17 / 04 / 2024

Gürültü yapan komşu için önlem ne olmalı?

Gürültü yapan komşu için önlem ne olmalı?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında komşularının gürültü yapmasından şikayetçi olan bir okurunun sorusunu cevaplandırdı. Gürültü yapan komşu için ne yapılabilir?



Oturduğum dairenin alt katında tam olarak kaç kişi olduğunu bilmediğim, tahminen dört kişi olan öğrenciler oturuyor. Bunlar gündüz uyuyor gece uyanıyor. Arkadaşları da gece kendilerine katılıyor ve gürültüden evde durulmuyor. Birkaç defa karakola şikayet ettik, polis geldi, onlarla da çatıştılar, karakola götürüldüler ama yine dönüp geliyorlar. Bunlara karşı alınacak başka önlem yok mu? • İ.Y. 


Galiba gündüz uyuyup gece yaşamak zamanımız gençlerinin bir özelliği. Nesil yaşamı geceye mi kaydırıyor nedir? Ancak gece uyuyup gündüz uyansalar dahi komşuları rahatsız edecek gürültü yapmak gibi bir serbestlikleri yok. Genç olmaları veya öğrenci olmaları da mazeret değil. Herkes kayıtsız şartsız çevresini rahatsızlık vermemek gibi bir mecburiyet altında. Buna karşı da hukuki önlemler vardır. Bunlardan biri bizim Borçlar Kanunumuzda yer almaktadır. Bunun için (şayet bu kişiler kiracı ise) kiralayanın, tahliyelerini talep hakkını getirmiştir. Kiracı komşular bakımından çekilmez hal almışsa, kiralayan kira sözleşmesini derhal feshedebilir. 


Sizin olayda şikayet üzerine kapıya polisler gelip, birtakım çatışmalar çıkana kadar olaylar büyümüşse ve sizin kadar diğer komşular da rahatsız ise kiralayana başvurarak sözleşmeyi feshetmesi talebinde bulunabilirsiniz. ikinci yol, Medeni Kanunun komşuluk ilişkisi bölümünde yer almaktadır. Medeni Kanun'un 737'nci maddesi, herkesin malını kullanırken yerel adete göre hoş görülebilecek dereceyi aşan gürültü yaparak rahatsızlık vermeyi yasaklamıştır. Bu da gayrimenkulü malik olarak kullanan kimseler için getirilmiş bir kuraldır. Bu konu dava konusu dahi yapılabilir ve hakimden gerekli önlemi alması istenilebilir. Hakim de takdir hakkını kullanarak gerekli önlemi alır. Ancak çok zaman tekrar ettiğim bir noktaya bir kere daha değinmek isterim ki pek çok şey de hakim kararı ile halledilmemeli. Toplum için yaşama kurallan, çevreye saygı, pek çok şeyi halleder. Topum içinde en ağır müeyyide de ayıplanma olmalıdır. 

Posta


Geri Dön