17 / 04 / 2024

sit alanı nasıl ilan edilir

sit alanı nasıl ilan edilir

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanununa göre; korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespiti Kültür Bakanlığınca yapılıyor. Peki, arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulaması nasıl işleyecek?

CHP’li Belediye Meclis üyesi Egemen Ergun, yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulamasının nasıl işleyeceğini tek tek açıkladı. İşte yeni yasa ile ilgili değişenler ve merak edilenler...

Sit alanı arsa nasıl değerlendirilir?

Sit alanı, doğal veya tarihsel dönemlerdeki kalıntıları içeren alanlardır. Bu alanlar özel olduğu için devlet tarafından koruma altına alınır. Sit alanı arsa, belirli özelliklere sahiptir. Eğer bu alanın sahibi varsa, derecesine göre değerlendirmesi mümkün olur. Sit alanı arsa hakkında detaylar...

İnşaat alanı nedir? İnşaat alanı nasıl hesaplanır?

Herhangi bir binanın arsa içindeki kurulum alanını belirlemeye yarayan inşaat alanı, yeni bir yapının oluşturulma sürecinde önemlidir. Bu alan, alıcı, satıcı ve müteahhit tarafından bilinmelidir. Peki inşaat alanı nasıl hesaplanır ve nasıl öğrenilir? İşte inşaat alanı hakkındaki tüm detaylar…

Üsküdar Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

Üsküdar ilçesi, Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 16 Mart 2023 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı.

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Çatalca ilçesi, Kaleiçi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 13.07.2022 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı itirazı askıya çıkarıldı.

65 yaş üstü maaşı nasıl alınır? 65 yaş maaşı alan bayram ikramiyesi alabilir mi?

Yaşlılık maaşı alanlar bayram ikramiyesi alıp alamayacaklarını araştırıyor. Yaşlılık maaşı nasıl alınır? 65 yaş maaşı alan bayram ikramiyesi alabilir mi? İşte merak edilenler!

Kartal Gölü Doğal Sit Alanı kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Muğla İli, Köyceğiz İlçesi sınırları içerisinde bulunan Kartal Gölü Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine kararı verildi. 

Demre'de doğal sit alanına inşa edilen villa yıkılıyor!

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Kekova Koyu'nda, koruma altındaki birinci derece doğal sit alanında, koronavirüsü salgını süreci fırsat bilinerek 48 saatte inşa edilen kaçak villa sahibi tarafından kaldırılıyor. Söküm işleminin ardından hafriyat alandan toplanacak...

Murat Kurum: Dipsiz Göl doğal sit alanı ilan edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada Gümüşhane'de "Dipsiz Göl" olarak anılan bölgenin doğal sit alanı ilan edileceğini söyledi.

Konya Obruk Gölü Doğal Sit Alanı korunacak!

Konya İli Karatay İlçesi sınırları içerisinde bulunan Obruk Gölü Doğal Sit Alanı'nın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Denizli Karagöl'de doğan sit alanı kesin olarak korunacak!

Denizli İli, Bozkurt İlçesi'nde bulunan Karagöl potansiyel doğan sit alanının kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

sit alanı nasıl ilan edilir Haberi

sit alanı nasıl ilan edilir

Arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanları; koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak tanımlanıyor. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. 


Bu alanlar, tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlıyor. Sit alanlarının tespit edilmesi hakkında hususlara Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik'te yer veriliyor.


Peki, arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanı olarak tespit edilen alanlar için Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin trampa programına alınmasını istenebiliyor.


Takas işlemlerini düzenleyen Yönetmeliğin 4 üncü maddesine göre:


"Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Kültür Bakanlığınca her yıl müşterek belirlenecek trampa programlarına alınmış yerlerdeki Hazineye ait...