26 / 04 / 2024

Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi

Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ozon Tabakasını İncelten Maddeleri(OTİM) yasaklıyor. Bakanlık “Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi” ile ozon tabakasını incelten maddelerin ülke içinde kullanım alanlarını takip edecek

İsviçreli bir şirketten büyük iddia! Artık yer altında depolanacak

 Microsoft, Stripe ve Shopify, atmosfer tabakasının korunabilmesi, besinlerin  tüketilmeden önce son halini alabilmesi ve daha bir çok alanda kullanılan üretilmesi çok basit olan  'Karbondioksit (CO2)'i, atmosferden çekip yeraltında depolanmasını sağlayan yeni teknoloji geliştirdiğini iddia etti.

Muhteşem Gatsby'nin evi 17 milyon dolara satışa çıkarıldı!

Amerikan toplumunun kaymak tabakasının 1929 ekonomik bunalımının arifesinde yaşadığı şatafatlı yaşamı Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby) romanında anlatan yazar F. Scott Fitzgerald’ın bu eserinde yansıttığı malikane 16.88 milyon dolara satışa çıkarıldı.

İdris Güllüce'den Ozon Tabakasının Korunması Günü mesajı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 16 Eylül Ozon Tabakasının Korunması Günü ile ilgili bir mesaj yayınladı. İşte o mesaj..

Kastamonu Kösen Çayın Göleti yükseliyor!

Kösen Çayın Göleti yükseltme inşaatını inceleyen Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin; "Ulaşımın çamur tabakası nedeniyle neredeyse imkansız olduğu zor şartlar altında hızlıca ilerleyen bu devasa proje devletimizin gücünün eşsiz bir örneği" dedi.

Ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatı sonlandırılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Türkiye Montreal Protokolü 'nün uygulanmasında yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde ozon tabakasını incelten maddelerin kontrolü sıkılaştırılıyor ve ithalatı sonlandırılıyor” dedi.

1972 yılında Haliç Köprüsü'nün temel çalışmalarına başlanmış!

1972 yılında Haliç Köprüsü ayaklarının temel çalışmalarına karada ve denizde başlanmış. İlk sondajlarda Haliç tabanındaki çamur tabakası 60 metreyi aştığı, bazı yerlerde ise 90 metreye kadar ulaştığı tespit edilmiş.

1964 yılında Haliç'in dolmasına porselen fabrikası mani olacakmış!

1964 yılında Haliç'teki çamur tabakasının kalınlığı 30 metre civarındaymış ve bu tabaka her yıl üç metre artmaktaymış. Haliç'te kurulacak porselen fabrikası lazım, olan hammaddeyi buradan temin edebilirmiş.

Kardemir'de yangın çıktı!

Enerji tesislerine bağlı yeni arıtma tesisi havuzunun yüzeyinde biriken yağ tabakası alev aldı. Siyah dumanların yükseldiği şehir merkezinden de gözlenen yangın KARDEMİR fabrikaları itfaiyesi tarafından köpüklü müdahaleyle söndürüldü.

Türkiye çevreyi kirletmeden kalkınıyor!

Ozon tabakasının yeryüzünde yaşayan tüm canlı varlıkları güneşin öldürücü morötesi ışınlarına karşı koruduğunu belirten Bakan Güllüce, bunun aksi durumunda bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geldiğini kaydetti...

Ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılması çalışmaları aralıksız devam ediyor!

16 Eylül 1987 tarihinde 150’den fazla ülke temsilcisi Kanada’nın Montreal kentinde “ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı” konusunda Montreal Protokolünü kabul etti...

Pakpen üretimde çevreye odaklandı!

Pakpen Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Tuza, üretimde çevreye duyarlı ve sürdürülebilir çözümler üretmek için UNIDO tarafından ozon tabakasını koruma amacıyla hayata geçirilen HCFC (umbrella) programına katıldıklarını dile getirdi.

Ozon tabakasını koruma onur madalyası Türkiye'nin!

Türkiye Ozon Tabakasının incelmesi ile mücadele çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı. UNEP tarafından Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası verildi.

ODE, doğayı koruyan çevreci yatırımlarla sektör öncülüğünü sürdürüyor!

ODE, Isıpan ürün gamındaki AR-GE çalışmaları sonrasında yüzde 100 ozon dostu üretimi başlatırken Starflex yapı grubu Camyünü ürünleri ve Isıpan XPS ürünleriyle de 2013’te 1 milyon ton CO2 salınımını engelledi.

Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi Haberi

Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi

Montreal Prötokolü ile Kloroflorokarbon gazının kullanımı tüm dünyada yasaklandı. Yerine kullanılan Hidrokloroflorokarbon gazlarının ithalatına ise kota konuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu doğrultuda Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin ithalatını büyük ölçüde sınırlandırıyor.

-“Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi” kuruldu

Bakanlık “Ozon Tabakasını İncelten Madde Takip Sistemi” sayesinde Türkiye’ye giren Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin üretim ve tüketimlerini kontrol altına alıyor.

Ozon Tabakasını İncelten Maddeler, her geçen yıl azaltılarak ülke iklim ve çevre konusunda korunuyor.


2009 yılında 9071 ton Ozon Tabakasını İncelten Madde alınırken, 2010 yılında 7103 ton, 2011 yılında 5890, 2012 yılında 450 ton Ozon Tabakasını İncelten Madde ithalatı yapıldı.


Ocak 2013 tarihinden itibaren köpük sektöründe kullanılan Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin ithalatı sonlandırıldı. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ise servis amaçlı ve ihracat amaçlı hariç...