20 / 04 / 2024

ev sahibi zam hakkı

ev sahibi zam hakkı

Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorunda oluyor. Sözleşmenin uzaması halinde bu bedel artabiliyor. Peki, ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibinin zam hakkı nedir?

Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, ev sahibinin zam hakkı nedir? En fazla ne kadar zam yapılabilir?

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Kira zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi? Ev sahibi kiracısına ne zaman zam yapabilir? İşte yanıtı..

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibi zam hakkı!

Yeni Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi zam hakkı Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları ile sınırlanıyor. Bu uygulama ile kira artışlarının artık enflasyon oranları ile yapılacağı zorunluluğu getiriliyor...

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?: Kira bedelleri, bir önceki yılda gerçekleşen üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla artırılabiliyor. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor...

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 

Kiracılar dikkat! Kiraya ara zam isteyen ev sahibi haksız...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son zamanlarda yaşanan anlaşmazlıklar son iki senedir ise yıldır had safhaya kadar geldi. Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıklar ve yaşanan sıkınıtılara yenileri daha ekleniyor. İşte haberin detayları...

Kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil!

Son seçimlerden bu yana hemen hemen her şeye yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. Bunlardan en önemlisi de kira ve konut fiyatları olurken, artık kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil...

Kira krizine yüzde 25 zam sınırı da çare olmadı! Ev sahibi kiracı davaları patladı!

Fahiş kira artışını önlemek için getirilen yüzde 25’lik sınır, ev sahibi-kiracı kavgalarına da çare olmadı. Birçok ev sahibi yüzde 25’ten çok kira artışı yapıyor.

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?

Konut kiralarında zam oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir? Ev sahibi kiracıya dava açabilir mi?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Asgari ücret sonrası yüzde 30 zam yolda

Hem ev sahibi hem de kiracılara kötü haber! Asgari ücrete yapılan yüzde 34 zam sonrasında aidatlara da zam gelmesi bekleniyor. İşte şehirden şehire, bölgeden bölgeye değişiklik gösteren aidat ücretlerinde son durum...

Kiraya yüzde 25 zam sınırı ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarını çözemedi! Farklı çözümler gelebilir mi? 

Konut kiralarında yıllık zam oranları, taşınmaların en fazla olduğu yaz mevsiminde tespit ediliyor. Peki ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlara farklı çözümler getirilebilir mi? Sektör temsilcileri tek tek açıkladı. 

Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Kiracı ve ev sahipleri iyi geçinebildiği gibi bazı sebeplerden ötürü bu ilişkileri hasara uğrayabilir. Bu durumda genellikle zam konusundan çıkmaktadır. Peki “Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?” İşte detaylar!

Ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı ve ev sahibi ilişkisi son zamanlarda artan kiralar yüzünden bozuldu. Bazı ev sahipleri zam talep ederken bazıları da yasal sınırı gözetiyor. Ev sahibi ile anlaşamayan kiracıların akıllarında bazı soru işaretleri var.

Bunu yapan ev sahibi yandı! Hülle ile satış nedir? Hülle ile satış cezası ne?

Yasal oranın üstünde zam yapma, ara zam isteme, gibi yasa dışı talepleri reddedilen fırsatçı ev sahiplerinin son metodu ise tanıdığına evini satma yani hülle ile satış yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu işler bu kadar kolay değil. Bunu yapan ev sahibi yandı...

İzmir'de kiraya yüzde 100 zam yapan ev sahibi kiracıyı habersiz evden çıkardı! Eşyalarına el koydu

İzmir'de bir ev sahibi, kiracısına yüzde 100’e yakın zam yapmak istedi. Buna itiraz eden kiracı, haberi olmadan evden çıkartıldı. Ev sahibi iddiaya göre kiracının eşyalarına el koydu. Evden çıkarılan kiracı şimdi ne eşyalarını alabiliyor ne de sitenin kapısından içeri girebiliyor.

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Türkiye'de son 1 senede konut kiralarında yüzde 100'ü geçen artışlar kaydedildi. Bu durumla beraber, ev sahibi kiracı tartışmaları da arttı ve boyut değiştirdi. Şimdi ev sahipleri, kiracılarına ara zam baskısı uyguluyor...

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenmesinin talep edildiği bir davadır. Bu dava uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir. Peki, Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte tüm detaylar..

ev sahibi zam hakkı Haberi

ev sahibi zam hakkı

Ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorunda oluyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. Peki, ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?


Ev sahibinin yapacağı yıllık zam, Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor. Kanunen zam oranının dönemin ÜFE oranında olması gerekiyor. Aksi durumda yapılan zam geçerli sayılmıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.


Örnek hesaplama

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış,...