26 / 04 / 2024

Kurucu yenilik doğuran haklar

Kurucu yenilik doğuran haklar

İnşai hak ne demektir? Hangi haklar inşai haklar grubuna giriyor? İnşai haklar kaça ayrılıyor? İnşai hak konusu hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Samsung, Mobil OLED Ekranında Yenilikçi Bir Adım Atıyor: Kalp Atış Hızını Ekrandan Ölçebilecek Teknoloji!

Samsung Display, yerleşik parmak izi okuyucu ve kalp atış hızı sensörüne sahip dünyanın ilk mobil OLED panelini sunarak, akıllı telefon ve tabletlerde tasarımı basitleştirmeyi hedefliyor. Bu yenilikçi ekran teknolojisi, biyometrik kimlik doğrulamadan kalp atış hızı ölçümüne kadar çeşitli sağlık ölçü

KDV'de büyük değişiklik! Asgari tutar bakın ne oldu?

Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamalarında bazı değişiklikler yapılarak mükelleflerin 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılan işlemlerinde uygulanmak üzere, iade hakkı doğuran işlemlerinde, iade talebinde bulunacakları asgari tutar 2 bin TL olarak kesinleşti.

KDV'de yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı

KDV, mükelleflerin 1 Şubat 2023'ten itibaren yapılan işlemlerinde uygulanmak üzere, iade hakkı doğuran işlemlerinde, iade talebinde bulunacakları asgari tutar 2 bin lira oldu. İşte tüm detaylar...

BOTAŞ VE EPDK’dan havalara uçuran haber! Doğalgaza ve elektriğe indirim mi geldi?

BOTAŞ ve EPDK'dan milyonları ilgilendiren büyük müjde geldi. İşte doğal gaza ve elektriğe dair son gelişmeler!

Doğa Koleji için 49 lisanslı kurucu teklif yaptı!

Doğa Koleji’nin 49 lisanslı kurucusu okulu satın alabilmek için yönetime teklif verdi. Yaklaşık 600 milyon liralık teklif geçmişe dönük öğretmen maaşlarını ödemeyi de kapsıyor.

Kentsel dönüşüm süreci kiracıları nasıl etkiler?

Kira sözleşmesi gibi sürekli borç doğuran bir sözleşmede kiracı olan vatandaşın kısa bir süre içerisinde binanın yıkılacağından haberdar edilmesi gerekir.

İtalya'da 3 çocuk teşviki: Tarım arazisi ve faizsiz ev kredisi!

Doğum oranının gittikçe azaldığı İtalya'da hükümet çocuk teşviki için yeni bir plan hazırladı. 2019 yılı bütçe tasarısına eklenen bir maddeyle, üçüncü çocuğunu doğuran ailelere tarım arazisi ve faizsiz ev kredisi verilmesi gündemde...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda önemli açıklamalar yapıyor.

Yapılara doğru yalıtım seçeneği Baumit'te!

Avrupa’da her yıl gerçekleştirdiği yıllık 40 milyon metrekare ısı yalıtımı ile uzmanlığı, geliştirdiği ısı yalıtım sistemleri, yenilikçi özellikleri ile Baumit, yapıların ihtiyaçlarına doğru seçenekler sunmayı hedefliyor.

Çatalca'daki metruk binalar yıkıldı!

Çatalca Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler, çevreye ve vatandaşa sıkıntı doğuran metruk binanın yıkımını gerçekleştirdi.

Uran Holding’e Grand Prestige Otel için yıkım uyarısı!

Ruhsata aykırı yapılan Doğuş Holding’e ait gökdeleni yıkmaya başlayan Sarıyer Belediyesi, kaba inşaat halinde bekleyen otel için de Uran Holding’i uyardı.Belediye Uran Holding’e “Projeyi bitirmezseniz yıkacağız” dedi.

Doğtaş Dolce Vita serisiyle evler artık daha modern!

Dolce Vita Serisi evlere estetik bir dokunuş getiriyor. Yenilikçi, güncel, şehirli, dinamik, modüler ve günümüz trenlerinden ilham alan Doğtaş Dolce Vita Serisi şıklığı modern tarzla birleştiriyor.

Damga vergisi oranları 2015!

Damga vergisinde vergiyi doğuran olay, ilgili Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların düzenlenmesi oluyor. Peki, hangi kağıtlar için damga vergisi ödenir? Damga vergisi oranları 2015 nelerdir?

Kurucu yenilik doğuran haklar Haberi

Kurucu yenilik doğuran haklar

İnşai hak ne demektir?


Yenilik doğuran hak anlamına gelen inşai hak;  bir hukuki durumun ortadan kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir hukuki durumun yaratılması için kişinin kullandığı hak olarak karşımıza çıkıyor.



Yenilik doğuran haklar; taraflar arasında yeni bir hukuki ilişki kuran veya mevcut ilişkide bir değişiklik doğuran ya da bu ilişkiyi sona erdiren bir etkiye sahiptir. Diğer bir deyişle inşai yani yenilik doğuran haklar yeni bir hukuki ilişki kurabiliyor, var olan durumu değiştirebiliyor ya da mevcut hukuki durumu sona erdirebiliyor.


Yukarıda yapılan açıklamalardan da görüldüğü üzere inşai haklar ç başlık altında toplanabilir. Bunlar;


•Kurucu yenilik doğuran haklar

•Değiştirici yenilik doğuran haklar

•Bozucu yenilik doğurucu haklar, olarak sıralanabilir.


Kurucu yenilik doğuran haklar: Kullanıldığında yeni bir hukuki durum yaratıyor.


Örnek: Bir satış sözleşmesi yapmak. Diyelim ki arabasını satmak isteyen Tarık’ın...