26 / 04 / 2024

Gürsel Öngören: Kentsel dönüşümde belediyeler rantı unutmalı!

Gürsel Öngören: Kentsel dönüşümde belediyeler rantı unutmalı!

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm için yasal düzenlemelerde bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Gürsel Öngören 'Kentsel dönüşümde belediyeler rantı unutmalı' dedi...



Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm uygulamalarında ortaya çıkan eksiklikleri ve değişiklik önerilerini şu şekilde sıraladı: <+- Kentsel dönüşümde belediyeler rantı unutmalı, hizmeti düşünmelidirler. Riskli alanları düzenleyen bir yol haritası ve ayrı bir yönetmelik yapılmasında fayda görüyoruz. 


Riskli binayı, yerinde yıkarak, yeniden depreme dayanıklı apartmanı yapmak, can güvenliği sorununu çözüyor ama çarpık kentleşme, betonlaşma sürüyor. Yeşil alan, okul, spor salonu, kültür merkezi eksikliği sorunu devam ediyor. 

Yapılan kentsel tasarım ve imar planları sadece bir mahalleyi hedef alıyor. Halbuki imar planlarının ilçe ve il bazında bütüncül olması gerekli. 


Yeni binalar deprem için güvenli olmakla birlikte enerji verimliliği ve çevre koruma için yeterli değil. Yeşil ve akıllı binalara özelolarak teşvik verilmeji. 


Cumhuriyet


Geri Dön