27 / 04 / 2024

Gürcistan, Kafkasya'nın Las Vegas'ı olacak!

Gürcistan, Kafkasya'nın Las Vegas'ı olacak!

Gürcistan önümüzdeki beş yıl içinde Kafkasya'nın Las Vegas'ı olmak için kolları sıvadı. Gürcistan Acara Otonom Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze 'çılgın projesi'ni açıkladı....  



Gürcistan önümüzdeki beş yıl içinde Kafkasya'nın Las Vegas'ı olmak için kolları sıvadı. Gürcistan Acara Otonom Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze 'çılgın projesi'ni SABAH Pazar'a açıkladı

Gürcistan Acara Otonom Cumhuriyeti, Kafkasya'nın Las Vegas'ını beş yıl içinde Batum'da inşa etmek için kolları sıvadı. Batum, Türk iş adamlarının da öncülük edeceği yatırımlarla yalnızca Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İran gibi bölge ülkelerinin değil, dünyanın gözde turizm merkezi olacak. Gürcistan Acara Otonom Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze ile makamında görüştük. Varshalomidze bize bu projenin gerçekleşmesi için en büyük desteği Türk yatırımcılardan gördüklerini söyledi. Varshalomidze, "Türk işadamlarının öncülük ettiği yatırımlara hız verdiklerini, 2015 yılında dünyanın bambaşka bir Gürcistan'la tanışacağını," belirtti. Batum'daki ilk yatırımın Türk iş adamlarının yaptığı Sheraton Otel olduğunu hatırlatan Varshalomidze, ülkesindeki Türk yatırımlarını ve Türkiye'nin bölgesel rolünü şöyle anlattı: "Sheraton Otel'in yapımı Batum'u en az on yıl ileri götürmüştür. Türkiye bizim zor günlerimizde yanımızda olup bize destek veren bir ülke. Biz Türkiye ile birlikte büyümek ve kalkınmak istiyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmalarını yakından takip ediyorum. On yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye bir değil. Bugün Türkiye çevresine güç veren, bölgenin lider ülkesi. Başbakan Erdoğan ise hem Türkiye, hem de bölge için bir şans."

TARİHLE TEKNOLOJİNİN GÖZ KAMAŞTIRAN BULUŞMASI
Bugün Gürcistan'ın en büyük limanı konumundaki Batum, özellikle Azeri petrolünün dünyaya ulaştırılmasında kilit bir noktada. Bir liman kenti olma özelliğinin yanına kültür, sanat ve eğlence merkezi ünvanı eklemeye hazırlanan kent çılgın projeleriyle dikkat çekiyor. Kafkasların Las Vegas'ı Batum, tarihi doku korunarak restorasyonu tamamlanan tarihi binaların yanı sıra, her türlü konforun düşünüldüğü göz kamaştıran yapılarıyla 2015'e hazırlanıyor. Bu yapılar arasında ilk sırayı 'ters süt şişesi' şeklinde yapılan adliye binası alıyor. 'Ters şişe' formu kötülüklerin şişeden boşalarak son bulmasını temsil ediyor. Batum'da inşaatı halen devam eden sergi salonu ise 'küp' şekliyle dikkat çekiyor. Dışarıdan bakıldığında gökkuşağının tüm renklerine bürünen bina, gece boyunca bulunduğu bölgeyi ışıl ışıl aydınlatacak. İnşaatı tamamlanan Batum Meydanı, müziğin ritmine göre dans eden su fıskiyeleri ve kraliçe Tamara başta olmak üzere meydanı süsleyen mitolojik heykeller ile Avrupa'da bir başkent hissi uyandırıyor. Bu meydanda yer alan ve restorasyonu tamamlanan tarihi tiyatro binası ise kentte bulunan 16 kültür sanat merkezinden sadece biri olarak dikkat çekiyor. Aralarında Hilton, Kempinski, Sheraton, Radison ve Princess'ın bulunduğu dünyanın gözde beş yıldızlı otelleri, özel mimarileriyle şehre ayrı bir hava katmaya hazırlanıyor. Dünyadaki en zengin akvaryum olma özelliği taşıyacak Batum Akvaryumu, Botanik Parkı, tarihi camii ve katedral şüphesiz şehrin en çok ziyaret edilecek mekanları olacak.

Şehirde korumasız dolaşan bir başbakan
Meslektaşlarının aksine Başbakan Levan Varshalomidze Batum sokaklarında korumasız dolaşıyor. En büyük tutkusu boş zamanlarında sahilde bisiklete binmek. Günde 18 saat çalışıyor. Onu sokakta gören vatandaşları, selam verip kısa bir sohbetin ardından yanından ayrılıyor. İşle ilgili konular sadece başbakanın resmi ofisinde görüşülüyor. Aksini yapmak, saygısızlık olarak nitelendiriliyor.

Sting'den yaz konseri
Gürcistan'ın başkenti Batum, dünyaca ünlü iki tenor Jose Carreras ve Placido Domingo'dan sonra bu yaz da konser için Sting'i ağırlayacak. Batum'da çok sayıda opera ve tiyatro binası inşaatı da devam ediyor. Çünkü Batum, festivallerin yanı sıra sanatsal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmayı da hedefliyor. Batum'da ilk Osmanlı parasıyla yaptırılan kilise, binlerce bitkinin yer aldığı botanik park ve şehri çevreleyen sahil yolu, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği meknlar. Gürcistan, Türkiye ile arasındaki vizenin iki yıl önce kalkmasıyla yılda 1 milyon Türk turisti ağırlıyor. Varshalomidze, mayıs ayından sonra Türkler için pasaportu da kaldırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Türk vatandaşlarının sadece nüfus cüzdanlarıyla şehirlerarası seyahat eder gibi ülkelerine gelebilecekleri müjdesini veren Varshalomidze, daha çok Gürcistan vatandaşının da Türkiye'yi tanıma fırsatı bulacağını söyledi.

Sabah/İBRAHİM EVRİM AYRAL


Geri Dön