25 / 04 / 2024

temerrüt

temerrüt

Prof.Dr. Esfender Korkmaz, Türkiye'nin dış borç ve cari açık sorunlarını net hata noksan kalemiyle çözmesinin mümkün olmadığını sorunun ciddi alınıp IMF ile bir program hazırlamaması halinde, Türkiye'nin dış borçlarını ödemede temerrüde düşeceğini söyledi.

CDS 720 puanı gördü! Türkiye temerrüte mi düşüyor?

14 Mayıs seçimleri evvelinde 500 baz puanın altına düşen Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 720 baz puana kadar yükseldi. Tabloda tereddüt etkili oluyor. Seçim evveli son 4 işlem günü süresince oynaklığın yüksek oranlarda devam etmesi bekleniyor.

Türkiye'nin kredi risk primi bugün 720 baz puana yükseldi! Temerrüt riski artıyor! 

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) bugün 720 baz puana ulaştı. Bu durum, Türkiye'nin temerrüt riskinde belirgin yükseliş ve dolar cinsi borçların yüzde 11'in üstünde faizle çevrilmesi anlamını taşıyor. İşte ayrıntılar...

IMF'den son dakika temerrüt uyarısı: Ciddi yansımaları olur!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack yaptığı açıklamada ABD'nin temerrüde düşmesi durumunda söz konusu bu durumun yalnızca ABD için değil, küresel ekonomi için de çok ciddi yansımaları olacağı uyarısını yaptı.

Fitch’ten Avro Bölgesi ve İngiltere raporu! Resesyona girecek

Fitch, şirketler için daha yüksek faiz giderinin ve aynı zamanda kötüleşen iş koşullarının 2023 yılı ve sonrasında temerrüt oranlarını yükselteceği uyarısında bulunup, Avro Bölgesi ve İngiltere'nin son çeyrek diliminde resesyona girmesinin beklendiğini bildirdi.

Türkiye iflasa mı sürükleniyor?

Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt riski primi 900 baz puana ulaştı. İktisatçılar ve siyasetçiler, iktidarı ülkenin iflasa sürüklenmesi konusunda uyarırken, Türkiye dünyada borç temerrüdüne düşme riski yüksek ülkeler arasında 20. sıraya yerleşti. 

Prof. Dr. Selva Demiralp: Kriz derinleşecek başka bir yolu yok

Türkiye’nin temerrüt riskini, yani iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS yani Kredi Temerrüt Takas Oranı, tam 836 baz puana çıktı. Ali Babacan, CDS'nin 900’e ulaştığını bu işin şakasının olmadığını açıklamıştı. Benzer bir açıklamayı Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp da yaptı.

Türkiye'nin kredi risk primi 900'ü aştı! 2008'den sonra en yüksek seviyeye ulaştı! Türkiye ekonomisini neler bekliyor? 

Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt takası primleri (CDS) 900'ü aştı. CDS primi neden artar? Kredi risk priminin artması nelere sebep olur? Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, tüm ayrıntılarıyla CDS primindeki artışı, nedenleri ve sonuçlarını açıkladı...

Türkiye de zincirleme krize girecek ülkeler listesine girdi! Tehlike git gide yaklaşıyor

Dünyayı çepeçevre saran ekonomik sarsıntı gelişmekte olan ülkelerin zincirleme şekilde krize girmesine neden olacak uyarısı yapıldı. Türkiye'de temerrüde giren ülkeler listesinde yer alıyor. Peki uzmanlar ne diyor bizi neler bekliyor? İşte ayrıntılar...

Borcu olanlar dikkat! Faizler siliniyor: Başvurmak yeterli…

Yüzbinlerce vatandaşa müjde… 31 Aralık 2020 tarihi ve öncesinde kredi borcu olanlara taksitlendirme imkânı veriliyor. 30 Eylül 2022’ye kadar başvuran herkesin temerrüt faizinin tamamı silinecek. İşte detaylar…

Çinli emlak şirketi Shimao Gruop temerrüde düştü!

Çinli emlak şirketi Shimao Group'un 645 milyon yuan borcunu ödeyememesi sebebiyle temerrüde düştüğü belirlendi. 

TCMB'den yeni tebliğ!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mal ve Hizmet Tedarikinde Geç Ödemelerde Uygulanacak Temerrüt Faiz Oranı ve Alacağın Tahsili Masrafları için Talep Edilebilecek Asgari Giderim Tutarı Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milyonları ilgilendiriyor! Artık değişti, hepsi zamlandı!

Tüketici kredisi ve ev finansmanı sözleşmelerinde yasanın cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması kararlarını ihlal eden ve belli süreli kredi kontratlarına ait açılan hesaplardan fiyat ve gider arz eden kredi veren kuruluşlara her işleme 2 bin 282 TL ceza geldi.

Yolsuzluk devleti yedi bitirdi! Ülke ilk kez temerrüde düştü!

Uzun yıllardır devam eden yolsuzluğun tetiklediği ekonomik kriz yüzünden protestolarla sarsılan Lübnan, tarihinde ilk kez temerrüde düştü.

temerrüt Haberi

temerrüt

Prof. Dr Esfender Korkmaz Türkiye'nin yüzde 60-70 ihtimalle seçimlere gitmeden dış borcun ödenmesinde temerrüde düşeceğini savundu. Dış borçta temerrüdün kamu veya özel sektörün dış borçlarını vadesinde ödeyemez duruma düşmesi anlamına geldiğini hatırlatan Korkmaz, Yeniçağ Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika  bölgesi ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında kur risklerine karşı en kırılgan ülkenin Türkiye olduğu yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

TL'nin yüzde 45 dolayında daha düşük bir seviyede olduğunu ve Türkiye'deki risklerin yüksekliği nedeniyle TL'deki düşüşün engellenemediğini belirten Korkmaz, kur şoklarının getirdiği en önemli sorunun ithalattaki girdi maliyetlerine paralel olarak enflasyonun artması olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin dış borç ödemesinde temerrüde düşmesinin de önemli bir risk olduğunu aktaran Korkmaz, enflasyon ve dış borç riskinin birbirine...