24 / 04 / 2024

mimarların hakları

mimarların hakları

Proje müellifi mimar ya da mimarların hayata geçirdiği eser üzerinde hukuki açıdan maddi ve manevi hakları bulunuyor. Bu haklar Türk Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında düzenleniyor. İşte mimar hakları...

Kira sözleşmesi biten kiracının hakları var mı?

Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi ile kiracı arasındaki koşulların yanı sıra kiralanan tapı için genel şartları da belirleniyor. Peki, Kira sözleşmesi biten kiracının hakları var mı?

Kiracının hakları nelerdir? 

Ev sahibi ve kiracıların bazı hakları bulunuyor. Ev sahibi ile anlaşmazlık yaşayan kiracılar sahip oldukları haklarını merak ediyor. Peki, Kiracı hakları nedir? İşte detaylar...

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Kiracılar ve ev sahipleri hukuki olarak farklı haklara sahiptir. Bu haklar, kiracının mağdur olmaması için düzenlenmiştir. Dolayısıyla belirli durumlarda, kiracı bu hakları kullanma yetkisine sahiptir. Peki kiracının hakları nelerdir? İşte kiracının sahip olduğu haklar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir? Mülk sahibi ve kiracı hakları neler?

Yükselen kira fiyatları ve konut yetersizliği kiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Peki mülk sahiplerinin ve kiracıların hakları neler? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir?

İşte Ramazan Bayramı’nda çalışanların hakları! Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışan fazla mesai alacak mı?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalırken, çalışanlar da üç günlük bayram tatilini iple çekiyor. Bayramda çalışmak zorunda olanlar ise haklarını merak ediyor. Peki, köprü izni nedir? Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışanlar da fazla mesai ücreti alacak mı? Detaylar haberimizde….

Kira uyuşmazlık davaları patladı! Peki, ev sahipleri hangi durumda kiracıyı çıkarabilir? Kiracıların hakları nedir?

Ev sahipleri fiyat artışlarını bahane ederek kiraları fahiş oranda artırmak isterken, kiracılar ise alım gücündeki gerileme nedeniyle buna itiraz ediyor. Uzmanlar konunun hukuki boyutunu inceleyerek ev sahibi ve kiracıların haklarını anlattı.

Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev riskli çıktıysa hemen bunlara bakın! Kiracıların hakları peş peşe açıklandı!

Evi riskli çıkan kiracılar, pek çok sorunun yanıtını araştırıyor. En başta haklarını merak ediyorlar. Peki kentsel dönüşümde kiracıların hakları neler?

Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?

Kiracılar ve ev sahiplerinin belli başlı hakları bulunmaktadır. Özellikle kiracılar kendi haklarını bilhassa bilmek istiyorlar. Peki “Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?” İşte merak edilenler!

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Ev sahibi ve kiracıların hakları yasalar ile korunmaktadır. Kiracıların oturdukları eve dair merak ettiği birtakım sorular bulunmaktadır. İşte o sorulardan bazılarıdır!

Kiracı ve ev sahipleri bunları bilmeli! Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi? Hemen bakın!

Kiracı ve ev sahipleri hangi durumlarda dava açabilir, ev sahibi ve kiracıların hakları nelerdir? İşte merak edilenler!

Süper Lig'in canlı yayın haklarını alan televizyon kuruluşu belli oldu! Abonelik ücreti ne kadar olacak?

Süper Toto Süper Lig'in yılan hikayesine dönen canlı yayın haklarını kimin kazandığı konusu sonunda netlik kazandı. Daha önce Saran Group'un ihaleyi kazandığı açıklanmış süreç sürüncemede kalmıştı. Süper Lig'in yayın haklarını Katar şirketi beIN Medya'nın aldığı açıklandı.

Kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir?

Evinizi kiraya verirken yazılı bir sözleşme yapma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak sözleşme olmasa da kiracının birtakım hakları vardır. Peki, kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Yalan söyleyen ev sahibine tazminat şoku! Kiracınızı çıkarırken 2 kez düşünün!

Astronomik seviyede artış gösteren ev kiraları, mülk sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiriyor ve sorunlar büyüyor. Uzman isimler, konut sahibi baskısıyla karşı karşıya kalan kiracıların yasal haklarının altını çiziyor. Peki kiracıların hakları neler? İşte ayrıntılar...

mimarların hakları Haberi

mimarların hakları

Mimar hakları!

Proje müellifi mimar ya da mimarların hayata geçirdiği eser üzerinde hukuki açıdan maddi ve manevi hakları bulunuyor. Bu haklar Türk Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında düzenleniyor. Peki, mimarlar proje müellifi olarak hangi haklara sahip?


Mimarların hakları..

Mimarların Manevi Hakları:

Manevi Haklar, FSEK madde 18’e göre, eser sahibi gerçek kişiyse yaşadığı sürece, tüzel kişi ise tüzel kişilik devam ettiği müddetçe madde 14, 15 ve 16 uyarınca sahip olduğu manevi hakları kullanabilir.


1.Eseri Umuma Arz Yetkisi 

“Bir eserin umuma arz edilip edilmemesi, yayımlanma zamanını ve tarzını münhasıran eser sahibi tayin etmektedir. Bütünü veya esaslı bir kısmı alenileşmemiş olan, yahut ana hatları herhangi bir suretle henüz umuma tanıtılmayan bir eserin muhtevası hakkında ancak o eserin sahibi malumat verebilir. Eserin umuma arz edilmesi veya yayımlanma...