19 / 04 / 2024

imar planına karşı dava açma süresi

imar planına karşı dava açma süresi

İmar planları, belediye tarafından hazırlanarak 1 aylık askı süresi dolduktan sonra yürürlüğe giriyor. Bu süre içerisinde imar planlarına karşı itiraz edilebiliyor. Peki, imar planına itiraz etme usulü nasıldır?

İmar planına itiraz dava açma süresi!

İmar planına karşı açılacak davalarda yapılacak idari itirazlara bağlı olarak dava açma süreleri değişkenlik gösteriyor. İşte İdari Yargılama Usulü Kanununda açıklanan imar planına karşı dava açma süresi...

Mahkemeden Kanal İstanbul'un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika açıklaması! 

Mahkemeden Kanal İstanbul'un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika açıklaması! İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul 11. İdare Mahkemesi'nin Kanal İstanbul'un imar planlarına ilişkin iptal kararı verdiğini duyurdu. İşte ayrıntılar... 2011 yılından beri gündemde yer

Çatalca Akalan ve Kalfaköy Mahallesi 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Çatalca ilçesi, Akalan ve Kalfaköy Mahalleleri Nazım İmar Planı'na ilişkin 1/5000 ölçekli 21.06.2022 tasdik tarihli itirazları askıya çıkarıldı.

Ataşehir Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahallesi 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Ataşehir ilçesi, 1/5000 ölçekli Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahallesi, Nazım İmar Planı'na ilişkin 18.01.2022 tasdik tarihli plan itirazı askıya çıkarıldı.

Uzungöl İmar Planı’na durdurma kararı!

Uzungöl için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı yeni imar planı çalışması yargıya taşındı. İmar planıyla ilgili mevzuatına aykırı olduğu nedeniyle durdurma kararı verildi.

Avcılar Yeşilkent Mahallesi imar planına kavuşuyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde 1/5000 ölçekli imar planını hayata geçiriyor.

İmar planına itiraz dava açma süresi 2021!

Bir bölgenin imar planları belli bir süreliğine askıya çıkıyor. Bu bir aylık ilan süresi içerisinde planlara itiraz ediliyor. Peki imar planına ne zaman itiraz ediliyor? İşte imar planına itiraz dava açma süresi 2021...

Çekmeköy Nazım İmar Planı'na ilişkin itiraz plan askıda!

Çekmeköy ilçesi, Nazım İmar Planı'na ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli 24.07.2020 tasdik tarihli plan askıya çıkarıldı...

Adalar Kent Konseyi'nden pist yapımının önünü açan imar planına itiraz!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Büyükada’ya helikopter pisti yapılmasının önünü açan imar planına onay vermesinden sonra Adalar Kent Konseyi, dün plan değişikliğine itiraz etti.

Fikirtepe yeni imar planına kavuşuyor!

Kentsel dönüşüm mağdurlarına müjdeleri peş peşe veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fikirtepe için yeni imar planı hazırlandığını söyledi.

Girne-Çatalköy imar planına destek!

Templos/Zeytinlik Koruma İnisiyatifi, Şehir Plancıları Odası’nın Cuma günkü açıklamasına destek verdi. İnisiyatif, Girne-Çatalköy imar planına aykırı bir gelişmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Gazipaşa'da imar planına tepki gösterenler eylem yaptı!

Gazipaşa ve Antalya Belediyesi tarafından onaylanan Gazipaşa'da yapılan imar planına tepki gösteren vatandaşlar, "Yapılan planlama ile ilçe halkı, sahilleri kullanamayacak" dedi...

Kartal Merkez Nazım İmar Planı'na ilişkin itiraz plan askıda!

Kartal İlçesi, Merkez Nazım İmar Planı'na ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli plan askıya çıkarıldı...

İzmir’de cemevleri imar planına ibadethane olarak işlenecek!

Uluslararası İzmir Alevilik Bektaşilik Günleri'ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada “Cemevlerinin ibadethane statüsünün imar planına işlenmesi konusunu meclis gündemine getirdik” dedi.

imar planına karşı dava açma süresi Haberi

imar planına karşı dava açma süresi

İmar planına itiraz etme usulü nasıldır?

İmar planları, belediye tarafından hazırlanarak 1 aylık askı süresi dolduktan sonra yürürlüğe giriyor. Bu süre içerisinde imar planlarına karşı itiraz edilebiliyor.


Son ilan gününden itibaren 60 gün içinde ilgili kişiye cevap verilmezse itiraz reddedilmiş kabul ediliyor. Bu süre sonrasında da 60 gün içinde dava açılabiliyor.


Buna karşın askıda iken yapılan itiraza ret cevabı gelmiş yani son ilan gününden itibaren 60 gün içinde bir ret cevabı gelmişse ise bu tarihten itibaren 60 gün içinde dava açılıyor.


İmar planına belirtilen sürelerde dava açılmaması halinde imar planının uygulama işlemleri olan inşaat ruhsatı, imar durumu, parselasyon, terk, izaleyi şüyu, kamulaştırma gibi uygulayıcı işlemlere süresi içinde dava açılırken dayanak olan imar planına karşı da iptal davası açılabilir.


Dilekçe örneği:

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.


............... İDARE MAHKEMESİ...