29 / 03 / 2024

Güzelbahçe gayrimenkul açısından İzmir’de ilk 5’te yer alıyor!

Güzelbahçe gayrimenkul açısından İzmir’de ilk 5’te yer alıyor!

Güzelbahçe Belediyesi düzenlediği festival ve şenliklerle hem üreticiyi destekliyor hem de ilçe ekonomisini canlandırıyor. Belediye Başkanı Mustafa İnce, yerelden kalkınmanın en önemli ayağının kırsal kesimdeki üretici olduğuna inanarak hareket ettiklerini söylüyor...



Son dönemde İzmir’de nitelikli göç alan ilçelerin başında gelen Güzelbahçe, ‘tarım-turizm-eğitim’ üçlüsüyle büyüyor. “Güzelbahçe’yi görmeden Çeşme’yi, Urla’yı, Seferihisar’ı gördüm diyemezsiniz” söylemiyle hareket eden ilçe, Yarımada’nın Kapısı unvanıyla da gücüne güç katmak istiyor. “Biz geçilen yer değil görülen ve hayatı dolu dolu yaşayan bir kentiz” diyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, eğitim alanında ‘İzmir’in Oxford’u olarak tanımladığı ilçenin ekonomik durumundan gelecek vizyonuna kadar birçok konuya ilişkin Capital’in sorularını yanıtladı.

Güzelbahçe’nin ekonomik yapısından söz eder misiniz? Hangi sektörler ön plana çıkıyor?
İlçede tarıma dayalı bir ekonomi söz konusu. Seracılık, narenciye, zeytincilik ve bağcılık ön planda. Seralarda ağırlıklı olarak kesme çiçek üretimi yapılıyor. Sahil kesiminde yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu ise geçimini balıkçılıkla sağlıyor. İlçede toplam tekne kapasitesi 500’ü aşan üç adet balıkçı barınağı bulunuyor. Buradan balık haline ve perakende satış dükkanlarına her çeşit balığın satışı yapılıyor. Güzelbahçe, dağ ve deniz gibi çok yönlü turizm hareketleri açısından önemli bir potansiyele sahip. Günübirlik turizm açısından da önemli bir yerde. Balık, et ve kahvaltı restoranlarıyla İzmirlilerin tercih ettiği bir lokasyon.

Güzelbahçe Belediyesinin ilçe ekonomisini canlandırmak adına yaptığı çalışmalar var mı? Bu alanda ne tür projeler üretiyorsunuz?
Belediye olarak yerelden kalkınmanın en önemli ayağının kırsal kesimdeki üretici olduğuna inanıyoruz. İlçemizde yapılan festivaller ve şenliklerle üreticiyi her zaman destekliyoruz. Deniz ve Balıkçılık Festivali’yle hem ilçemizde bir hareketlilik ve canlılık yaratıyor, hem balıkçılarımızı destekliyor, hem de gelen misafirlerimize tadımlık da olsa balık ziyafeti veriyoruz. Payamlı’da bu yıl 6’ncısını düzenlediğimiz Bardacık Festivali’yle de halkın ürünlerinin değerlendirilmesini ve tanınmasını sağlıyoruz. Payamlı Kooperatifi’nden aldığımız bardacık incirleriyle ekonomiye de destek oluyoruz. Artık herkes ‘bardacık’ dendi mi Güzelbahçe Payamlı olduğunu biliyor. Ayrıca en küçük mahallelerimizden olan Küçükkaya’da ‘Zeytin Şenliği’ düzenleyerek üreticilerimizin hasatlarından topladıkları zeytin ve zeytinyağlarını tanıtıp marka haline getiriyoruz. 2009’da kurmuş olduğumuz ‘Yaka Mahallesi Otantik Pazarı’ İzmir’de inanılmaz bir şekilde tanındı ve ilgi gördü. Bu ilginin görülmesiyle ‘Yelki Yöresel Pazarı’ ve ‘Çamlı Kadın Üretici Pazarı’nı kurduk. Evde oturan kadınlarımızı bu tür pazarlar kurarak üretime kattık. Evinde yapmış olduğu böreği, yaprak sarmayı, keki, tatlıyı kapısının önündeki tezgahta satmasını sağladık. Böylece toplumu üretime kattık. Kendi çabalarıyla neler yapabileceklerini ortaya koyduk ve bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

Güzelbahçe'nin geleceği için ne düşünüyorsunuz? Bulunduğu coğrafi konum itibariyle Güzelbahçe, ‘Yarımada’nm Kapısı’. Türkiye’nin hatta dünyanın markası olan Çeşme’ye Güzelbahçe’den geçerek gidersiniz. 12 Antik İyon Kenti’nden Klazomaenai olarak bilinen Urla’ya giderken Güzelbahçe'den geçersiniz. Teos olarak bilinen M.Ö. 2000’li yıllara dayanan Seferihisar’a Güzelbahçe’den geçersiniz. Yani Güzelbahçe’yi görmeden Çeşme’yi, Urla’yı, Seferihisar’ı gördüm diyemezsiniz. 0 yüzden biz geçilen yer değil görülen ve hayatı dolu dolu yaşayan bir kentiz. Nüfusuyla, şehirleşmesiyle, eğitim vizyonuyla Güzelbahçe gelişen, büyüyen ve İzmir’in parlayan yıldızıdır.

Güzelbahçe, son dönemde gayrimenkul yatırımlarının da hareketlendiği bir ilçe. Bu alandaki büyümeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Güzelbahçe’ye bakıldığında dünden bugüne inanılmaz bir değişim yaşandı. Hem nüfus bakımından hem kentleşme bakımından ciddi değişimler oldu. Kentimiz, gayrimenkul açısından İzmir’de ilk 5’te yer alıyor. Yatırımcının bir numaralı gözdesi. Havası, denizi, doğası yaşam kalitesi en iyi yerlerden biri. İnsanlar bu yüzden tercihlerini Güzelbahçe’den yana kullanıyor. Ailelerin tercih ettiği yerlerin başında Güzelbahçe geliyor çünkü eğitim kuramlarının çoğu burada. Aileler çocukları okuluna yakın olsun istiyor, o yüzden evlerini buraya taşıyorlar. Yelki bölgemiz de inşaat sektörünün hızla yükseldiği bir bölge haline geldi.

Güzelbahçe Belediyesi'nin 5 yıllık yatırım performansım değerlendirebilir misiniz?
Güzelbahçe, gelişen ve geliştikçe de değişen bir kent konumunda. Kentin nüfus oranı arttıkça kentin yatırımları da artmaya başlıyor. Güzelbahçe 7,5 kilometrelik sahiliyle balıkçılık sektörünün önemli bir merkezi. Belediyemiz,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ortaklaşa yaptıkları planlarla Güzelbahçe’ye 3’üncü bir ‘Balıkçı Barınağı’ kazandırdık. İlçe için büyük ve önemli bir kamu yatırımı oldu. İzmir Büyükşehir Belediyemizin büyük bir katkı koyduğu ‘Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’ni yaptık. Yine Güzelbahçe için istediğimiz en önemli kamu yatırımı hastane. Kültür merkezimizin girişinde yer alan belediyemize ait 600 metrekarelik iki dükkanı birleştirerek Urla Devlet Hastanesi ile birlikte bir poliklinik açtık. Büyük uğraşlar sonucu Güzelbahçe içerisinden geçen otobanı ücretsiz hale getirdik. Yıllardır beklenen doğalgazı Güzelbahçelilerin kullanımına sunduk. ‘Tahtacı Kültür Evi’ni inşa ettik. Yine İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda Körfez yolcu vapur seferlerini başlattık. 35 dakika gibi kısa bir sürede Konak’a varıyorsunuz. 300 bin metrekare yeni aktif yeşil alan oluşturduk ve kişi başına düşen yeşil alan miktarını 10 kat artırdık.

Önümüzdeki dönem için hedef ve planlarınızdan söz eder misiniz?
2019-2024 stratejimizi ‘huzur, yeşil, teknoloji ve eğitim kenti’ olarak belirledik. ‘Eğitim Kenti Güzelbahçe’ ile eğitim vizyonu ön planda olacak. ‘Huzurlu Kent Güzelbahçe’ ile insanların rahat bir yaşam sürdürebilecekleri, güvenli bir kent haline geleceğiz. İnsanların mutluluğu için çalışacağız. ‘En yeşil kent Güzelbahçe’ düşüncesiyle daha fazla yeşil alan yaratacağız. ‘Teknolojik Kent Güzelbahçe’ sloganıyla yeni dönemde Güzelbahçe’yi teknolojik alt yapıyla donatıp yöneteceğiz.

"İZMİR’İN OXFORD’U OLACAĞIZ"

İzmir il merkezine 24 kilometre mesafede bulunan Güzelbahçe’nin 12 mahalleden oluştuğunu söyleyen Mustafa ince, TUİK verilerine göre ilçe nüfusunun 31 bin 429 olduğunu söylüyor. ince, “ilçeye dışarıdan nitelikli göç alıyoruz. Güzelbahçe, tam bir eğitim cenneti konumunda. Özellikle özel eğitim kurumlarının çokluğu nedeniyle Güzelbahçe, İzmir’in Oxford’u olarak da tanımlanıyor. 31 bin 429 nüfuslu ilçede çoğu başka ilçelerden olmak üzere yaklaşık 10 bin öğrenci eğitim görüyor, ilçede ayrıca biri kamu olmak üzere üç otizm okulu bulunuyor. 2 milyonu aşkın otizmlinin olduğu ülkemizde sadece Güzelbahçe’de üç eğitim kurumunun bulunmasını bir ayrıcalık olarak görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

YEREL SEÇİMLERDE TEKRAR ADAY ADAYI OLACAK

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, önümüzdeki yerel seçimlerde tekrar aday adayı olacağını şu sözlerle anlatıyor; “Güzelbahçe’de doğup, Güzelbahçe’de yaşamak ve Güzelbahçe’yi yönetmek gibi onurlu bir hayat herkese nasip olur mu bilmiyorum ama ben yaşadım. Bu kent için hayal ettiklerimizi bu kentte gerçekleştirmeye çalıştık. Güzelbahçe sevdamız bu kente sevdalanan hemşerilerimin destekleri ile devam etsin istiyorum. Güzelbahçe sevdası yarım kalmasın diye partimin ve daha sonra da halkımın desteğini bekliyorum. Her şey daha güzel bir Güzelbahçe için...”


Geri Dön