28 / 03 / 2024

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Borçlar Kanununa göre kişilerin birbirine sorumluluk yüklediği sözleşmeler arasında ömür boyu gelir sözleşmesi de bulunuyor. Peki, ömür boyu gelir sözleşmesi nedir? Ömür boyu gelir sözleşmesi nasıl olmalı?

Ömür boyu gelir sözleşmesi!

Türk Borçlar Kanunu kapsamında sınırları çizilen ömür boyu gelir sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa gelir alacaklısı, haklarını başkasına devredebiliyor. İşte Türk Borçlar Kanununda yer alan yasal hükümler...

Çinli emlak devi patronuna borsalardan ömür boyu men cezası verildi!

Borçları nedeni ile tasfiyesine karar verilen gayrimenkul firması Evergrande'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan'a usulsüz işlemleri nedeni ile de hisse senedi piyasalarından ömür boyu men cezası verildiği kaydedildi.

BİM'de çılgın indirim 29 Eylül'de başlıyor! Ömür boyu garantili Stanley termos 699 TL'ye satılacak!

BİM'in 29 Eylül 2023 tarihli aktüel ürünler kataloğu yayımlandı. BİM tarafından paylaşılan aktüel ürünler arasında araç içi telefon tutucu 69 TL'ye, araç cam sileceği 39 TL'ye satışa çıkıyor. İşte BİM aktüel ürünler kataloğu...

ABD'li emlak milyoneri Robert Durst ömür boyu hapis cezası aldı!

ABD'li emlak milyoneri Robert Durst, arkadaşı Susan Berman’ı öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı davada ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi.

Gayrimenkul zengini Mohammed Mekki'yi öldüren sanıklara ömür boyu hapis!

Antalya'da otomobilin bagajında cesedi bulunan Cezayirli gayrimenkul zengini iş insanı Mohammed Mekki'yi öldürdükleri iddia edilen Rus Vladimir Saharabarin ile Cezayirli Muhammed Ali Lalemeke'e ömür boyu hapis cezası verildi.

Isı yalıtımı ve enerji tasarrufu harcamaları doğrudan gider sayılacak!

Hayat sigortaları ve bireysel emeklilik sisteminde biriken tasarruflardan defaten ödeme almak yerine sigorta süresi 10 yıl ve üzeri veya ömür boyu olan tek primli yıllık gelir sigortalarına yatıranlara vergi muafiyeti getiriliyor.

Isı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden düşürülür mü?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergilendiriliyor. Kira gelir vergisi beyanname sürecinde bazı masraflar vergiden düşürülebiliyor. Peki, ısı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden düşürülür mü?

Dalaman Club Onat Garden'da ömür boyu tapulu devremülk!

Muğla'nın Dalaman ilçesinde hayata geçen Club Onat Garden Tatil Köyü'nde ömür boyu tapulu devremülk sahibi olunabiliyor. Projede 80 metrekarelik toplam 132 daire yer bulunuyor.

Glorest gayrimenkul yatırım ürünlerini Körfez yatırımcısıyla buluşturacak!

Glorest Proje Geliştirme & İnşaat A.Ş., Türkiye’nin beş bölgesinde hizmet veren bölge ofisleri tarafından, Türkiye’nin dört bir yanından tedarik ettiği ve geliştirdiği gayrimenkul yatırım ürünlerini Körfez yatırımcısıyla buluşturacak.

1947 yılında Kuruçeşme'de modern kömür tesisat yapılacakmış!

1947 yılında Denizyolları İdaresi'yle anlaşma yapan İstanbul Belediyesi, Kuruçeşme'de 2 kilometre uzunluğunda bir saha tutan kömür depolarının yerine 370 metre uzunluğunda modern bir tesisat yaptıracakmış.

1941 yılında kömür depoları bulundukları yerde kalacak!

1941 yılında Boğaziçi'nin imar planını Prost'a hazırlatan Belediye, Kuruçeşme'deki kömür depolarının bir müddet daha bulundukları yerde kalmasına karar vermiş. Prost, Boğaz'da fabrika inşasının doğru olmayacağı görüşündeymiş.

1939 yılında kömür depoları Kuruçeşme'den kaldırılacak!

1939 yılında müstakbel İstanbul Limanı'nın Haydarpaşa'da inşasına karar verilmesinden sonra Kuruçeşme'deki kömür depolarının nakli gündeme gelmiş. Dönemin hükümeti, kömür depolarını da liman mıntıkasında bulunmasını istemiş.

1936 yılında kömür depoları Ortaköy'e taşınacak!

1936 yılında Kuruçeşme'deki kömür depoları Ortaköy'e doğru müsait bir alana taşınacakmış. Ortaköy'e taşınacak kömür depoları için 600 metrelik de bir rıhtım yapılacakmış. Yeni depolama alanı 1 milyon liraya mal olacakmış.

1936 yılında Kuruçeşme'deki kömür depoları başka yere kaldırılacak!

1936 yılında İstanbul Belediyesi, Kuruçeşme'deki kömür depolarını başka yere kaldıracakmış. Depolar için uygun bir arazi arayan belediye, depoları Anadoluhisarı'nda yıkık yalılar arasında bir mıntıkaya taşımayı düşünüyormuş.

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi Haberi

Ömür Boyu Gelir Sözleşmesi

Ömür boyu gelir sözleşmesi nedir?

Borçlar Kanununa göre kişilerin birbirine sorumluluk yüklediği sözleşmeler arasında ömür boyu gelir sözleşmesi de bulunuyor. Ömür boyu gelir sözleşmesi, gelir borçlusunun gelir alacaklısına, içlerinden birinin veya üçüncü bir kişinin ömrü boyunca belirli dönemsel edimlerde bulunmayı üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kanun gereğince sözleşme, aksine açık bir hüküm yoksa, gelir alacaklısının ömrü boyunca yapılmış sayılıyor.


Gelir borçlusunun veya üçüncü bir kişinin ömrüyle sınırlı olarak bağlanmış olan gelir, aksi kararlaştırılmamışsa gelir alacaklısının mirasçılarına geçiyor.


Ömür boyu gelir sözleşmesi şekli

MADDE 608- Ömür boyu gelir sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.


C. Gelir alacaklısının hakları

I. Hakkın kullanılması

MADDE 609- Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa ömür boyu gelir, her altı ayda bir ve peşin olarak ödenir.


Gelirin süresi ömrüne bağlanmış olan kişi, peşin ödeme öngörülen dönemin sona ermesinden önce...