16 / 04 / 2024

Güneş enerjisi konferansı SOLARTR 2014 İzmir'de başladı!

Güneş enerjisi konferansı SOLARTR 2014 İzmir'de başladı!

Güneş enerjisi kullanımında yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan "SOLARTR 2014" konferansı İzmir'de başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta konuyu değerlendirdi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, Türkiye'nin 2023 yılına kadar en az 5 bin megawatlık güneş enerjisi kurulu gücüne kavuşmayı hedeflediğini söyledi.


Güneş enerjisi kullanımında yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan "SOLARTR 2014" konferansı Swissotel Büyük Efes İzmir'de başladı. 


Üç gün sürecek konferansın açılışında konuşan Usta, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarında büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. 


Enerji sektöründe sürekli fiyat dalgalanmalarının yaşandığını, enerji talebinin gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını kaydeden Usta, enerjinin ülkeler arasında soğuk savaşın yaşandığı alanlardan biri olduğunu dile getirdi. Fosil yatakların gelecekte tükeneceği yönündeki beklentinin bütün ülkeleri yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelttiğine dikkati çeken Ramazan Usta, Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 2013 yılında dünyada elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 22'sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını belirtti. AB ülkelerinin 2013 yılı sonu itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma oranının yüzde 27 civarında olduğunu kaydeden Usta, Türkiye'nin 2013 yılı elektrik tüketimi içindeki yenilenebilir enerjinin payı hidroelektrik dahil olmak üzere yaklaşık yüzde 29 civarında olduğunu dile getirdi.


Güneş enerjisinin dünyadaki toplam kurulu gücünün 2011 yılında yaklaşık 67 gigawat civarında iken, 2013 yılında 138 cigawata ulaştığının görüldüğünü anlatan Usta, Avrupa kurulu gücü ise 2013 sonu itibariyle yaklaşık 80 gigabayt civarında olduğu söyledi. Usta, "Türkiye'ye baktığımızda ise yıllık ortalama güneş ışınımı metrekare yıl yaklaşık bin 500 kilowat/saat olarak öngörülüyor. Ülkemizde ortalama yıllık güneşleme süresi yaklaşık 2 bin 750 saat civarında olduğu belirtiliyor. Bu verilere baktığımız zaman hakikaten güneş enerjisi ülkemiz için değerlendirilmesi gereken bir enerji alanı olarak görülüyor. 2023 yılı sonuna kadar en az 5 bin megawat güneş enerjisi kurulu gücüne ulaşılması, hatta aşılması yönündeki hedeflerimiz var" dedi. 


- Alım garantisi yeniden düzenlendi


Usta, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması, bu kaynakların güvenilir ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin artırılması, sera gazı emisyonunun azaltılması, atıkların değerlendirilmesi, çevrenin korunması ve bu amaçların gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan imalat sektörünün geliştirilmesi amacıyla 5346 sayılı kanunda değişiklik yapıldığını söyledi. 


Yeni düzenlemeyle yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim tesislerine verilen enerji alım garantisi miktarı yeniden düzenlendiğini kaydeden Usta şöyle devam etti:


 "2015 yılı sonuna kadar alım garantisi ön görülen süre, 2020 yılı sonuna kadar uzatıldı. Aynı zamanda yenilenebilir enerji destekleme mekanizması çerçevesinde lisans sahibi tüzel kişilerin üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektromekanik aksamının yurt içinde imal edilmesi şartıyla bu kanunda belirtilen miktarda parça bazında fiyatlarda destekleme sağlanmaktadır. Güneş enerjisi bu fiyatlara baktığımız zaman 13.3 dolar kilowatsaat olarak belirlenen miktar, yerli imalat süreçlerinde dahil olmasıyla 19.5 dolar kilowatsaate kadar yoğunlaştırılması da düşünürsek yaklaşık 22 dolara kadar çıktığını görüyoruz. Bu teşviklerle birlikte güneş enerjisi ekipmanlarının üretimine yönelik yatırımların hız kazanmasını bekliyoruz."


Usta, yerli ve yabancı firmaların Türkiye'de kuracağı üretim tesislerinin istihdamın artırılmasının yanı sıra bilgi ve teknoloji transferinin gerçekleşmesi ile cari açığın artmasının önlenmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti. 


Güneş enerjisi lisanslarına yönelik alınan 600 megawatlık üretim başvurusunun değerlendirilmesinin ardından yeni başvuruların alınmasına başlanacağını belirten Usta, Ekim 2014 itibariyle lisanssız kapsamda kurulan 77 güneş enerjisi santralinin kurulu gücü yaklaşık 30 megawat civarında olduğunu ifade etti. 


Yatırım maliyetlerinin düştüğüne dikkati çeken Usta, "2009 yılı başında 1.5 ile 2.5 Euro düzeyinde olan modül fiyatları kullanılan malzeme kalitesi, markası ve sistemin büyüklüğüne göre 2014 yılı itibariyle 1- 1.5 Avro'ya düştü. Maliyetlerdeki bu düşüşle birlikte Türkiye'nin bu yatırımların hızlanacağını düşünüyoruz. Güneş enerjileri, su ısıtma sistemleri ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı ve daha da artacağına inanıyoruz. 0-25 metrekare olan kişi başına düşen güneş kollektörü kullanımının iki katına çıkarılması gerektiğine inanıyor ve bu yönde çalışmaları hem destekliyor hem de yanında olmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 


- "Güneşin yol haritasında yapılanlar"


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Üyesi Abdullah Tancan ise "Güneşin yol haritasında yapılanlar" başlıklı bir sunum yaptı. Tancan, sunumunda güneş enerjisi yatırımlarında yapılan düzenlemeleri anlattı. 


Tancan, güneş enerjisi yatırımlarında 600 megawatlık lisans başvurusu yapıldığını, 27 bölgeden gelen yatırımlardan 93'ünün çeşitli nedenlerden ötürü reddettiklerini söyledi. Tancan, Bingöl, Tunceli ve Erzincan'dan güneş enerjisine yönelik hiç yatırım talebini almadıklarını ifade etti. 


SOLARTR Bilim Kurulu Başkanı Bülent Yeşilata, 45 ülkeden oluşan bilim kurulunun uzun hazırlık sonucunda düzenlenen konferans için 190 bildiri özetinin aktarıldığını söyledi. Yeşilata, binalarda güneş enerjisini kullanma uygulamaları ve güneş enerjisinin kalkınma ve istihdam amaçlı kullanımına yönelik olan iki girişimin geleceği belirleyeceğini vurguladı. Bilim güneş enerjisi sektörünü başlattığını belirten Yeşilata, bilimi destekleyecek sanayi uygulamalarının olması gerektiğini sözlerine ekledi. Yeşilata, bu ülkenin güneş enerjisi sektörünü ilerletmede gençlerin ve kadın mühendislerin destek olması gerektiğine işaret etti. 


- "2023 yılı ihracat hedefi 25 milyar dolar"


İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Zeki Poyraz da, ısıtma soğutma sektörünün Türkiye'de son derece geliştiğini belirtti. 2000 yılında 500 milyon dolar olan sektörün ihracatının 2013 yılında 4.2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Poyraz, bu yılı 5 milyar dolar ihracatla kapatacaklarını, 2023 yılı ihracat hedeflerinin ise 25 milyar dolar olduğunu vurguladı. Poyraz, Türk ısıtma soğutma sektörünün dünyada önemli bir yerinin bulunduğunu dile getirdi. 


SOLARTR Yürütme Kurulu Başkanı Günnur Koçar, Türkiye'nin bir güneş ülkesi olmasına rağmen AB ülkelerinden daha az güneş enerjisini kullandığını, güneşin elektrik üretimi kullanımında son yıllarda bir hareketliliğin olmasına rağmen istenilen seviyede olmadığını kaydetti. 


Uluslar arası Enerji Ajansı (IEA) Solar Isıtma ve Soğutma Programı Hollanda Girişim Ajansı yetkilisi Lex Bosseleur da, Türkiye'nin güneş enerjisi ile su ısıtma alanda lider ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Türkiye, güneş enerjisi alında gelişme sergiliyor. Güneş enerjisi sektörü Avrupa'nın Kuzeyinden büyümekte olan Türkiye gibi alanlara kayıyor" dedi.


Üç gün sürecek konferansta, güneş enerjisi sektörü ele alınıyor. Yaklaşık 45 civarında poster bildiri sunumunun yapılacağı konferansta Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, Amerika, Kanada ve Çin'den gelen 15 davetli konuşmacı güneş enerjisinin farklı alanlarında anahtar sunumlar yapacak. Konferansta, "Merkezi sıcak su sistemleri planlama ve uygulama teknikleri", "Güneş enerjisi santrali (GES) proje tasarımı ve elektrik altyapısı", "Lisanssız GES başvuruları, projelendirme ve kabul işlemleri" eğitimlerinin yanı sıra üniversite öğrencileri tarafIndan "Gölge Etme", "Güneş Enerjisi ve Gençlik" başlıklı gençlik forumları da düzenlenecek.


AA


Geri Dön