16 / 04 / 2024

GYO alternatif finansman aracı olabilecek!

GYO alternatif finansman aracı olabilecek!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete' nin 23.01.2014 günkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi...



SPK'nın Tebliği ile yüksek miktarda sermaye gerektiren projelerin finansmanında "GYO" modeli alternatif bir finansman aracı olarak düzenlendi. 


Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'nin 23.01.2014 günkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


SPK'nın konuya ilişkin açıklamasına göre, yurt dışında yaygın bir finansman aracı olan altyapı fonlarına benzer bir şekilde, altyapı yatırım ve hizmetlerine yatırım yapacak gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) ilişkin esasların belirlenmesi amacı ile "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" hazırlandı. 


Tebliğ ile yüksek miktarda sermaye gerektiren projelerin finansmanında "GYO" modeli alternatif bir finansman aracı olarak düzenlendi. Ayrıca yabancı yatırımcıların bu modele ilgisinin artırılması maksadıyla söz konusu yapıda nitelikli yatırımcıya satış imkanı da getirildi. Bu modelin kullanılmasıyla, büyük projelerin kamu bütçesine yük getirmeden sermaye piyasaları kanalıyla finanse edilmesi ve bu projelerin gelirinin de yatırımcılara aktarılması mümkün olacak. 


Son yıllarda Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelere paralel olarak ulaştırma, sosyal altyapı, enerji, telekomünikasyon ve belediye hizmetlerinin hızla arttığı belirtilen Tebliğ'de, hem ekonomik hem de sosyal refah düzeyinin artmlması için vazgeçilmez bir gereklilik olarak söz konu altyapı yatırımlarının finansmanında kamu kaynaklarının yanı sıra alternatif yöntemlerin kullanılmasının da ihtiyaç olarak ortaya çıktığı kaydedildi.Tebliğ'de, şu ifadelere yer verildi: "Altyapı yatırım ve hizmetleri, tarım, sulama, madencilik, imalat, enerji, ulaştırma, haberleşme, bilgi teknolojileri, turizm, konut, kültür, kentsel ve kırsal altyapı, belediye hizmetleri, kentsel dönüşüm, çevre, araştırma-geliştirme hizmetleri ile eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, genel idare altyapısı ve benzeri yatırım ve hizmetler ile bu yatırım ve hizmedere ilişkin projeler ve bunlara dayalı haklar olarak tanımlandı. 


Altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan portföyü işletecek ortaklıkların münhasıran bu faaliyette bulunmaları ve aktif toplamlarının en az yüzde 75'inin altyapı yatırım ve hizmederi ile projelerinden ve bunlara dayalı haklardan oluşması öngörüldü. 


Münhasıran altyapı yatırım ve hizmetlerinden oluşan portföyü işletecek ortaklıkların kuruluşta başlangıç sermayesinin, dönüşümde ise mevcut ödenmiş veya çıkarılmış sermayesi ile öz sermayesinin her birinin 100 milyon TL'den az olmayacağı, öte yandan ortaklık sermayesinin asgari yüzde 20'sinin kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde bir tüzel kişiye ait olması halinde ise bu tutarın en az 5 milyon TL olması gerektiği hususları düzenlenerek, halka arza/nitelikli yatırımcıya satışa ilişkin azami süreler belirlendi."


Hürses Gazetesi 



Geri Dön