18 / 04 / 2024

Haliç Dayanışması üyelerinden 'Tersane İstanbul' projesine ilişkin çağrı!

Haliç Dayanışması üyelerinden 'Tersane İstanbul' projesine ilişkin çağrı!

Haliç Dayanışması üyeleri eski adıyla “Haliçport”, yeni adıyla “Tersane İstanbul” projesindeki çalışmalar sırasında Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin olduğu bölgedeki tarihi yapıların tahrip edildiği sebebiyle eylem yaptı.



Haliç Dayanışması üyeleri Haliçport projesinin yapıldığı tersanelerin bulunduğu yerde eylem yaptı. Doç. Dr. Gül Köksal, “SİT alanı olan Camialtı ve Taşkızak tersanelerinde yürütülen “Haliçport” projesinde tüm tarihi yapılar Koruma Kurulu izni olmadan tamamen tahrip edildi” diye konuştu.

Sözcü'de yer alan habere göre; tersanelerin önünde toplanan Haliç Dayanışması üyeleri, “Tersanelerimize dokunmayın” çağrısı yaptı. Haliç Dayanışması adına hazırlanan açıklama Doç Dr. Gül Köksal tarafından okundu. Açıklamada özetle şunlar söylendi:

- Yasal mevzuat; SIT alanlarında tescilli yapılar üzerindeki her türlü tasarrufu, Koruma Kurulları'nın iznine tabi kılar. Aksi cezalandırılır.

- Gerçek bir hukuk devletinde olması gereken budur. Ancak maalesef Haliç'te bu izin alınmadan tüm tarihi yapılar tamamen tahrip edilmiştir.

- Beyoğlu Belediyesi'nin 10 Haziran günü servis ettiği görüntüler tüm tarihi tersanelerin ne kadar tahrip edildiğini de açıkça göstermiştir.

- Tersanelerde kontrolsüz yıkımlar, asbest riski halen sürüyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız bunu açıkça anlatıyor. Bu duruma derhal son verilmelidir.

- Hukuka aykırı, değerlerimizi yok eden, çevreye zararlı bu kent suçuna imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık başta olmak üzere tüm meslektaşlarımıza da toplumsal sorumluluklarını hatırlatmak istiyoruz.

- Koruma Kurulu ve ilgili diğer kurumların görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini bir kere daha ifade ediyoruz.

- Tersane-i Amire kısmen de olsa faaliyetini sürdüren dünyanın en eski tersanesidir. Haliç tersaneleri evrensel değere haiz bir endüstri mirası olarak korunmalı ve özgün İşleviyle yaşatılmalıdır.

 Haliç Dayanışması üyelerinden Tersane İstanbul projesine ilişkin çağrı!

“RANT YARATILACAK, HALK KOPARILACAK”

Haliç Dayanışması Üyesi Süleyman Songur, proje ile bölgede dönüşümün başlayacağına dikkat çekerek, “Yaratılacak rantla birileri zengin edilirken Kasımpaşa halkı bu güzelliklerden uzaklaştırılacak” diye konuştu.

YAT LİMANI, AVM, OTEL YAPILACAK

Haliçport ihalesini 2013'te 1.3 milyar dolar bedelle Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince kazanmıştı. Proje, 250 dönümlük alanda 70'er yat kapasiteli iki yat limanı, 400'er oda kapasiteli iki 5 yıldızlı otel, 1000 kişilik cami, AVM ve otoparkın yapılmasını ve bu yapıların 4 senesi yapım süresi olmak üzere 45 yıllığına özel sektör tarafından işletilmesini kapsıyor.

Proje Camialtı ve Taşkızak tersanelerinde inşa ediliyor. 1455'ten beri faaliyetini sürdüren Haliç Tersanesi ayrı tutuldu. Projenin 2021'de tamamlanacağı duyuruldu.

Tersane İstanbul Projesi'nin büyük bir bölümü 2021'de tamamlanacak!


Geri Dön