24 / 04 / 2024

istimval ve istimlak

istimval ve istimlak

Devletin mal edinim işlemleri arasında "istimval" de yer alıyor. Söz konusu istimval, hangi mallar üzerinde uygulanıyor? İstimval ne demektir? İşte istimval işlemi ile ilgili merak ettikleriniz...

Belediye bütçesi 500 milyonla 1957'de rekor kırmış! Nedeni; İmar ve istimlak çalışmaları...

1957 yılında belediye bütçesine 500 milyon lira ayrılacağı belirtilmiş. Rekor bütçenin imar ve istimlak çalışmalarından dolayı bu rakama ulaştığı aktarılmış.

1957'te Anadolu Yakası'nda istimlak çalışmaları başlamış!

1957 yılında Anadolu Yakası'nda istimlak çalışmalarına başlanmış. İlk olarak Kadıköy iskelesinden başlayacak çalışma Üsküdar ve Beykoz'a kadar devam edecekmiş. İşte ayrıntılar...

Karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021!

Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve belediyeler tarafından yapılabilen istimlak bedeli ne kadar? İstimlak bedeli nasıl sorgulanır? İşte karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021...

Şanlıurfa Eyyübiye'de ev ve iş yerleri istimlak ediliyor!

Şanlıurfa Eyyübiye Belediyesi, Ümit Yolcu ile Mustafa Kuş parkı arasında kalan ev ve işyerinin istimlak çalışmalarını tamamlıyor. Bölgede başlatılan yıkım çalışmalarıyla trafik sorununa neşter vurulacak.

Afyonkarahisar'da istimlak edilen bina yıkıldı!

Afyonkarahisar’da Dinar Belediye Başkanı Nihat Sarı, belediye meclis üyeleri Abdullah Yıldız ve Veli Özcan ile birlikte Cumhuriyet Meydanında yapılan çalışmaları kapsamında istimlak edilen binanın yıkım çalışmalarını yerinde inceledi…

İhtilaflı ev için istimlak bedeli alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam 1984’te Manisa’dan bir ev aldı. Evin satışı için bir işlem yapılmamış. Çünkü evin ihtilaflı olduğu söylenmiş. Bu yerde istimlaklar oldu ve istimlak bedelini eski malikler aldı. Buna karşı ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

İzmit Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nün maddeleri karara bağlandı!

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Cem Güler yönetiminde, bu haftanın İzmit Belediye Encümen Toplantısı gerçekleştirildi. Sosyal medya hesaplarından toplantı canlı yayınla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda 3 madde karara bağlandı…

Torbalı Belediyesi istimlak ve tahsiste rekor kırdı!

Torbalı Belediyesi son üç yılda 914 bin 190 metrekare alan kazandırdı. Torbalı Belediyesi istimlak ve tahsiste rekor kırdı.

Rize Müftü Mahallesi'nde istimlak edilen konutlar TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Müftü Mahallesi'nde yapılacak bir inşaat projesinin yol bağlantısı için istimlak edilen konutlara, alternatif güzergahlara ve istimlak bedelini TBMM gündemine taşıdı..

Rize Karma Kullanım Projesi'nin yol bağlantısı sorunu TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Müftü Mahallesi'nde yapılacak Rize Karma Kullanım Projesi'nin yol bağlantısı için istimlak edilen konutlara, alternatif güzergahlara ve istimlak bedeline ilişkin soru önergesi hazırladı..

Eyüp Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü devredildi!

Eyüp Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Belediye Meclis kararıyla kapatılarak, hizmetleri, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Plan ve Proje Müdürlüğüne devredildi.

Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı istimlak sorunu TBMM'de!

Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı ihalesine, işin başlama tarihine ve istimlak çalışmaları mecliste konu oldu. CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, konu hakkında soru önergesi hazırladı..

Kamu yatırımlarına en büyük engel istimlak sorunları!

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, kentte kamu yatırımlarının önündeki en büyük engelin istimlak sorunları ve maliyetleri olduğunu belirtti. AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, devam etmekte olan projelerle ilgili bilgiler verdi.

istimval ve istimlak Haberi

istimval ve istimlak

İstimval ne demektir?

İstimval, devletin olağanüstü bazı hallerde başvurduğu mal edinme yolları arasında yer alıyor. İstimval işleminde idare, bazı taşınır malların mülkiyetini ya da kullanma hakkını, taşınmaz malların da yalnızca kullanma hakkını iktisap edebilir.


Olağanüstü dönemlerde özel kişilere ait taşınır malların idarenin mülkiyetine geçmesi durumu olan istimval iki şekilde uygulanıyor:


1-  Askeri istimval: ulusal savunma gereksinimlerini karşılamak için askeri makamlarca yapılır.

2-  Sivil istimval: mülki makamlar tarafından yapılır.


İstimval ve istimlak

Bedensel yükümlülüklerin de konusunu oluşturabildiği istimvalin istimlaktan farkı; sadece taşınır mallara uygulanabilmesi oluyor.




Işıl Seren...