24 / 04 / 2024

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Kirada oturan ve ev sahibi değişen pek çok vatandaş ‘Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi?’ ve ‘Satılan ev için kira zammı yapılır mı?’ tarzında soruların yanıtlarını arıyor. Kiracı ve ev sahibinin hakları Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmiştir ve bu soruların yanıtları da kanun ile belirtilmiştir.



Kimi yeni ev sahipleri ihtarname göndererek kiraya zam yapılması talebinde bulunmaktadır. Ancak bu yasal bir uygulama değildir ve kiracı sözleşmesiyle birlikte ihtarnameye ve kira zammına karşı koyma hakkına sahiptir. İşte, yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı? sorularının ayrıntılı yanıtı…

 Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

YENİ EV SAHİBİ KİRAYI ARTIRABİLİR Mİ?

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi sorusunun yanıt net olarak “Hayır” olarak verilmektedir. Kiracı önceki ev sahibi ile kira konusunda nasıl bir anlaşma yapmışsa bu anlaşma yeni ev sahibi geldiğinde de değişikliğe uğramaz. Kiracı aynı şekilde sözleşmedeki gibi evde oturmaya devam eder.

Bununla birlikte, eğer önceki ev sahibiniz ile uzun vadeli bir kira sözleşmesi yapmışsanız (Örneğin 5 yıllık) ve bu sözleşmede de kira oranını belirlediyseniz (Örneğin yüzde 10) ev sahibi kısa süre içerisinde evi satsa bile yeni ev sahibi bu sözleşmede geçerli olan süre ve geçerli olan kira zammından başka bir talepte bulunma hakkına sahip değildir.


Geri Dön