20 / 04 / 2024

Hakan Ateş: 5 yılın üzerindeki konut kredilerinde faiz düşer

Hakan Ateş: 5 yılın üzerindeki konut kredilerinde faiz düşer

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, 5 yılın üzerindeki konut kredilerinde de faizlerin düşeceğini belirtti



Hakan Ateş, “Bu yıl enflasyon ilk kez hedefin altında kalacak. Yani yüzde 6'yı bulmayabilir. Hal böyle olunca reel faizler düşmeye devam eder, banka faizlerine yansır. Nasıl Hazine bonosuda tek haneli rakamı gördük, uzun vadeli kredilerde de % 1'in altını görürüz” dedi.

Son dönemde konut kredilerindeki faiz indirimini ve bu kredilere artan talebi değerlendiren Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, önümüzdeki dönemde 5 yılın üzerindeki konut kredilerinde de faizlerin düşeceğini söyledi. Ateş, “Türkiye'de bu yıl enflasyon hedefi tutmayacak. İlk defa hedefin altında kalacak. Yani yüzde 6'yı bulmayabilir. Hal böyle olunca reel faizler düşmeye devam eder ve bu da banka faizlerine yansır. Nasıl Hazine bonosu faizinde tek haneli rakamları gördük kredilerde de yüzde 1'in altını görürüz” dedi.

Türkiye'de bankacılık sisteminde en az sorunlu kredinin konutta olduğunu kaydeden Ateş, “Türkiye'de konut kredileri en az batığı olan krediler. Türkiye'de yurtdışının aksine konut kredisini ödemeyenin aracına, evine, mevduatının üzerine gidebilirsiniz. Bu nedenle batık oranı yüzde 1'in altında. Bizim bankamızda oran sadece binde 2. Son dönemde faizler düştüğü için de sektörde işler yolunda gidiyor ve kredi talebi artıyor” diye konuştu.

KOBİ'lerde sorun var

Bankacılık sektöründeki sorunlu kredi oranının Ekim 2008'den itibaren çok hızlı yükseldiğini ve yüzde 3.4'ten 5.4'e çıktığını kaydeden Ateş, son birkaç ayda artış hızının azaldığını söyledi. Ateş, “Ekonomide arka arkaya gelen küçülme oranları yüzünden problemli kredilerde artış var. Özellikle Ekim 2008'den sonra hızlı bir artış oldu. Şu anda aynı hızda artış yok. Aksine artış hızında gerileme var. Eski korkutuculuğu yok, daha stabil” dedi.

Hakan Ateş şu anda en fazla sorunlu kredinin ise KOBİ'ler kanadında olduğunu, ekonomideki küçülmeden çok etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik sorunlu kredi oranının yüzde 6.5'e çıktığını vurguladı.

Şu anda dünyada Türk bankacılar çok kıymetli

KÜRESEL kriz ortamında Türk bankacılık sektörünün iyi bir yönetim örneği sergilediğini anlatan Hakan Ateş, Türk bankacıların da dünya çapında yöneticiler olduğunu belirtti. Ateş, “Bankacılarımıza bakın hepsi çok kıymetli yöneticiler. Hepsi global banker diyebileceğimiz, dünyanın her yerinde banka yönetebilecek kişiler. Türkiye de cazip bir ülke olduğu için yabancı bankalar Türk bankacılarla çalışmayı tercih ediyor” diye konuştu.

10 yıllık kredilerde en düşük faiz yüzde 1.06

Altına hücum anlamsız

Türk bankacılık sektörünün kriz ortamını iyi yönettiğine de dikkat çeken Hakan Ateş, şöyle konuştu: “Türk bankacılık sektörünü tebrik etmek lazım. Türk bankacıları Kanada ve Avustralya'dan sonra devlet desteği almayan üçüncü bankacılık sektörü... Bunu da 2001 krizine borçluyuz. Riski yönetmeyi iyi öğrendik. Şu anda da faizler düştüğü için doğası gereği işlerimiz iyi. Sendikasyonlar çok rahat yenileniyor. Elde likidite var. Ne kurlarda, ne TL-dolarda ne de euro-dolarda büyük iniş çıkışlar beklemiyorum. Tabii ki kriz öncesi dönemi arayacağız ama 1929 gibi bir buhran olmayacak. Altına hücumu anlamsız buluyorum. Altından kazanma şansı yok.”
Necla DALAN/VATAN


Geri Dön