23 / 04 / 2024

Haliç'ten çıkan bakteriden enerji üretildi!

Haliç'ten çıkan bakteriden enerji üretildi!

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bestamin Özkaya başkanlığındaki ekibin yürüttüğü yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirme projesi kapsamında, Haliç'teki bakterilerden elektrik enerjisi elde edildi...




Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bestamin Özkaya başkanlığındaki ekibin, bakteriden enerji ürettiği bildirildi.  


YTÜ'den yapılan açıklamaya göre, fosil yakıtlarının artan maliyetleri ve çevreye verdikleri zarar, alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılıyor. Bu durumu göz önüne alan bilim insanları, yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için önemli çalışmalar yürütüyor.  


Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir ekip de bu kapsamda farklı bir projeye imza attı. YTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bestamin Özkaya başkanlığındaki ekibin geliştirdiği proje, yenilenebilir enerji alanında önemli bir adımın atılmasını sağladı.  


Haliç'in tabanından bakteri alındı  


Proje kapsamında YTÜ'lü bilim insanları, bakteriden elektrik enerjisi üretmeyi başardı.


TÜBİTAK tarafından 500 bin liralık destek alınarak hazırlanan ve yaklaşık 5 yıldır devam eden projede Haliç'in tabanından alınan bakteriler, laboratuvar ortamında aşılanarak çoğaltıldı. Reaktörde üreyen bakterilerin arıtma işlemi sırasında ortaya çıkardıkları enerjinin depolanması ile sistem çalıştı.


Bakteriden üretilen elektriğin depolandığı sistem olan mikrobiyal yakıt hücrelerinin çalışma prensibi, normal pillerle aynı özelliği taşıyor. Mikrobiyal yakıt hücreleri hem enerji elde edilebilme potansiyeli hem de çevre dostu olması bakımından alternatif enerji kaynakları için de önemli bir konumda bulunuyor.  


Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Bestamin Özkaya, çevre kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaşmasının, alternatif kaynakların çevre dostu olmasını zorunlu kıldığını vurguladı.


Özkaya, şu bilgileri verdi:  

"Üretim aşamasında en önemli rol, atıkları temizleme özelliği bulunan bakterilere düşüyor. Onların açığa çıkardığı enerji, kullanılan düzenek sayesinde depo ediliyor. Evsel nitelikli atık suyu vererek atık sudaki organik maddenin fermantasyonunu sağlayarak doğrudan elektrik akımı üretiyoruz."


AA


Geri Dön