiracı ve ev sahibinin hakları Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmiştir ve bu soruların yanıtları da kanun ile belirtilmiştir.

Ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?

Borçlar Kanunu gereğince, ev kirası zammı hesabında TÜİK tarafından her ay açıklanan üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. Peki, ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?

Ev kirası zammı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapabiliyor. Ancak yapılacak zammın kira kanununa göre hesaplanması gerekiyor. Peki, ev kirası zammı nasıl hesaplanır?

Ev sahibi apartmandan atılabilir mi?

Apartmanda "Apartmandan ev sahibi atma" şeklinde tabir edilen hak kanunda "Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti" başlığı altında açıklanıyor. Buna göre ev sahibi apartmandan atılabilir mi? Nasıl atılır? İşte yanıtı...

Mahal Sancaktepe’de teslim yılında hiç peşinatsız ev sahibi olma fırsatı!

Denge Yapı, Sancaktepe’de hayata geçirdiği Mahal Sancaktepe projesinde hiç peşinatsız ev sahibi olma fırsatı sunuyor. Hayatın 9 ay sonra başlayacağı projede tüm konutlar yüzde 1 KDV ile satılıyor.

Çiftçi, kentsel dönüşüm kredisiyle ev sahibi olabilir mi?

Çiftçiler kentsel dönüşüm kredisi faiz desteği alabilir mi? Tarım işçileri, çiftçiler kentsel dönüşümden nasıl yararlanacak? Çiftçi, kentsel dönüşüm kredisiyle ev sahibi olabilir mi? İşte cevaplar...

Kapıcı da kentsel dönüşümde faiz desteği ile ev sahibi olabilir mi?

Kapıcılar da kentsel dönüşüm kapsamında faiz desteği ile ev sahibi olabilir mi? Kapıcı, faiz desteği ile ev alabilir mi? Apartman görevlileri de kentsel dönüşümde faiz desteği ile konut sahibi olabilir mi? İşte cevaplar...

Eski ev sahibi eşyalarını almazsa, yeni ev sahibi ne yapacak?

Bir gayrimenkul satın aldığınızı ancak, içinde hala eski ev sahibine ait birtakım eşyaların bulunduğunu; bunları gelip geri almadığını düşünelim. Eski ev sahibi eşyalarını almazsa, yeni ev sahibi ne yapacak?

ev sahibi zammı ne zaman yapar Haberi

ev sahibi zammı ne zaman yapar

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar karşılıklı olarak kira sözleşmesi imzalıyor. Kira sözleşmesinde kira bedeline, yıllık kira zammına ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarihe ilişkin esaslara yer veriliyor.


Ancak kira zammının ne zaman yapılacağı kira sözleşemesinde belirtilmiyor. Zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi?


Kira zammı yıllık kira sözleşme döneminin yenilendiği zaman yapılıyor.


Kanun gereğince taraflar arasında imzalanan kira sözleşmenin yazılı bölümünde açıkça belirtilmediği sürece, sabit süreli kira sözleşmesi boyunca kiraya zam yapılamıyor.


Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce tarafların anlaşmayı dikkatlice okuması gerekiyor. Kabul edilmeyen maddeler üzerini karalayarak sözleşmeden çıkartılabiliyor.


6 ay içinde bir kereden fazla kiraz zammı yapılamıyor. Bu durum, periyodik (örneğin aydan aya) kira sözleşmelerinde ve sözleşmenin, sabit süre boyunca...