19 / 04 / 2024

Güngören'deki kentsel dönüşümde karot örneği krizi!

Güngören'deki kentsel dönüşümde karot örneği krizi!

Güngören Belediyesi tarafından 9 bloktan oluşan 4 Kent Sitesi’nde karot testi yapmak istedi. Site sakinleri, belediye ekiplerinin zabıta ve polislerle gelmesine tepki gösterdi. Sakinler, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



İstanbul Güngören’de bulunan Tozkoparan Mahallesi ile beraber 2013 yılında riskli alan olarak ilan edilen Mehmet Nesih Özmen Mahallesi’nde yaşayan vatandaşları kentsel dönüşüm endişesi sardı. Mahalle içinde yer alan 4 Kent Sitesi’ne Güngören Belediyesi ekipleri tarafından bir şikâyet dilekçesini neden göstererek binalara sağlamlığını ölçmek amacıyla karot testi yapılmak istendi.

Güngören deki kentsel dönüşümde karot örneği krizi!

BirGün Gazetesinden Berkay Dündar'ın haberine göre zabıta ve polis eşliğinde gelen Güngören Belediyesi site sakinleri izin vermedi. Mahalle sakini Bahattin Züngür, Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Uçan’ın kendisini tehdit ettiği iddiasını ileri sürerek şunları söyledi: “Güngören Belediyesi kimin yazdığı belli olmayan bir dilekçeyi gerekçe göstererek 9 bloka karot testi yaptırmak istedi. Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Uçan ile görüştük, bize diyor ki ‘Biz buranın karotunu alırız. Karottan sonra size 2 ay süre vereceğiz, 2 ay içerisinde eğer ki bizim talimatlarımıza uymazsanız, elektrik ve suyunuzu keseceğiz, sonra da tahliyenizi yapmaya vesile olacağız.’ Bir tebligat çıkarmadan, dilekçeyle binaya karot mu yapılır?”

DEVLETİN BİZE DESTEK OLMASI GEREK

Bahattin Züngür, 1988 senesinde inşa edilen 4 Kent Sitesinde, vatandaşların kentsel dönüşüme düşman olmadığını, sadece belediyenin bu tavrından hoşnut olmadıklarını dile getirdi ve şu açıklamalarda bulundu: “Akşam birileri geliyor ve diyor ki 2-3 ay sonra binalarınız yıkılır. Peki, bundan sonrası ne olacak, burası boşaltıldıktan sonra alternatifi nedir? Sen devlet olarak bana yol göstermen lazım, bana yardımcı olman lazım. Sen burada polisle, zabıtalarla evimi basıyorsun.”

Güngören deki kentsel dönüşümde karot örneği krizi!

SİTEDE YAŞAYANLAR BÖYLE BİR İSTEKTE BULUNMADI

Mahalle sakinlerine avukatlık yapan Onur Cingil ise olayı yargıya taşınmak için Güngören Belediyesi'nin vereceği kararı beklediklerini ifade etti  ve  “Sorun şu ki sitede bir bloktan karot alınması talebi olduğu söylenmiş ama tüm bloklardan karot almaya geldiklerini, buna yetkili olduklarını söylemişler. Fakat 9 bloktan oluşan sitede 8 bloktan herhangi bir talep yok. Bu durum keyfi bir uygulama olarak görülüyor. Site sakinleri karşılaştıkları bu durumdan dolayı telaşlılar. Bu keyfilik ve ortaya çıkan belirsizlik onları rahatsız etmekte. Biz de başvuru olmaksızın ve de hukuki anlamda bir idari karar olmaksızın karot alma işlemi yapılamayacağı bilgisini kendilerine verdik. Hukuki sürece Güngören Belediyesi'nin hukuk sınırları içerisinde kalıp kalmamasına göre başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Güngören Gençosman Mahallesi 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıda!,

Kentsel dönüşümde maliyet oyunu: Evler teslim edilmiyor!

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2022!


Geri Dön