29 / 03 / 2024

mesken tapusu işyeri tapusuna nasıl çevrilir

mesken tapusu işyeri tapusuna nasıl çevrilir

Bir apartmanda yer alan meskende işyerinin açılması, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan şartlara uyulmak kaydıyla mümkün olabiliyor. Peki, mesken tapusunu işyeri tapusuna çevirme işlemleri nelerdir?

Belediyeden büyük fırsat! O ilde 7 iş yeri, 3 arsa ve 1 konut satacak! 

Yozgat Belediye Başkanlığı, Yozgat'ta 3 adet arsa, 7 adet iş yeri ve 1 adet mesken satacak. Söz konusu ihale 14 Aralık 2022 tarihinde yapılacak.

İstanbul'da yüzde 20 indirim ve 24 ay taksitle arsa, iş yeri ve ev sahibi olma fırsatı! Sakın kaçırmayın!

İstanbul ili, Eyüpsultan, Küçükçekmece, Fatih ve Beşiktaş ilçelerinde yer alan 3 arsa ile 1 mesken ve iş yeri peşinde yüzde 20 indirim ve 24 ay taksit imkanıyla satılıyor. İşte ayrıntılar...

Hem iş yeri hem de mesken kira geliri olanlar ne yapmalı?

Sözcü Gazetesi yazarlarından Dr. Nedim TÜRKMEN bugünkü yazısında Hem iş yeri hem de mesken kira geliri olanların ne yapması gerektiğini ele aldı. İşte Nedin Türkmen'in o yazısı...

İşyeri tapu harcı 2016!

İşyeri tapusu gerçek bir kimsenin adına olabildiği gibi tüzel bir kimse adına da olabilior. İki işlem için de aynı oranda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki, işyeri tapu harcı 2016 ne kadar?

İşyeri çöp vergisi ne kadar?

Çevre temizlik vergisi, mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi ödenmiyor. Peki, 2015 yılı için işyeri çöp vergisi ne kadar?

İşyeri tapusu için gerekenler!

İşyeri tapusu, iş bürosu, dükkan, mağaza gibi bağımsız bölümlerin mülkiyet hakkını gösteren tapuların devir işlemleri Tapu Müdürlüklerinde yapılıyor. Peki, işyeri tapusu için gerekenler nelerdir?

İşyeri tapusu nedir?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde,ü mülkiyet hakları kurulabiliyor. Peki, işyeri tapusu nedir?

Mesken olan bağımsız bölümün işyeri olarak değiştirilmesi!

Bağımsız bölümün niteliğinin meskenden işyerine ya da niteliği işyeri olan bir bağımsız bölümün konuta çevrilebilmesi için bir takım izinler gerekmektedir. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili detayları anlatıyor:

Evin işyeri olarak kullanılması mümkün mü?

Bir apartman içerisinde yer alan mesken sahipleri, kimi zaman evini işyeri olarak kullanmak isteyebiliyor. Peki, evin işyeri olarak kullanılması mümkün mü? İşte yanıtı..

İşyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken kiracılarına ÜFE oranlarından yüksek oranda yapılan zam yapılamıyor. Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. Peki, işyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

İşyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesinden gelir elde eden kimseler bir sonraki sene içerisinde gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, işyeri kira gelir vergisi hesabı nasıl yapılır?

İşyeri çevre temizlik vergisi tarifesi 2015!

Çevre temizlik vergisi belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, bu yıl ne kadar çöp vergisi ödenecek? İşte, işyeri çevre temizlik vergisi tarifesi 2015!

İşyeri kira sözleşmesi örneği 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında yapılan anlaşma, kira kontratında belirtilerek taraflar arasında imzalanıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında yapılan sözleşmeler farklılık gösterebiliyor. İşte işyeri kira sözleşmesi örneği 2015...

mesken tapusu işyeri tapusuna nasıl çevrilir Haberi

mesken tapusu işyeri tapusuna nasıl çevrilir

Mesken tapusunu işyeri tapusuna çevirme işlemleri!

Bir apartmanda yer alan meskende işyerinin açılması, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan şartlara uyulmak kaydıyla mümkün olabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu 24.maddesi gereğince;


Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabiliyor.


Bu yasa hükmü gereği tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen apartman dairesinin işyeri haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla mümkün olabiliyor. Mesken tapusunu işyeri tapusuna çevirme işlemleri hakkında Yargıtay Karar örneği aşağıda yer alıyor;


Meskenin İşyerine Dönüştürülmesi 


Yargıtay Kararı

Yargıtay 18.HD-E:2008/10771-K:2009/01364-T:19.02.2009

Davacı...