26 / 04 / 2024

Serbest Bölgeler Kanunu

Serbest Bölgeler Kanunu

Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. İşte detaylar...

Serbest bölgelerde yatırım kolaylığı getiriliyor!

Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Serbest bölge arazilerinin kamulaştırma işlemleri düzenlenecek!

Ekonomi Bakanı Elitaş, Serbest Bölgeler Kanunu, Emlak Vergisi ve Katma Değer Vergisi kanunlarında değişiklik yapılmasını öngördüklerini belirterek, "Serbest bölge arazilerine ilişkin kamulaştırma işlemleri düzenlenecek" dedi.

Serbest Bölgeler Kanunu'nda değişiklik geliyor!

TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarıya göre serbest bölge ilan edilen yerlerdeki arazi ve tesisler acele kamulaştırılabilecek, sınır bölgelerinde geçici serbest bölgeler kurulabilecek.

Ekonomistten dönüşüm tepkisi: İstanbul'da acil bölgeler varken, KİPTAŞ kentin en sağlam bölgesine gitti!

Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay,  resmi X sosyal medya hesabından, KİPTAŞ Karanfilköy projesi ile ilgili paylaşımda bulundu. Özonay, İstanbul'da acil bölgeler varken, KİPTAŞ'ın kentin en sağlam bölgesine gittiğini dile getirdi. İşte Özonay'ın o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Ankara ve İstanbul'da taşınma oranları artıyor! İşte en çok tercih edilen bölgeler...

Ünlü gayrimenkul fiyat endeksi sağlayıcısı REIDIN ve taşınma süreçlerini kolaylaştıran Enakliyat, İstanbul ve Ankara'da 2023 yılının 3. çeyrek dönemine dair Taşınma Hareketliliği Raporu'nu yayınladı. İşte en çok tercih edilen bölgeler...

Ekonomist Özgür Demirtaş'tan dolar serbest bırakılsın çağırısı!

Ekonomist Özgür Demirtaş euro ve dolar kurunun peş peşe rekor kırmasının ardından doların  27 TL'de euronun ise 30 TL'de yatay kalmasına değinerek ''döviz serbest bırakılsın'' çağrısında bulundu. 

Makine ihracatı yılın ilk yarısında arttı!

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk yarısı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 10 artarak 14,1 milyar dolar oldu.

Makine ihracatı 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttı!

MAİB, makine ihracatının 2023’ün ilk 5 ayında yüzde 11,7 arttığını paylaştı. MAİB tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2023 yılı ocak-mayıs döneminde Türkiye’nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 11,7 oranında artarak 11,7 milyar dolar oldu.

Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer'den ağızları açık bırakan dolar yorumu! Doları önce serbest bırakıyor sonra...

Dolar/TL kuru bugün 23 TL il rekor kırdı. Dolardaki güçlü yükseliş devam ederken ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den ağızları açık bırakan dolar yorumu geldi. Doları önce serbest bırakıyor sonra...

Dünyada deprem riski en düşük ülkeler ve bölgeler!

Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerinden sonra dünyada deprem olmayan bir  olmadığı da merak ediliyor. Peki dünyada deprem olmayan bir bölge var mı? İşte dünyada deprem riski en düşük ülkeler ve bölgeler...

Serbest bölgeler, 2022’de 11,4 milyar dolarlık ihracata imza attı!

Serbest bölgelerin ekonomiye katkısı günden güne artarken, geçen yıl serbest bölgelerin yaptığı ihracat toplam 11,4 milyar dolara ulaştı.

8 ayda 16,1 milyar dolar kazandırdı!

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan en son makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, 2022 yılının 8 ayı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplamda makine ihracatı 16,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Serbest bölgelere tahsis edilen Hazine taşınmazları meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 1 Kasım 2021 tarihi itibarıyla mülkiyeti Hazineye ait olup serbest bölgelere tahsis edilen taşınmazlara ilişkin soru önergesi verdi. 

6 ildeki bazı bölgeler 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi!

Muğla, Antalya, Balıkesir, İstanbul, Sivas ve Bolu illerinde yer alan bazı bölgeler kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Altınsoy İnşaat Taahhüt Proje Ve Ticaret Limited Şirketi İstanbul Endüstri Ve Tic.Serbest Bölge Şb. açıldı!

Altınsoy İnşaat Taahhüt Proje Ve Ticaret Limited Şirketi İstanbul Endüstri Ve Tic.Serbest Bölge Şb. bugün Tuzla'da 100 bin TL sermaye bedeli ile Turgut Altınsoy ve Ertuğrul Altınsoy ortaklığında açıldı.

Eskişehir'e endüstri serbest bölgesi kurulması mecliste!

Eskişehir'e endüstri serbest bölgesi kurulması ve organize sanayi bölgelerinde yönetim kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Serbest Bölgeler Kanunu Haberi

Serbest Bölgeler Kanunu

Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.


Kanuna göre, serbest bölge ilan edilen yerlerde yapılacak kamulaştırmalarda, acele kamulaştırma usulünün kullanılabilmesi açık olarak düzenlenecek, kamulaştırma bedeli ve bu esnada ortaya çıkan masraflar, serbest bölgeyi kurup işletmeye talip işletici şirketlerce karşılanacak. Böylece kamu maliyesine yük getirilmeyecek.


Bakanlar Kurulu, serbest bölge ilan edilen yerlerdeki arazi ve tesislerin acele kamulaştırılmasını kararlaştırabilecek. Arazi ve tesislerin kamulaştırılmasında; kamulaştırma bedelleri ile kamulaştırma işlemlerinin gerektirdiği diğer giderlerin, kamulaştırma talebinde bulunan işletici tarafından karşılanmasına Bakanlar Kurulu karar verebilecek.


Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler ile bunlar üzerinde bulunan bina ve tesisler kiralanabilecek veya aynı süre ile kullanma izni verilebilecek. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına tahsis edilen arazi ve binalar...