18 / 04 / 2024

mirasta tasarruf edilebilir kısım

mirasta tasarruf edilebilir kısım

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf hakkı nedir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı mal varlığına deniyor. Mirasbırakan malvarlığının belli kısmı üzerinde özgür tasarruf hakkına sahip olabiliyor. Peki, mirasta tasarruf hakkı nedir?

Mirasbırakanın tasarruf nisabı!

Miras hukuku gereğince mirasbırakan, malının belli bir kısmı üzerinde tasarruf özgürlüğüne sahip oluyor. Vasiyet için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. İşte mirasbırakanın tasarruf nisabı...

Mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasta tasarruf özgürlüğü esaslarına göre, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor...

Mirasta tasarruf nedir?

Mirasta tasarruf nedir? Miras hukukunda mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor...

Mirasta tasarruf nisabı!

Mirasta tasarruf nisabı hesaplanırken mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor...

Selman Özgün: Doğru planlamayla İnşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebilir!

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün yaptığı açıklamada inşaat yapımı esnasında yapılan hata nedeniyle üretimin yüzde 30'nun yıkılıp tekrar yapıldığını dile getirerek, planlamanın doğru yapılması ve projenin düzgün uygulanmasıyla inşaat maliyetinden yüzde 30 tasarruf edilebileceğini dile geti

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'yla 5 yılda 6 milyar TL tasarruf edilebilir!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda söz edildiği gibi Her yıl 300 bin konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda 5 yıllık sürede toplam 6 milyar TL üzerinde tasarruf etmemiz mümkün" diye konuştu...

7 soruda mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasbırakanlar, miraslarının belli bir kısmı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Peki, mirasta tasarruf özgürlüğünün sınırları nelerdir? Mirasçıların hakları nelerdir?

Mirasta saklı pay bertaraf edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''mirasta saklı pay'' hususunu açıkladı. İşte o yazı...

Eski binalarda enerjiden 2 milyar dolar tasarruf edilebilir!

Danfoss Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Levent Taşkın: "Türkiye'deki eski binaların hepsinde akıllı ve enerji verimliliği yüksek ısıtma-soğutma sistemleri kullanılsa yılda 2 milyar dolar tasarruf edilecek." dedi.

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. İşte mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı...

Miras saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasbırakanın mirası; saklı pay ve tasarruf edilebilir kısım olarak ikiye ayrılıyor. Saklı pay üzerinde herhangi bir işlem yapılamazken, geriye kalan kısım için tasarruf yapılabiliyor. Peki, miras saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı!

Mirasbırakan, sahip olduğu malların bir kısmı ya da tümü üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. Peki, saklı pay olması halinde mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı nasıl yapılır?

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Mirasta tasarruf hakkı nedir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı mal varlığına deniyor. Mirasbırakan malvarlığının belli kısmı üzerinde özgür tasarruf hakkına sahip olabiliyor. Peki, mirasta tasarruf hakkı nedir?

mirasta tasarruf edilebilir kısım Haberi

mirasta tasarruf edilebilir kısım

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor.


Kanunen, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.


II. Saklı pay

MADDE 506.-  Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.


Peki, yukarıdaki pay dışındaki mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?


III. Tasarruf edilebilir kısmın hesabı

1....