24 / 04 / 2024

Hakkari ve Şırnak’ta şehir merkezi taşınıyor!

Hakkari ve Şırnak’ta şehir merkezi taşınıyor!

Başbakan Davutoğlu, Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ve Cizre'ye kaydırılmasını planladıklarını açıkladı. Proje gerçekleşirse Hakkari’nin plaka kodu olan 30 artık Yüksekova’nın, Şırnak’ın plaka kodu olan 73 ise Cizre’nin olacak.



Güneydoğu’daki terörle mücadele operasyonlarını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölge ile ilgili de çok konuşulacak yeni planları anlattı. Başbakan; Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre’ye kaydırılacağını açıkladı. Proje gerçekleşirse Hakkari’nin plaka kodu olan 30 artık Yüksekova’nın, Şırnak’ın plaka kodu olan 73 ise Cizre’nin olacak.


Başbakan Ahmet Davutoğlu bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için gittiği İngiltere yolunda, beraberinde götürdüğü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güneydoğu’da yürütülen terörle mücadele operasyonları ile ilgili bilgi veren Davutoğlu “İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre’nin ve Yüksekova’nın il merkezi haline dönüşmesi gibi çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak’ta Cizre’nin, Hakkâri’de Yüksekova’nın bu anlamda Yüksekova Havalimanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz yani idari yapı itibariyle… İl merkezinin değişmesi. İçel ve Mersin denir ya mesela. Şırnak’a gidenler bilir, çok dar bir alanda. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Aynı şekilde Hakkâri’nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat vilayet yapılanması haline dönüşmediği için de o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet altyapısı olmuyor” dedi.


ŞEHİR MERKEZLERİ TAŞINIYOR

Bir gazetecinin “Yani şehir merkezi taşınacak öyle mi?” şeklindeki sorusuna Davutoğlu “Bunu planlıyoruz, yani üzerinde çalıştığımız hususlardan biri… Diyarbakır’a olan muhabbetimi, Sur’a olan özel ilgimi biliyorsunuz. Bizzat takip edeceğim, bütün o tarihi eserler restore edilecek. Biz Rumeli’de restore etmedik tarihi eser bırakmadık. Sur’u mahrum ve mahzun bırakır mıyız? Mehdi (Eker) Bey’le kaç sefer gittik, en fazla haz aldığım, Ulu Cami’de namaz kılıp etrafta dolaşmak. Bunların hepsini restore edeceğiz, tek bir rant unsurunun oraya girmesine izin vermeyeceğiz. Hani böyle bir şey çıkıyor, ‘rant için’. Hayır hiçbir rant unsuru girmeyecek. Eski Mardin’in içi gibi, orijinal Diyarbakır’ın mimarisinde olan taşlarla korunacak, surlar, burçlar minareler, hepsi. Gerekiyorsa bununla ilgili özel bir kanun çıkaracağız. Ben Çevre ve Şehircilik ile Kültür Bakanımıza söyledim. Böyle tarihi nitelikteki şehirlerin merkezi, hele sur içindeyse bir kanunla korunması için özel bir tasarrufta bulunulması. Buralarda tarihi dokunun korunması için gerekiyorsa şehre özel Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenleme yaparız. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Operasyon sonrasında inşaat faaliyetleri başlamış olacak. Cizre’nin de göçlerle getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek” diye konuştu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Şırnak merkezinin Cizre İlçesi’ne taşınması açıklamasına, Şırnak ve Cizre Belediye başkanları ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’dan tepki geldi.


Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Başbakan’ın açıklamanın içeriğinden maksadın ne olduğunun anlaşılmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Şöyle bir gerekçe var sanki, ‘Şırnak’a gidenler bilir’ demiş. ‘Şırnak’ın gelişme genişleme şansı yok.’ Ama bu çok saçma bir gerekçe Türkiye’de gelişme ve genişleme veya coğrafi konum yönünden Şırnak’a benzer bir çok şehir var. Veya Hakkari’ye benzeyen bir çok il var. Hakkari 50 yıllık bir ildir. Şırnak yaklaşık 30 yıllık bir ildir. Bütün coğrafi yapısı, bütün ekonomik yapılanması her şeyi il merkezi olmasıyla planlanmış ve insanlar buna göre yaşamlarını sürdürüyorlar. Şimdi bunu tersine çevirmenin hem Hakkari hem Şırnak açısından geriye dönülmez zararları ortaya çıkarılacağı aşikar.”


Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre Belediye Başkanı Kadir Konur da, geleceğe bakma açısından umutsuzluğun olduğu bir ortamda Başbakan’ın yaptığı açıklamanın kendileri açısından zerre kadar değerinin olmadığını söyledi. Kadir Konur şöyle konuştu: “Burada insanlar ölüyor, cesetler sokaklarda kalıyor, bir il tartışması başlatmak duyarsızlaştırılan kamuoyunu daha da duyarsız hale getirmekten ve körelen insanlığı daha da köreltmekten başka anlamı yoktur. Şırnak 1990 yılında il ilan edildi. 30 yıllık bir il geçmişi vardır. Bu yaşanan hengame arasında böyle bir açıklamanın yapılması iyi niyetli bir açıklama değil. Ahlaklı ve vicdanlı bir bir insan için, bu kadar ölümün yaşandığı bir yerde bunu tartışmanın bir anlamı yoktur.”


İL VE İLÇELERDEKİ EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK, İNÖNÜ’NÜN BAŞBAKANLIK DÖNEMİNDE

Türkiye’deki il-ilçe yapısı, uzun bir aradan sonra yeniden değişiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak ve Hakkari şehir merkezlerinin, Cizre ve Yüksekova’ya taşınacağını açıkladı.


Taşınmanın gerçekleşmesi halinde, AKP’nin Türkiye’deki il sistemi konusunda yapacağı ilk değişiklik olacak. Türkiye’de il-ilçe yapısındaki en son değişiklik, Düzce’nin il yapıldığı 1999 yılında gerçekleşmişti.


EN ÇOK DEĞİŞİKLİK İNÖNÜ’NÜN BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE OLDU

Türkiye’nin il yapısındaki en büyük değişiklik İsmet İnönü’nün Başbakanlığı döneminde yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulduğunda 71 ilden oluşuyordu. 1924 yılında, İnönü’nün başbakanlığı döneminde Ardahan, Artvin ve Kars il yapılarak, 71 olan il sayısı 74′e yükseltildi.

Ancak iki yıl sonra, yine İnönü’nün Başbakanlığı il olan Ardahan, Beyoğlu, Çatalca, Dersim, Ergani, Gelibolu, Genç, Kozan, Oltu, Muş, Siverek ve Üsküdar ilçe haline getirildi.  1929′da Muş yeniden il yapıldı, ancak bu kez de Bitlis ilçe haline getirildi.

1931 yılında, Aksaray, Artvin, Cebelibereket (Osmaniye), Hakkari ve Şebinkarahisar’ın ilçe haline getirilmesine karar verildi. Aynı yıl, Mersin ve Silifke İçel adı altında birleştirilerek, yeni bir il haline getirildi.  1936′da Artvin, Dersim ve Hakkari tekrar il yapıldı, Dersim’in adı “Tunceli” olarak değiştirildi.

1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne katılan Hatay da il olarak Türkiye’nin idari yapısında yerini aldı.


MENDERES DÖNEMİNDE KIRŞEHİR İLÇE YAPILDI

Adnan Menderes döneminde de Türkiye’nin idari yapısında değişiklikler oldu. 1953′te Uşak il, Kırşehir ise ilçe haline getirildi. Kırşehir’in ilçe olmasına, Menderes’i en sert eleştiren siyasetçi Osman Bölükbaşı’nın bu ilden milletvekili seçilmesi neden oldu.

Yeni Menderes’in Başbakanlığı döneminde, 1954′de idari yapıda yeniden değişiklik yapıldı; Adıyaman, Nevşehir ve Sakarya’ya il statüsü verildi

1957′de ise, 4 yıllık bir aradan sonra Kırşehir yeniden il yapıldı.

1957′de yapılan bu değişiklikle, Türkiye’deki il sayısı 67 oldu. Bu sayı, 32 yıl boyunca da değişmedi.


ÖZAL DÖNEMİNDE İL SAYISI ARTTI

Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde Türkiye’nin idari yapısında yeniden değişiklik yapıldı; 1989′da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale il yapıldı. ANAP iktidarı döneminde idari yapıdaki değişiklik sürdü;  1990′da Batman ve Şırnak, 1991′de Bartın il haline getirildi.

DYP iktidarları döneminde de il sayısındaki artış devam etti; ,1992′de Ardahan ve Iğdır, 1995′te Yalova, Karabük ve Kilis il yapıldı.

Necmettin Erbakan’ın Başbakan olduğu Refahyol hükümeti döneminde, 1996′da ise Osmaniye il yapıldı.

Türkiye’nin idari yapısındaki son değişiklik, Bülent Ecevit’in Başbakanlığı döneminde, Düzce’in il yapılmasıyla gerçekleştirildi. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin il sayısı 81 oldu.


Sözcü 



Haber Dünya'da şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari ve Şırnak şehir merkezlerinin halen ilçe olan Yüksekova ve Cizre'ye taşınacağını söyledi.


Londra'ya gidişinde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek olan "Terörle Mücadele Master Planı" hakkında bilgi verirken, "Cizre ve Yüksekova il merkezlerine dönüştürülebilir. Şırnak çok dar alanda. Halbuki Cizre geniş. Hakkari'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor. Ama vilayet olmadığından güvenlik ya hizmet altyapısı olmuyor. Yani şehir merkezleri taşınacak." dedi


Öte yandan Anayasa değişikliği için partisinin 14 milletvekiline ihtiyacı olduğu hatırlatılarak, bu değişikliği hayata nasıl geçireceklerinin sorulması üzerine Davutoğlu, "Anayasa konusunda ben bütün milletvekillerinin kendi vicdanlarıyla karar almaları gerektiğini düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti:


"O aşamaya gelmeden başarmamız gereken husus partiler arası mutabakat. Anayasa bir partinin tek başına yapacağı bir süreç değil. Kişileri tek tek ikna etmeye dayalı bir pazarlık konusu olmasına ben şahsen asla izin vermem."


Dünya 



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Davutoğlu’nun gündeme getirdiği Hakkari ve Şırnak’ın il merkezlerinin taşınması planı kafaları karıştırdı. Milletvekilleri planı ‘güvenlik eksenli’ diye eleştirirken güvenlik uzmanı Gürcan ise, ”Yapılması gereken bu” diyor.


BAŞBAKAN Davutoğlu, İngiltere, İsviçre ve Almanya’yı kapsayan seyahatinin ilk durağı Londra’ya yaptığı yolculuğunda haftalardır terör operasyonları süren ilçeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Şırnak il merkezinin Cizre’ye, Hakkari il merkezinin de Yüksekova’ya taşınması için master planlar yapıldığı söyledi. Yapılan planlamaya göre, Hakkarinin şehir merkezi doğuya Şırnak’ın ise güneye kaydırılacak.


Askeri çözüm olmaz


Şırnak HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de şehrin yarısının yıkıldığını ve çatışmanın içinde şehir merkezi tartışmasının yapılmaması gerektiğini belirtti. Alınan kararın bölge halkının ihtiyaçlarını gözetmediğini söyleyen Sarıyıldız, “ ‘Şırnak 90’lı yıllarda il yapılırken bölge halkı için daha iyi bir hizmet verilsin’ diye düşünülmedi. O zamanki karar askeri ve siyasi bir karardı şimdi alınan karar da aynı amaçla alındı. 90’lı yıllardaki zihniyetin değişmediğini görüyoruz. Devlet, güvenlik eksenli yöntemlerle sorunu çözeceğini düşünüyor” dedi.


‘Sınır kolordusu kurulacak’


Hükümetin güvenlik amaçlı bir sınır kolordusu kuracağını öne süren Şırnak eski Milletvekili Hasip Kaplan ise planın yeni olmadığını söyledi. Kaplan, “2017’de güvenlik amaçlı bir sınır kolordusu kurmayı planlanıyordu. Şehir merkezlerinin taşınması kararıyla bu planı öne aldığını görüyoruz. Hükümet il merkezini taşıdığı yerlere kolordu yerleştirmeyi planlıyor. Bu konu 2010’da mecliste gündeme geldi. Hükümetin en yetkili ismine sordum, “Biz de bilmiyoruz, MİT/MGK’da konuşulmuş” dedi. Yani, planlar yeni değil” diye konuştu.


‘Bölge halkı kırgın ve umutsuz’


ALINAN kararı büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendiren Hakkâri Ticaret Odası Genel Sekreteri Fikret Keskin, bölge esnafının ve tüccarının dükkânlarını kapatıp göç edebileceğini belirtti. Sosyal bir patlamadan korkuyoruz diyen Keskin, “Esnaf dükkanlarını kapatıp buradan göç edebilir” dedi.


Güvenlik eksenli bakış yanlış


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bölge illerine güvenlik eksenli bakmanın yanlış olduğunu söyledi. Tanrıkulu, “Şırnak il yapıldığında güvenlik nedeniyle yapılmıştı. Güvenlik nedenli geri alınıyor. İl tercihlerinin bu tedbirlerle yapılmasını doğru sonuçlar vermez. Hükümetin güvenlik eksenli yaklaşımlarla Kürt meselesini çözeceğini düşünmesi tarihi bir yanılgıdır. Bu, halkın yurttaş ve özgürlükçü bir eksenle yaklaşılmadığı algısını güçlendirir” dedi.


‘Çatışma sonrası yeniden inşadayız’


ŞEHIR merkezi değişimlerini ‘çatışma sonrası yeniden inşa’ olarak tanımlayan Güvenlik Analisti Metin Gürcan, bu dönemlerin çatışmalardan daha önemli olduğunu vurguladı. Çatışmanın yarattığı sosyal ve psikolojik yıkımının telafi edildiğini belirten Gürcan, “Çatışma sonrası yeniden inşa Türkiye’nin terörle mücadelede ilk kez yapacağı bir çalışmadır” dedi.


‘Hakkari ve Şırnak zarar görmeyecek’


Başbakan Davutoğlu, Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın ise Cizre’ye taşınması planında bu iki ilin herhangi bir zarar görmemesi için tedbir alacaklarını söyledi.


İNGILTERE’YE önemli bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gündeminde yine Hakkari ve Şırnak’ın il merkezlerinin Cizre ve Yüksekova’ya taşınması projesi vardı. İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı görüşmenin ardından Türk basın mensuplarının karşısına geçen Davutoğlu, “Hakkari ve Şırnak’ın il sınırları değişmeden il merkezinin değişmesi ama bunda Hakkari ve Şırnak’ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılabilmesi için bir çalışma yürüteceğiz” dedi. PKK’nın çözüm sürecini bozmasının ardından 23 Temmuz’da 3 aşamalı Huzur ve Demokrasi perasyonu’na başladıklarını anlatan Davutoğlu bu operasyonları ‘pperasyon öncesi, operasyon esnasında ve operasyon sonrasında yapılacaklar’ şeklinde 3 aşama olarak planladıklarını söyledi. Davutoğlu be çerçevede de operasyonun tamamlanacağı ilçelerde rehabilitasyon konusunda bir master plan, bir genel perspektif çalışması yaptıklarını söyledi.


Restorasyonlar yapılacak


Silopi’de operasyonun büyük ölçüde tamamlandığını anlatan Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bir kere Silopi’de bütün mahallelerinde, sokaklarında güvenliği sağlayacak yeni bir güvenlik yapılanmasına gideceğiz, yani nerelerde güvenlik birimlerine ihtiyaç var, karakola ihtiyaç var veya devriyeye ihtiyaç var diye. Bir daha bu sokaklar, terör örgütünün insafına, bu halk ve sokaklar terk edilmeyecektir. Bunun hiçbir alternatifi yok, kim ne derse desin kim ne yazarsa yazsın, Türkiye’de hiçbir sokağı, hiçbir mahalleyi, terör örgütünün insafına terk etmeyiz bunu herkes bilmeli.” Operasyonların yapıldığı bölgelerde güvenlik tedbirleri yanında çok ciddi bir restorasyon çalışması da yapacaklarını belirten Davutoğlu, yıkılan binaların, en ufak zarar gören tarihi eserlerin hepsinin restore edileceğini anlattı. Davutoğlu, eğitim ve sağlık başta olmak üzere sosyal hizmetlerin derhal başlatılacağını vurguladı.


Yeni Yüzyıl Gazetesi/ İlknur Sargut



Sözcü Gazetesi'nin köşe yazarlarından Yılmaz Özdil konuyu şu şekilde ele aldı;


Ahmet Kiziroğlu açıkladı.

Hakkari ve Şırnak taşınıyor.

Hakkari, Yüksekova’ya gidiyor.

Şırnak, Cizre’ye gidiyor.


*


Kentsel dönüşüm yani.


*


Cudi dağı için henüz kesin karar verilmedi, ya komple sökülüp Konya’ya getirilecek, ya da ikiye bölünüp Yozgat’la Çorum’a serpiştirilecek. Nusaybinliler Silopi’ye gidecek, Silopililerin nereye gönderileceği güvenlik zirvesinde çekilecek kurayla belirlenecek.


*


Rus turistler gelmeyeceği için, Antalya’nın yerli turistten faydalanmak üzere Kapadokya’ya taşınması planlanıyor.


*


İstanbul’da Kastamonu’dan daha fazla Kastamonulu yaşadığı için, Kastamonu’nun lağvedilmesi, Kastamonu’dan boşalan araziye, bir süre sonra kapatılacak olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetlilerin taşınması bekleniyor.


*


Trakya tahliye edilecek, orası Halep büyükşehir belediyesi haline getirilecek, Suriyeliler oraya yerleştirilecek. Böylece bi taşla iki kuş vurulacak. Hem Akp’ye sittin sene oy vermeyen Trakyalılardan kurtulmuş olunacak, hem de Yunanistan’a komşu olacakları için Suriyelilerin boğulmadan Avrupa’ya kaçmaları kolaylaşacak.


*


Bursa’daki işsizlik oranını azaltmak için, Çukurova üç seneliğine İnegöl’de hizmet verecek. Menemen, Yumurtalık’a taşınacak.


*


İzmir ilçe yapılacak.

Akhisar’a bağlanacak.


*


Gülüyorsunuz belki ama, sayın ahalimize demokrasi feriştahı olarak kakalanmaya çalışılan Demokrat Parti aynı işi yapmıştı.


*


Türkiye’nin her tarafını kazanmışlardı, gene de mutsuzdular, çünkü Kırşehir’i kazanamıyorlardı. Şak, Kırşehir’in il statüsünü lağvettiler, ilçe haline getirdiler. Nevşehir, Niğde’ye bağlı bir ilçeydi, Nevşehir’i il yaptılar. Kırşehir’i Nevşehir’e bağladılar. Kırşehir’le birlikte Avanos’la Hacıbektaş’ı da Nevşehir’e bağladılar. Üç sene sonra hallettik zannettiler, Avanos’la Hacıbektaş’ı Nevşehir’de bırakıp, Kırşehir’i yeniden il yaptılar. Gene kazanamadılar!


*


Badem…

60 senedir aynı badem.


*


Kırşehir’i Nevşehir, Yüksekova’yı Hakkari, Cizre’yi Şırnak yaparak… Akp’yi ak, Esad’ı Esed, Işid’i Daeş yaparak, halledebileceğini sanıyor.


*


Nasıl olsa kimse çıkıp sormuyor.


*


Madem ki bu işi güvenlik gerekçesiyle yapıyorsun, madem ki güvenliğini sağlamak için ilçelerin mutlaka il merkezi olması gerekiyor… İki aydır giremediğin Sur ilçesi, Diyarbakır ilinin göbeğinde değil mi birader?


Sözcü/ Yılmaz Özdil



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Hakkari merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın da Cizre’ye taşınacağı haberi, terör mağduru bölge halkını heyecanlandırdı.


Başbakan Davutoğlu’nun, terörle mücadele çerçevesinde gündeme getirdiği Şırnak ve Hakkari’nin taşınmasıyla ilgili projenin detaylarını, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, STAR’a anlattı.


Güvenç, projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, oluşturulacak yeni cazibe merkezleriyle, şehirlerin bu bölgelerde geliştirilmesinin planlandığını söyledi. Güvenç, “Eski şehir, yerinde kalır. Ama genişleyemediği için Cizre ve Yüksekova’da yeni cazibe alanları oluşturulur” dedi.


YENİ BİR VİZYON


Projeye ilişkin detaylar üzerinde çalışıldığını ifade eden Güvenç, “Yerleşim yerleri, konutlar vs. taşınacak. Bunu sadece terörle mücadele kapsamında yapmıyoruz. Bölge insanının daha iyi koşullarda yaşayabilmesi için düşünülüyor. Ayrıca yeni bir güvenlik konsepti de geliştiriyoruz.  Hem Sur’daki tarihi doku korunacak, hem de kentsel dönüşüm ile gecekondularda oturan halk da bu yerleşim yerlerine taşınacak. Oyun alanları, sosyal donatıları, geniş sokakları olan yeni bir kent oluşturacağız” diye konuştu.  Şırnak ve Hakkari’nin çok büyük genişleme alanının olmadığını herkesin bildiğine dikkat çeken Güvenç, “Zamanında su kaynağına yakın ve güvenlikli olması bakımından dağ eteklerine kurulmuş şehirler. Ama yeni konsepte göre Cizre ve Yüksekova gelişime daha uygun. Bu bağlamda birlikte yeni bir kent oluşturma arayışı içindeyiz. Bu, geniş bir zaman ve yüksek bir bütçe isteyen bir proje. Bu nedenle etap etap uygulanabilir. AK Parti, bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken, diğer yandan da bölge halkının refahını sağlayabilecek adımları atma gayretinde” dedi.


YENİ BİR YAŞAM


O bölgelere yapılacak kapsamlı konut projeleriyle, halkın yeni yerleşim alanlarına taşınmasının sağlanacağını belirten Güvenç, “Cazip şartlar sağlanarak yerleşimin o bölgelere kayması sağlanır. Bu, zorla yapılacak bir şey değil. Bu bir vizyon meselesi. Bu konuda bir yasaya ihtiyaç olup olmadığına ihtiyaçlara göre karar verilir. Zamanla belediye, valilik gibi binaların taşınması da sağlanacak. Sakarya’da depremden sonra yeni bir şehir kurduk. Buralarda da ihtiyaçlara göre gelişim sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu. 


İLLER KALACAK MERKEZLER DEĞİŞECEK


Hakkari ve Şırnak il merkezlerinin doğal gelişim anlamında uygun topografyada olmadığını vurgulayan Davutoğlu da “Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide. Havaalanı da Yüksekova’da olduğu için Hakkari il sınırı değişmeden il merkezlerinin değişmesi, Hakkari ve Şırnak’ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılması için çalışma yürüteceğiz” demişti.


TAŞINMA 2 İL İÇİN DE İYİ OLUR


HAK PAR eski Genel Başkanı Bayram Bozyel, Şırnak ve Hakkari il merkezlerinin Cizre ve Yüksekova’ya taşınma fikrinin olumlu olduğunu söyledi. Bozyel, “Hakkari, coğrafi olarak gelişmeye, genişlemeye uygun değil. Yüksekova’da havalimanı da var. Bu değişim ile ivme kazandıracak ve Hakkari’nin adı da büyüyecektir. Cizre zaten Şırnak’tan daha büyük bir yer, daha önemli bir yer. Bu iki karar da doğru görünüyor. Devlet sadece bu kararları güvenlik nedeniyle almadıysa ve sosyolojik ekonomik alt yapıları varsa ki var olduğu görünüyor, olumlu kararlar diye düşünüyorum” dedi.


Star/ Şerife Güzel



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre ve Yüksekova’nın il merkezleri haline dönüştürülmesi planıyla ilgili de şunları söyledi: “Hakkari ve Şırnak iki ilimiz  buralarda il merkezlerine baktığınızda, şehirlerin doğal gelişimi anlamında çok  uygun topoğrafyalarda değiller. Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide,  özellikle Yüksekova, havaalanı da Yüksekova’da olduğu için yine Hakkari il sınırları değişmeden, il merkezinin değişmesi ama bunda Hakkari ve Şırnak’ın  herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılabilmesi için bir çalışma yürüteceğiz. Operasyonun tamamlandığı ilçelerde bundan sonra atılacak adımlar, rehabilitasyon  konusunda bir master plan, bir genel perspektif çalışması yaptık.”


Vatan



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Hakkari'nin Yüksekova'ya, Şırnak'ın Cizre'ye taşınma kararı kesinleşirse kitlesel bir göç dalgası yaşanacak... Kamu çalışanının yanı sıra binlerce esnaf da yer değiştirecek. Taşınma için bütçeden milyarlar harcanacak.

 

2016 yılı bütçesi henüz Meclis'ten geçmediği için Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçeye taşınma için ilave ödenek konulacak. Bu ödeneğinin bütçeye eklenmesiyle bütçe açığının da o düzeyde artabileceği ifade edildi. Geçen yıl bütçeye yedek ödenek olarak 3.6 milyar lira konuldu, ancak acil ihtiyaç oluşmadığı için harcama yapılmadı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Hakkari ve Şırnak il merkezlerinin kaydırılması nedeniyle ortaya çıkacak toplam maliyetin hesaplanması için İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma yapüacağım söylediler. 


BİNLERCE YENİ KONUTA İHTİYAÇ VAR 

Bürokratların verdiği bilgilere göre taşınma nedeniyle çiftçe maliyet oluşacak. Mevcut il merkezlerindeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ilçe merkezlerine taşınacağı için çok sayıda kamu idare binası inşa edilecek. Mevcut bazı binalar da dönüştürülecek. 273 bin nüfuslu Hakkari'de 19 bin 913 memur, 4 bin 764 emekli bulunuyor. 475 bin nüfuslu Şırnak'ta ise 22 bin 48 memur görev yapıyor, 4 bin 725 emekli ikamet ediyor. Bu illerdeki toplam 42 bine yalan memur yer değiştirmek zorunda kalacak. Memurların yeni il merkezlerine gelmesiyle 42 bin yeni konuta ihtiyaç doğacak. Ayrıca ilçeden ile dönüşen şehirlere ilave göç olacağı, bunun da ciddi boyutlarda yeni konut, hastane ve okul ihtiyacı doğuracağı hesaplanıyor. Yeni kamu binaları, yeni konut alanları ve artan işyerleri her iki yeni kentte başta yol, köprü ve kanalizasyon olmak üzere kamunun üstleneceği milyarlarca liralık altyapı yatırımlarının yapılmasını gerektirecek. 


İKİ İLCE ARAZİSİNİN DÜZ OLMASI DA ETKEN 

Taşınma konusunda İçişleri Bakanlığı'nın bir kanun tasarısı hazırlayarak önce Bakanlar Kurulu'na soma da TBMM'ye sunulacağı bildirildi. Taşınma valilik, emniyet, jandarma ve adliye binalarından başlayacak. Bakanlıkların tüm il teşkilatları da Hakkari'den Yüksekova'ya ve Şırnak'tan Cizre'ye taşınacak. İki il merkezinin değiştirilmesi güvenlik nedeniyle planlandı. İllerin havaalanlarının bu ilçelerde olması iki ilçe arazilerinin düz olması, sınırın daha iyi kontrol edilebilmesi nedeniyle büyümeye uygun olması gibi gerekçeler de dikkate alındı. Düzenlemenin 3-4 ay içinde tamamlanması ve 20'ye yalan kamu kurumunun da ilçelere taşınması öngörülüyor. 


Sözcü



Geri Dön