29 / 03 / 2024

tarım arazilerinde ifraz şartı

tarım arazilerinde ifraz şartı

İfraz işlemi ile tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar bölünebiliyor. Ancak toprak kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi dolayısı ile ifraz yapılması engellenmişti. Peki, tarım arazilerinde ifraz şartları..

12 ilçeyi ilgilendiriyor! Tarım arazilerinde tarım dışı kullanımındaki sorunlardan, kaçak yapılara kadar hepsi masada

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önderliğinde 12 ilçenin belediyesinin başkan yardımcıları, imar müdürleri ve teknik personelinin katıldığı ekim ayı imar toplantısında Tarım Arazilerinde tarım dışı kullanımındaki sorunlardan, kaçak yapılara kadar hepsi masaya yatırıldı.

Sel felaketi tarımda hesapları değiştirdi! Çiftçilerin kredileri ve fındık alım fiyatı ne olacak? Bakan tek tek açıkladı

Batı Karadeniz'deki aşırı yağışlar tarım arazilerinde büyük bir hasar yaratırken, Bakan Yumaklı, çiftçilerin Tarım Kredi ve Ziraat Bankası kredileri ile ilgili açıklama yaptı. Bölgede fındık alım fiyatlarının ne olacağı da merak konusu. İşte ayrıntılar...

Tarım arazilerinde kiralar arttı! Tezgahlara yeni zamlar kapıda!

Son 1 senede konut ve arsalarda yaşanan fahiş fiyat yükselişleri tarım arazilerini de etkiledi. İşte ayrıntılar...

Tarım arazilerinde yapılaşma artıyor! 

Koronavirüs salgını döneminde yatırımcıların tarım arazilerine olan ilgisi arttı. Yatırımcılar bu alan prefabrik evler inşa etmeye başladı. 

Tarım arazileri için uyarı! Yapılaşma yayılıyor!

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, salgın ve deprem gibi nedenlerle tarla ve arazilerde son dönemde yapılaşmanın arttığını belirterek, "Tarım arazilerinde kaçak, izinsiz ve imarsız bir yapılaşma tehlikesi başlamış ve yayılmaktadır. Bu konuda çok acil harekete geçilmelidir" diye konuştu

Tarım arazisinde kaçak yapı yapanlara ağır yaptırımlar geliyor!

Tarım arazilerine ilişkin teklif komisyondan geçti. Bu kapsamda tarım arazilerinde kaçak yapı yapanlar her metrekare için 10 TL ceza ödeyecek.

Bekir Pakdemirli: Hazine tarım arazilerinde kira ödemelerini 6 ay erteledik!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, "Hazineye ait tarım arazilerini kiralayan çiftçilerimize, zor günlerde finansal destek sağlamak amacıyla, nisan, mayıs ve haziran ayı kira ödemelerini 6 ay süreyle erteledik." dedi.

Çorum'da tarım arazilerinde yapılan izinsiz inşaatlar yıkılacak! 

Çorum'daki köy içleri ile tarım arazileri üzerinde bulunan izinsiz inşaatlar için yıkım kararı alındı. İl Özel İdaresi yıkımlara ilişkin hukuki süreçlerin devam ettiğini açıkladı..

Kırşehir'deki tarım arazilerinde toplulaştırma planı TBMM'de!

Kırşehir ili Kaman ilçesi Hamit köyünde bulunan tarım arazilerinde toplulaştırma yapılıp yapılmayacağı meclis gündemine taşındı. CHP'li İlhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Tarım arazilerinde önalım hakkı bilinmiyor!

Altın Emlak Pazarlama Müdürü Mehmet Koçyiğit, tarım arazilerinde ön alım (şufa) hakkının bilinmediğini ifade etti...

Türkiye'deki tarım arazilerinde azalma yaşanıyor!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Dengiz, Türkiye'deki tarım arazilerinde azalma yaşandığını belirtti.

Tarım arazilerinde geçici yerleşim izni Bakanlıktan alınacak!

Tarım arazilerinde yapılan yeni düzenleme gereğince, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı için Bakanlıktan izin alınması gerekecek..

Tarım arazilerinde şufa bilinmiyor!

Tarım arazisi alanların şufayı bilmediklerini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı, “Yerli ve yabancı birçok yatırımcılar Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ illerinde tarım arazileri satın alıyor. Ama uygulama yatırımcı tarafından bilinmiyor" dedi.

tarım arazilerinde ifraz şartı Haberi

tarım arazilerinde ifraz şartı

Tarım arazilerinde ifraz şartları!

İfraz işlemi ile tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar bölünebiliyor. Bu işlem ile tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilebiliyor.


Arsa ve arazilerde ifraz işlemi yapılabiliyor. Ancak, 6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi dolayısı ile ifraz yapılması engellenmişti. 


Kanun gereğince mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor.


Bu süreçte mirasçılar arasında anlaşma sağlanması hâlinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanabiliyor. 


Devir işlemlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması hâlinde, bu Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri...