23 / 04 / 2024

tesviye betonu

tesviye betonu

İmar Yönetmeliği kapsamında tanımlamasına yer verilen tesviye nedir? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İsias Otel için adalet mücadelesi başlıyor! Depremde un ufak olan binanın betonu kalitesiz, zemin etüdü raporu yok...

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 kenti etkileyen depremlerde Adıyaman'daki İsias Otel de saniyeler içinde un ufak olarak enkaz haline gelmişti. İşte İsias Otel ile ilgili son durum...

381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile 381 bin yapının betonu, 30 milyondan fazla çipli beton numuneyle denetlenecek.

Tesviye nasıl yapılır?

Bir düzensizliğin, topoğrafik engebelerin düzeltilerek yüzey oluşturulması işlemi olan tesviye nedir? Tesviye nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Haliliye'de inşaatın üst kat betonu çöktü: 2 işçi yaralandı!

Şanlıurfa Haliliye'de bir inşaatın üst kat betonunun çökmesi sonucu yaşanan kazada 2 işçi yaralandı.

Kocaeli Sanayi Odası'nın yeni tesisi yükseliyor!

Kocaeli Sanayi Odası binasının yanında yapımına başlanan sosyal tesisin inşaat çalışmaları devam ediyor. 40 metre derinliğe 59 adet kazık çakıldı daha sonra zemin betonu atıldı.

Demir ve betonu koruyan su yalıtımına sahip binalarla depreme hazırlıklı olmalıyız!

İZODER Başkanı Levent Pelesen, Manisa'da yaşanan depremden sonra açıklama yaptı. Pelesen, "Can ve mal güvenliğini sağlayabilmek için alınması gereken en temel önlemlerin başında uzun ömürlü ve depreme dayanıklı binalar inşa etmek geliyor" dedi...

Su yalıtımlı binalarla depreme karşı hazırlıklı olmalıyız!

İZODER Başkanı Pelesen, "Deprem kuşağında yer alan ülkemizde korkmak yerine, yapıyı oluşturan ana elemanlar demir ve betonu ömrü boyunca koruyan su yalıtımına sahip binalarla depreme hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu.

Türkiye'de binaların korozyona karşı korunması hayati önem taşıyor!

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Pelesen, "Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, yapıyı oluşturan ana elemanlar demir ve betonu ömrü boyunca koruyan su yalıtımı, binalarda hayati önem taşıyor" diye konuştu...

Darıca’nın dev spor salonunun tribün betonu döküldü!

Darıca’da dev bir spor salonu inşa eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, salonun tribün kat beton dökümünü tamamladı.

Silivri'de kaçak yapı mücadelesi!

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, vatandaşları imar barışı hakkında bilgilendirdi. Kaçak yapılaşmayla mücadele ettiklerini söyleyen Işıklar, ''Betonu yiyen yok, topraktan geçinen çok'' açıklamasında bulundu.

Akkuyu NGS'nin temel betonu tamamlanıyor!

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Yuriy Galanchuk yaptığı açıklamada, "Takvimimize göre temmuz başlarında santralin temel betonu tamamlanacak ardından üst yapı tesislerini kurmaya başlayacağız" dedi.

Muğla’da 4 kez mühürlenen inşaat devam ediyor!

4 kez mühürlenmesine rağmen devam eden kaçak otel inşaatının ikinci katının  kolonları atıldı, tavanının betonu döküldü. İnşaatta çalışan bir işçi duvardaki mührü gösterip, “Mührü sen de görüyorsun. Biz işimizi yapıyoruz. Bize ‘Devam edin’ dediler, devam ediyoruz” dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde kule temel betonu atıldı!

Daelim-Limak- SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklifi ile kazanılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

tesviye betonu Haberi

tesviye betonu

Tesviye nedir?

Tesviye ile ilgili hükümlere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeği kapsamında yer veriliyor. Konu ile ilgili husus, 13. maddenin 40. bendinde bulunuyor. 


Buna göre tesviye, arsanın doğal yapısının geldiği son duruma deniyor. Yönetmelikte yer alan ilgili madde aşağıda yer alıyor.


Madde 13

40- Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre ruhsat alınarak kazı veya dolgu yapılmak suretiyle arsanın doğal yapısının geldiği son durumdur.


Tesviye nasıl yapılır?

Tesviye, yukarıda da belirttiğimiz gibi bir düzensizliğin, topoğrafik engebelerin düzeltilerek yüzey oluşturulması işlemine deniyor.


Söz konusu işlemde fazla yada yüksek olan kısımlar kesilerek boşluk yada çukurluk alanlara dolgu yapılıyor.


Tesviye örnekleri

- Yol üst yapı tesviyesi, 

- Toprak tesviye kazısı gibi..



Işıl Seren...