08 / 05 / 2024

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Kirada oturan ve ev sahibi değişen pek çok vatandaş ‘Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi?’ ve ‘Satılan ev için kira zammı yapılır mı?’ tarzında soruların yanıtlarını arıyor. Kiracı ve ev sahibinin hakları Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmiştir ve bu soruların yanıtları da kanun ile belirtilmiştir.



Ancak ev sahibini ile kısa süreli bir kira sözleşmesi yapmışsanız veya bir yıllık bir kira sözleşmesinin dolmasına kısa süre evin satılı yapılmışsa yeni ev sahibi sözleşmenin sona ermesi ile kiraya zam yapma talebinde bulunabilir.

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Hukuki açıdan yeni ev sahibinin eski ev sahibinden olarak bir üstünlüğü bulunmamaktadır. Bu da yeni ev sahibinin daireyi satın aldığında içindekilerle beraber satın almış olduğu anlamına gelir. Daha önce hangi sözleşmeler yapılmışsa bu sözleşmeler süresi bitinceye kadar aynı şekilde devam ettirilir.

Kimi zaman yeni ev sahipleri kiracıya ihtarname göndererek yasal olmayan zam isteğinde bulunduğu görülebiliyor. Ancak yeni ev sahibinin ihtarname ile zam talebinde bulunması yasal değildir. Böyle bir durum karşısında kiracı eski sözleşmeniz ile beraber itiraz etme hakkına sahiptir.  

Kısacası, yeni ev sahibi kirayı artıramaz. Eski ev sahibi ile yeni ev sahibiniz arasında malikiyet anlamında bir fark olmamakla birlikte, sözleşme bitiminde kirada oturulan dairede oturmaya devam edilip edilmeyeceği konusunda yeni ev sahibi farklı bir yol izleyebilir. Sözleşme sona erdikten sonra ev sahibi daireyi boşaltma talebinde bulunabilir ve bu durumda yasal süre içinde kiracı daireyi boşaltmak zorunda kalabilir.

Kira geliri beyanında gelir sıralaması önemli mi? İşte merak edilenler...


Geri Dön